Boekenlijst

Boekenlijst

Veel mensen willen graag boeken lezen over handvatten, technieken en onderwerpen die we samen bespreken. Ik deel hieronder de boeken die ik echt aan kan bevelen. Mensen die mij kennen, weten dat lezen voor mij net zoiets is als honger hebben. Ik verslind ze maar ben wel heel kritisch. Ik vind niet zomaar een boek goed of betekenisvol.

Ik ben affiliatepartner bij bol.com. Dat betekent concreet: bestel je het boek via één van de links hieronder, dan krijg ik een klein percentage van de verkoopprijs. Jij betaalt niet meer hierdoor! Nu hoor ik je denken: ‘Jij zegt altijd dat de woorden ‘niet’ en ‘geen’ door de hersenen worden genegeerd en dat je daarom beter in de ‘wel-vorm’ kunt spreken.’ Dat doe ik dan nu: je betaalt dezelfde prijs als wanneer je het zelf via bol.com bestelt. En als je me dan in de zomer een ijsje ziet eten, dan weet je dat je daar misschien wel aan hebt bijgedragen. ;-))))

Ik heb de boeken voor je in categorieën gezet. Soms kom je een boek twee keer tegen. ‘Tango van de ikken’ hoort bijvoorbeeld bij voice dialogue maar het is ook een aanrader als je bij mij bent voor coaching waarbij je relatie (of het ontbreken daarvan) een rol speelt.

Vaak zie je de boeken dubbel in de lijst staan met andere prijzen. De goedkoopste is meestal de e-bookvariant. De duurdere de papieren versie. Bij het boek: ‘Cognitieve gedragstherapie voor dummies’ raad ik de papieren variant aan omdat er veel dingen in staan die je kunt kopiëren.

Laten we beginnen met een boek waar ik zelf aan meegeschreven heb. Ook heb ik de auteur geholpen met zijn teksten.

Ik & mijn leven

Ga ik dan niet zelf een boek schrijven? Ja, daar ben ik mee bezig. Wil je ondertussen geïnspireerd worden door mijn teksten? Schrijf je dan hier in voor mijn inspiratiemails waar veel mensen erg blij van worden (dat zeggen en mailen ze tenminste.;-) De link opent in een apart tabblad.

Voice Dialogue (werken met je persoonlijkheidskanten)

Ik (k) en mijn ikken

Dit boek is een goed begin als je meer wilt weten over voice dialogue of als je wilt weten hoe jij in elkaar zit. Klinkt simpel en zo is het in het boek ook geschreven. Ze gebruiken de metafoor van de levensbus die ik in de sessies ook gebruik. Het boek geeft inzicht en is lekker te lezen vind ik zelf. Voor mij een eye-opener en het begin van mijn verlangen om mij hierin te laten trainen. Deze techniek gebruik ik sindsdien in veel sessies en het is werkelijk TRANSFORMEREND!

Thuiskomen in jezelf (een van mijn favorieten!)

Dit boek vind ik echt indrukwekkend! Het gaat echt een stuk dieper dan ‘Ik (k) en mijn ikken’ dat meer populair is geschreven. Het is geschreven door de grondleggers van voice dialogue. Het geeft zoveel inzicht in je persoonlijkheidskanten (ook wel ikken of delen genoemd) maar ook in instinctieve kanten. Ook zitten er veel praktijkvoorbeelden in en leggen ze uit hoe bepaalde kanten tot stand komen. Voor mij een boek dat ik niet alleen lees maar ook echt gebruik als studiemateriaal.

De innerlijke criticus ontmaskerd (als ik je kon dwingen: LEES DEZE!)

Wauw, wauw, wauw. Wat een boek zeg! Een (slecht) feest van herkenning. Dit boek sloeg zodanig in als een bom dat ik er een heel coachprogramma aan gewijd heb. Meer weten? Stuur me dan even een appje met de vraag of ik je even wat informatie wil sturen hierover. Ga je eenmaal werken met je innerlijke criticus, dan gaan er werelden voor je open. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde groeien, je voelt je veel zekerder en lekkerder in je vel.

De innerlijke patriarch

Als je een vrouw bent en ‘De innerlijke criticus ontmaskerd’ hebt gelezen, dan kan het best zijn dat deze titel je meteen triggert. Ik heb het boek nergens goedkoper gezien, dus misschien ben of ken je iemand met een bibliotheekpas.

