Voor klanten

Ben jij eenmaal klant bij mij, dan ben je dat voor altijd. Dat wil zeggen dat je ook na de coaching levenslang gebruik mag blijven maken van deze ‘klantomgeving’ omdat ik hoop dat je daarmee jezelf kunt coachen en altijd en overal de beschikking hebt tot de tools om dat te kunnen doen. Gebruik alles zo vaak als je wilt en geef het vooral ook aan als je suggesties hebt of als een uitleg volgens jou niet duidelijk genoeg is.

Tussen alle dingen die je hier vindt, zitten opdrachten, technieken en methodes die we samen tijdens de coaching hebben gedaan (of misschien nog gaan doen) maar ook technieken die ik met jou niet heb gedaan. Gebruik ze gerust als ze je aanspreken.

Veel plezier!

Hartelijke groet,

Wendy

PS: Veel klanten hebben baat bij de tips, voorbeelden, handvatten en praktijkervaringen die ik deel in mijn podcastshow. Die vind je hieronder of door helemaal naar beneden op deze pagina te scrollen.

Ik wens je veel luisterplezier en inzichten die je leven, werk en relaties positief zullen veranderen.

Inhoud pagina

Het is even scrollen of swipen, downloaden en doorlinken maar dat heb je ook wat. Hieronder doe ik een poging het allemaal even voor je op te sommen.

 1. Informatie over je coachtraject- mijn advies is om dit stukje in elk geval na de eerste sessie te lezen.
 2. Informatie over tussentijds contact.
 3. Links en downloads met hulpmiddelen om zelf te gebruiken.
 4. Boekenlijst
 5. Kortingscode online programma en online cursussen.
 6. Podcastshow.

Als je even het gevoel hebt dat je terugvalt

Hieronder staat een plaatje dat ik vaak met mensen bespreek (bron onbekend). Het kan voorkomen dat je even het gevoel hebt terug te vallen maar dat is niet zo. Je bent aan het ontwikkelen en momenten waarop het even minder gaat, horen altijd bij verandering. Ze noemen dat in de psychologie en coaching: de waarde van weerstand. Naarmate je groeit en zeker als je patronen doorbreekt, kom je vaak ook weer andere vraagstukken tegen. Het is geen project, het is een proces. En het gaat niet in een stabiele rechte lijn omhoog. Dit plaatje helpt veel mensen om dat te beseffen.

Wat wel heel normaal is en ONLOSMAKELIJK verbonden met groei en verandering is WEERSTAND. Als wij daar samen in de coaching nog niets mee gedaan hebben, dan komt dat aan de orde als je het gevoel hebt dat er weerstand is of een blokkade om verder te gaan. Niets om je voor te schamen of wat dan ook. Een gezond onderdeel van verandering en ik help je ermee zodat je weer verder kunt en ook leert hoe je dat bij jezelf kunt doen.

Informatie over de coaching

Over het coachtraject

Beginsituatie, coachvraag en coachdoelen

In de eerste coachsessie help ik jou te formuleren wat jouw coachvraag is maar vooral: wat voor jou het gewenste resultaat is. Dat kan ook meervoud zijn, dat wil zeggen dat je misschien wel meerdere coachvragen en doelen hebt. Veel mensen weten heel goed wat ze niet willen of waar ze last van hebben maar uiteindelijk wil je naar de oplossing toewerken. Hoe ziet het er voor jou uit als het probleem is opgelost? Hoe voel je je dan? Wat doe je dan? Wat is er voor jou dan anders? Dit helpt ook enorm om te toetsen hoe het met je gaat en of je mij nog nodig hebt of dat je liever weer zelf verder gaat. Ik spiegel jou, observeer wat je zegt, wat ik zie en geef dat terug. Jij weet het beste wat goed voor je is en wat bij jou past maar vaak denk je in dezelfde richting of zit je vast in bepaalde gewoonten en patronen. Ik help je deze te zien en te doorbreken.

Een coachvraag begint met:

 1. Hoe kan ik …

Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen?
 2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik weer lekker in mijn vel zit?
 3. Hoe kan ik mijn relaties verbeteren?
 4. Hoe kan ik omgaan met lastige mensen of lastige situaties?
 5. Hoe kan ik ontdekken wat ik écht wil en zorgen dat ik dat ook ‘krijg’?

Coachdoelen:

Als je coachvraag helder is (of misschien zijn het er meerdere), dan proberen we dit te vatten in een concreet doel. Dat lukt niet altijd meteen en dat is prima. Ze worden vanzelf steeds specifieker en duidelijker. Soms is dat zelfs een proces. Als je merkt waartoe je in staat bent, kan het zijn dat je je doel zelfs ‘groter’ wilt maken dan dat je in de eerste instantie dacht.