Tango van de ikken

Als je met mij een sessie voice dialogue hebt gedaan, weet je dat jouw persoonlijkheidskanten ook getriggerd worden door kanten van andere mensen. Kinderen bijvoorbeeld, ontwikkelen vaak kanten die tegengesteld zijn aan een of meerdere van jouw primaire kanten. Maar ook in relaties zie je dat bepaalde kanten bij elkaar in actie komen. Denk aan relaties waarin je soms ziet dat de vrouw een soort moederrol op zich neemt en haar man steeds terechtwijst omdat hij niet voldoende doet. Het is geen uitzondering als bij de man een soort ‘rebels jongetje’ op de proppen komt. Dan is er niet alleen sprake van ongelijkwaardigheid maar ook van een impasse want zo kom je er niet uit. Magisch om te zien hoe de verschillende ‘ikken’ figuurlijk om elkaar heen dansen.

Hieronder nog twee boeken over relaties en voice dialogue.

Thuiskomen bij elkaar

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Oog in oog met kwetsbaarheid

Coachen met voice dialogue en Speels coachen

Hmmm…. boeken voor mijn klanten over coachen met voice dialogue? Dat is niet voor niets. Ik krijg vaker het verzoek om literatuur van mijn opleiding(en) door te geven. Er zijn ook zelfs klanten die ik coach om coach te worden. 😉 Daarnaast hebben veel van mijn klanten ook een fascinatie voor gedrag en een sterkte motivatie om te blijven ontwikkelen. Daarom hierbij twee boeken die helpen om meer inzicht te krijgen in het coachen met voice dialogue.

De energetica van voice dialogue

Deze auteur heeft Voice Dialogue naar Nederland gebracht en is echt een autoriteit op dit gebied. Ik heb van hem les gehad. Hij is echt een kei in energiewerk dat heel erg goed bij Voice Dialogue past.

Playing big voor vrouwen

Heerlijk, dit boek. Heel herkenbaar voor de meeste vrouwen. Fijne oefeningen zitten erin en een gratis geleide meditatie om kennis te maken met je innerlijke mentor. Tara Mohr helpt je vooral met het herkennen van je innerlijke rechter (die ik de innerlijke criticus noem) en hoe deze tegen vrouwen praat. Echt een aanrader!

De innerlijke Patriarch

de onzichtbare kracht die vrouwen tegenhoudt.

Je beste zelf

Piep die onzekerheid

 

Hoogbegaafdheid, introvert, hoogsensitiviteit (HSP) en high sensation seekers (HSS)

Te intelligent om gelukkig te zijn (aanrader bij (vermoeden van) hoogbegaafdheid)

Prikkels bijten niet (aanrader)

Voor mij is dit boek echt een verrijking als het gaat om het verschil tussen hsp (hoog sensitief persoon) en hss (high sensation seeker). Vooral als het gaat om te balans tussen onder- en overprikkeling. Ik heb zelf het luisterboek geluisterd, dat vond ik erg prettig.

Het hoogsensitieve brein

Waarom je een vis niet moet vragen in een boom te klimmen

Hoogsensitieve personen

Stille kracht
De geheime voordelen van introvert zijn

Stil
de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen

Ik moet nog even kijken of ik kan
De stille revolutie van de introverte mens

Persoonlijke waarden, zinvol en betekenisvol leven, plannen maken en uitvoeren, doelen stellen en geld

Onderstaande boeken kun je gebruiken bij je persoonlijke ontwikkeling maar ze zijn ook heel betekenisvol voor je zakelijke ontwikkeling als medewerker in loondienst, leidinggevende, directeur of ondernemer.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (een van  mijn favorieten!)

Het luisterboek (zit er ook tussen) kan ik bijna dromen, zo vaak heb ik ‘m geluisterd. Dat heb je ook zo gedaan want het duurt iets meer dan een uur. GEWELDIG! Zo coach ik mensen vaak om ‘Scherp-je-zaak-tijd’ te nemen met alle geweldige gevolgen van dien. Dit boek kun je ook zo goed gebruiken als je een relatie of gezin hebt. Het geeft richting in je leven, maakt helder wat echt belangrijk is en sluit perfect aan bij mijn coaching op persoonlijke waarden en de programma’s die ik hierover aanbied.

Start met het waarom

Nog wat boeken van Stephen Covey

The One Thing (Engels) en Doe een ding (Nederlands)

Deze tip kreeg ik ooit van Alex-Lie-Happo in het interview dat hij met mij deed, een paar jaar geleden. Dit boek helpt je om voor jezelf te bepalen wat het allerbelangrijkste is in je leven. Ik las het origineel in het Engels maar hij is er nu ook in het Nederlands.

Een werkweek van 4 uur

Misschien ken je ‘m wel, hij is een tijd heel populair geweest. Het heeft echt wel een Amerikaans tintje (je houdt ervan of niet) maar het inspireerde mij om anders te denken en te werken. Slimmer vooral.