We beginnen met een startdoel en dat kan bijvoorbeeld zijn dat je meer energie wilt hebben of dat je je minder aan wilt trekken van de mening van anderen. Ik help je dan om scherp te krijgen hoe je merkt dat je meer energie hebt en hoeveel meer je dan wilt. Vaak zit er nog iets anders aan vast: je wilt meer energie omdat je dan in staat bent om meer te doen (voor jezelf, voor anderen, met je kind(eren), partner etc., mentaal sterker te zijn, je stabieler te voelen etc. Ik ga samen met jou naar de kern van je doel en het probleem. Zo heb je er de rest van je leven profijt van en dat geldt voor alle levensgebieden. Leer je op je werk betere relaties te onderhouden of om te gaan met lastige mensen, dan zie je dat je hier in privésituaties ook voordeel van hebt.

We zullen deze coachdoelen dus samen concreter maken en toetsen hoe het staat met het bereiken van deze doelen. Soms ontstaan er tijdens een coachtraject ook nieuwe, andere doelen.

Tussentijds contact met mij

Het komt veel voor dat klanten tussentijds contact met mij zoeken. Om even te vertellen hoe iets is gegaan, om iets te delen, om vragen te stellen of bijvoorbeeld om tussentijds even te sparren of advies te vragen. In het begin kon ik dit allemaal tussendoor doen en dat deed ik met liefde.

Ik doe dat nog steeds met liefde maar mijn agenda zit inmiddels zo vol dat ik het gevoel kreeg een beetje achter de feiten aan te lopen en vooral in het weekend en de avonden nog bezig was. Toen ben ik mezelf maar even gaan coachen. Hoe? Ik stelde mezelf de wondervraag. En daar is dit uitgekomen:

Wil je tussentijds iets delen?

Doe dat vooral, ik ben blij dat je dat doet en het geeft mij een goed beeld van wat er tussendoor gebeurt. Ik neem dit mee in mijn voorbereiding voor de volgende sessie.

Wil je tussentijds even sparren of dat ik met je mee denk?

Fijn dat je dat vertrouwen in me hebt en dat ik dat voor je mag doen. Veel klanten hebben veel baat (gehad) bij tussentijdse coaching via WhatsApp. Hoe dat in zijn werk gaat? Heel simpel. Stuur mij in tekst of in een spraakbericht zo kort en bondig mogelijk (nu moet je meteen al goed nadenken over wat je vraag is en dat is al winst!) waar je tegenaanloopt en/of waar je hulp bij wilt. Je krijgt dan een spraakbericht of tekstbericht terug waarin ik je coach. Je krijgt dan achteraf een factuur op basis van de tijd die ik besteed heb. Ik hanteer daarvoor het uurtarief dat je ook betaalt voor persoonlijke coaching.

Ik reken tijd op basis van:

 • hoelang ik bezig ben met het luisteren of lezen van jouw appje (wees gerust, ik lees zorgvuldig en snel);
 • de duur van jouw spraakberichtje (ik maak ondertussen aantekeningen);
 • de tijd die ik nodig heb om jou een app of mail terug te sturen;
 • de duur van mijn spraakbericht via WhatsApp;
 • als ik speciaal iets voor jou moet doen, maken of opzoeken en dat duurt wat langer, dan leg ik dat even aan je voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Haal meer uit je coaching en maak een reflectieverslag

Het maken van een reflectieverslag raad ik aan na alle sessies. Niet nodig maar je haalt er echt veel meer uit als je het wel doet. Aan mijn schrijfsels hebben mijn klanten vaak een hoop maar je eigen inzichten opschrijven, zorgt ervoor dat dingen nóg beter verankeren.

Waarom het slim is om een reflectieverslag te maken

Het is slim om na de sessie een reflectieverslag te maken. Dat hoeft geen mooi en uitgebreid verslag te zijn. Het gaat erom dat je dingen opschrijft zodat ze niet verloren gaan. We denken dat we het wel onthouden maar dat is meestal niet zo. Ik adviseer dit op dezelfde dag te doen nadat je de sessie had. Je hoeft het niet met mij te delen. Dat is helemaal aan jou. Wil je wel (iets) delen, dan kan ik de informatie uit het reflectieverslag gebruiken om de daaropvolgende sessie effectiever te coachen en het proces, waar nodig, aan te passen.

Deze vragen kunnen je helpen bij het reflecteren:

 • Wat is allemaal aan de orde geweest?
 • Wat is je in het bijzonder bijgebleven?
 • Waar kijk je na het gesprek op een andere wijze tegenaan en hoe?
 • Welke conclusies trek je daaruit?
 • Wat wil je in de praktijk gaan doen met deze inzichten?
 • Welke leerdoelen stel je jezelf of in hoeverre worden bestaande leerdoelen bereikt?
 • Welke vragen heb je nog?