Vind je Ikigai (een van mijn favorieten)

Dit boek heb ik gelezen met liefde en een gevoel van geluk. Zo puur, zo simpel maar zo ver van ons verwijderd soms in ons hectische bestaan. Dit boekt raakt mijn eigen persoonlijke waarden. Dit boek gaat over de levensstijl van een van de blue zones. De blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen heel vitaal heel oud worden. dit boek gaat over een van de bue zones, een eilandje van Japan en dan vooral over de manier waarop zij leven.

Rijke pa, arme pa

Geld. Een taboe voor veel mensen. Geld is in mijn ogen een middel om te kunnen doen wat je graag doet. In mijn geval om tijd vrij te hebben om met de mensen waar ik van hou te kunnen zijn, om vrijheid te ervaren, om te reizen, om mezelf te ontwikkelen, om te lezen, om te leren, om te kunnen reflecteren, om gezond te kunnen leven (goed eten, supplementen), om dingen makkelijker te regelen in mijn leven en ga zo maar door.

Dit boek is echt een aanrader. Ik deel zijn visie als het gaat om ons schoolsysteem en hoe we leren reactief te denken. Ik hou van zijn manier hoe hij naar geld kijkt. Geld werkt voor ons in plaats van dat we voor geld werken en vaak onze tijd inruilen. Onze kostbare tijd. ECHT EEN AANRADER!

De creatiespiraal (aanrader)

Dit boek heb ik moeten lezen voor mijn opleiding tot lifecoach. En het boek heeft me letterlijk door een tijd heen geholpen dat ik niet goed wist hoe ik het allemaal moest aanpakken om voor mezelf te beginnen. Wat een heerlijk boek!

Zijn opvolger is ook aan te raden! Die lees ik momenteel.

De ontknooping

En speciaal voor kindjes:

Filo ontdekt 1 – De wonderlijke weg van wens naar werkelijkheid

De Rijkste Man van Babylon

Communicatie en relaties

Gelijk hebben of gelukkig zijn

Deze zin bleef bij mij heel erg hangen: ‘Wil je gelijk of wil je geluk?’

Geweldloze communicatie

Hét boek over communicatie.

Socrates op sneakers

Mijn favoriete gespreksvoeringtechniek: Socratische dialoog.

Verbaal meesterschap

Briljant. Superleuk om te lezen ook.

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus
Mannen zijn anders, vrouwen ook

Voorbij Mars en Venus
Handvatten voor relaties in moderne, complexe tijden

De Nieuwe Rollen Van Mars En Venus
Mannen Gaan Anders Om Met Stress, Carriere En Kinderen, Vrouwen Ook

Rationeel Emotieve Training (je gedachten onderzoeken, rationele gedachten formuleren, genuanceerder denken en je daardoor beter voelen)

Hieronder een lijst met boeken over Rationeel Emotieve Training dat ik veel doe met mijn klanten. Doel hiervan is het onderzoeken van gedachten die je bepaald geen goed gevoel geven. De tweede stap is het analyseren van je huidige gedachten om tot slot de derde stap te zetten: je gedachten nuanceren. Alternatieven vinden die al een stuk beter voelen. Dit verandert je denkwijze en daarmee je gevoelens en emoties, je gedrag en de resultaten in je leven. Ik heb zelf enorm veel baat gehad bij deze techniek en gebruik ‘m nog regelmatig in mijn leven.

Onderaan staan twee boeken: Cognitieve gedragstherapie voor dummies. RET staat hier heel helder uitgelegd maar ze geven je nog veel meer waardevolle instrumenten om jezelf te coachen.

Beren op de weg, spinsels in je hoofd

Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

RET

Cognitieve gedragstherapie voor Dummies

Angst, negatieve gedachten, teveel zorgen maken

 

Breinkennis, jezelf herprogrammeren, zelfvertrouwen, mindset, blokkades en beperkende overtuigingen wegnemen, veranderen

Ik ben fan van Marisa Peer, een Britse hypnotherapeut. Zij is bekend van de #iamenough en van de pijn/plezier neuroassociaties in je brein dat ik met veel klanten doe. Ik gebruik haar hypnoseaudio’s bijna dagelijks en ik merk echt een verschil als het gaat om beperkende overtuigingen en blokkades die ik had en heb. Ik ben zelf opgeleid om te werken met scripts die hetzelfde doen maar dan zonder hypnose. Wil je hier meer over weten of audioscripts bestellen die je onbewuste brein (waar je programmering zit over hoe je over jezelf denkt, wat je gelooft etc.) herprogrammeren? Neem dan even contact met me op. Hieronder een lijst met boeken van Marisa Peer.