Het schrijven van reflectieverslagen helpt je om:

 • Ervaringen die je opdoet, beter vast te houden
 • Verworven inzichten te vertalen naar concrete acties
 • De rode draad in het eigen verhaal te vinden
 • De coach beter van feedback te voorzien.

Bij mijn coaching krijg je ook foto’s van mijn aantekeningen. Dit helpt je vaak omdat ik net even anders naar je kijk dan je zelf waarschijnlijk doet. Daarnaast schrijf ik veel dingen op die je letterlijk zegt. Veel mensen gebruiken de aantekeningen ook na de coachperiode om de verandering verder door te voeren en te verankeren.

Downloads en links naar hulpmiddelen

Links naar en downloads van hulpmiddelen om zelf te gebruiken

Goede vragen stellen

Als je nog niet het goede antwoord hebt gevonden, heb je de goede vraag nog niet gesteld. Hieronder een link naar een pagina met daarop allerlei vragen. Je vindt overigens ook veel vragen in RET en de sheets die je kunt downloaden.

Jezelf vragen stellen (dit is een link naar een andere pagina met als wachtwoord: ondersteuning)

 

Rationeel Emotieve Training (RET)

Hieronder informatie en formulieren om RET te gebruiken.

 1. RET formulier met uitleg en vragen die je jezelf kunt stellen. Formulier opent in een nieuw tabblad.
 2. RET formulier. Formulier opent in een nieuw tablad.
 3. RET formulier voorbeeld. Formulier opent in een nieuw tablad.
 4. Irrationele basisideeen en irriationele gedachten die het meest voorkomen (RET).

 

De wondervraag

Een van mijn favorieten.

Download hier de wondervraag

 

Communicatievaardigheden

Download hier de sheets uit de communicatietraining Wendy Borst

 

Helderheid door contrast

Helderheid door contrast. Lijst om in te vullen met uitleg.

 

Ontspanningsoefening

Ontspanningsoefening – helpt bij piekeren, stress, spanning, angst en als je lekker wilt ontspannen maar hierin begeleid wilt worden. Beluister hiervoor de audio hieronder.

 

Kraken

 • Kraken met daaronder een voorbeeld van kraken.Met deze methode ‘kraak’ je je eigen normen ten aanzien van een situatie. Een norm die vaak jouw waarden en/of doelen niet dient. Vaak conflicteert het zelfs. Bijvoorbeeld de waarde: jezelf trouw blijven in een relatie en norm: ‘Een man moet mij lief vinden’. Die norm staat jouw waarde in de weg. In dit geval is het belangrijk om een nieuwe, wel dienende, norm te bedenken.

Pijn & Plezier neuroassociaties (Marisa Peer)

 

Werken met je persoonlijkheidskanten (Voice Dialogue)

Ga je Googlen, dan kom je deze termen tegen:

 1. Psychologie van de ikken;
 2. Psychologie van de delen;
 3. Ikken, delen, subpersoonlijkheden of de term die ik vaak gebruik: kanten. Voel zelf welke term het beste bij jou past.

Online workshops over Voice Dialogue (gratis)

 

Zelf gebruik maken van je persoonlijkheidskanten bij dilemma’s, vraagstukken of het behalen van je doelen

Tot op zekere hoogte kun je heel goed zelf gebruik maken van Voice Dialogue om bepaalde dilemma’s, vraagstukken of problemen op te lossen. Ook kan het je helpen bij het behalen van je doelen. Wil je veel meer leren over Voice Dialogue en het inzetten van je eigen kanten? Dan raad ik je dit programma aan:

Let op! Met de kortingscode voor klanten krijg je 50% korting! Gebruik deze code: ikbenklant. Die korting geldt voor alles in mijn academy voor klanten in mijn coachpraktijk.

Ga naar de uitlegpagina over werken met je kanten.

 

Boekenlijst

Kun je nog wat boeken aanbevelen? Mijn persoonlijke boekenlijst

Veel mensen willen graag boeken lezen over handvatten, technieken en onderwerpen die we samen bespreken. Ik deel in mijn boekenlijst de boeken die ik echt aan kan bevelen.

Hier vind je mijn boekenlijst met boeken die ik je stuk voor stuk aan kan raden.

YouTubefilmpjes die mij inspireren (en misschien jou ook)

Dr Joe Dispenza – Break the Addiction to Negative Thoughts & Emotions

Marisa Peer over pijn- en plezierneuroasociaties (oftewel: je brein linkt situaties, mensen, herinneringen aan pijn en/of plezier)

Masterclass Bruce Lipton – Epigenetic

En dan… een stukje minder bekend nog: Wendy Borst

De link naar mijn YouTubekanaal waar ik wilde plannen mee heb.

Lees; mijn hele telefoon zit stampvol met spraakberichten die ik om ga zetten naar podcasts en filmpjes. I’ll keep you posted!

Korting online programma en online cursussen