Marisa Peer (Engels)

Stap in je grootsheid

Een heerlijk boek die je meteen kunt gebruiken bij het gewichtheffen. Jee, wat een boekwerk! Groot in formaat, groot in effect. Veel op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) gebaseerde technieken. Als coach een aanwinst maar zeker ook als je gek bent op boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Bruce Lipton

Een collega en vriendin tipte me en ik ben sindsdien hooked. Ik luister zijn masterclass vaak en ik hoor steeds meer dingen die mijn leven en de manier waarop ik naar dingen kijk, verandert. Echt een aanrader! Hieronder vind je twee van zijn boeken.

Wat in dezelfde lijn ligt, is de visie van:

Joe Dispenza

Hieronder 2 boeken van hem.

Het zelfhelend vermogen

Voor mij een boek dat mij anders heeft leren kijken naar de manier waarop we verouderen en naar gezondheid in zijn algemeen. Ik heb een heel ander geloof over mijn lichaam gekregen en samen met de inzichten die ik opdoe van Bruce Lipton, voel ik me gezonder dan ooit.

Mismatch (aanrader!)

Dit boek gaat over evolutiepsychologie maar vooral over ons oerbrein. GEWELDIG BOEK! Ik ga ‘m nu voor de tweede keer lezen.

Lucy, Darwin & Lady Gaga – hoe de evolutie onze kijk op de wereld verdiept

Focus, aan, uit

Het woord zegt het al: FOCUS! En dat in een wereld vol prikkels. Hoe doe je dat?

Het geheim van levenskracht

De interventiekaart

Dit is een coachboek die ik tijdens mijn opleiding moest lezen. En gelukkig maar want de interventiekaart heeft mij en mijn klanten al veel geholpen met het werken met weerstand die onlosmakelijk verbonden is met verandering.

Kom uit je hoofd

Wet van de aantrekking, Universum, leren vertrouwen, spiritualiteit

Het geluk in jezelf

Hét boek dat voor altijd mijn leven ten goede veranderde. Dank, Deepak.

Boeken die me daarna nog verder hielpen

Boek van de Universele wetten

Pam Grout (aanrader)

The secret, the Magic

Boek van dezelfde auteur als van de Secret. Dit boek gaat over dankbaarheid. Een aanrader!

Denk groot en word rijk

Dit boek gaat niet alleen over de wet van de aantrekking maar ook over het verkrijgen van persoonlijk succes. Echt een aanrader!

Michael Pilarcyk heeft dit boek herschreven naar de tegenwoordige tijd.

The science of getting rich (gaat juist niet perse om rijk worden!)

Dit is een van mijn lievelingsboeken over persoonlijke ontwikkeling. De titel suggereert het wel maar het gaat juist niet alleen om rijk worden. Het gaat om persoonlijk geluk en hoe je je daarop richt. Aanrader! Magisch boek.

Deeper secret

Voeding en levensstijl

Je mentale energie verhogen. Voor mij was het echt ontwikkeling om te leren hoe ik dat kon doen. Ondanks dat ik al heel veel had gedaan om lekker veel energie te hebben, kreeg ik nog eye-openers door dit boek.

Wat is nou gezond en wat niet? Ik deed veel blijvende inzichten op in het boek ‘Lichter’.

The urban monnik (Nederlands boek)

De slaaprevolutie van Arianne Huffington

Dit boek is naar mijn idee vooral bedoeld om je ogen te openen. Nou ja, eigenlijk om ze vooral genoeg dicht te doen. Met cijfers (gebaseerd op Amerika) die schokkend zijn. Dit boek helpt je om slaap urgent te maken.

Sleep smarter van Shawn Stevenson

Een paar jaar geleden verslond ik zijn podcast. Wat een fijne informatie over slaap! Ik heb ook dit boek gekocht maar dan de audiovariant en ik heb al vele adviezen van hem opgevolgd.

Hoog sensitieve personen

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?

Verlangen naar minder

Ik ken mijn leven

Leuk weetje: in dit boek staan ook teksten van mij!

Opgeruimd!

Grip op je stress

(Jezelf) goede vragen stellen

Dit zijn typische coachboeken.

Kobo Plus

Ben jij ook een fanatieke lezer? Kijk eens naar Kobo Plus, voor mij is dit een goed(kope) oplossing voor  bijna eindeloos leesvoer. Daarnaast heeft Kobo Plus nu ook luisterboeken!

Kobo Plus

E-reader

Ik lees al deze E-boeken op mijn E-reader van Kobo. Mijn E-reader is inmiddels al een aantal jaren oud, deze is inmiddels niet meer te koop. Hieronder vind je de nieuwste modellen.