niet kunnen ontspannen

Je kunt niet genieten, ontspannen of met aandacht leven met je innerlijke Pusher aan het stuur

Veel van jullie hebben net als ik, een innerlijke Pusher ‘in je zitten’. Met ‘in je zitten’ bedoel ik dat het een deel is van je persoonlijkheid.

Ik gebruik vaak een metafoor uit het boek ‘Ik (k) en mijn ikken’. Ik (k) en mijn ikken is een basisboek over Voice Dialogue, een methode die ik veel gebruik in mijn online programma’s en mijn coachpraktijk. Ik gebruik het ook voor mezelf in mijn dagelijks leven en mijn bedrijf.

In het boek gebruiken de auteurs de metafoor van een bus. Stel je voor dat je een stadsbus zou hebben waar heel veel mensen in kunnen. Het is als het ware jouw ‘levensbus. Jij zit idealiter gezien aan het stuur van je eigen bus.’

Ik zeg niet voor niets: ‘idealiter gezien’ want meestal zit er een deel van onze persoonlijkheid aan het stuur. Die heeft het vaak voor het zeggen. Dat is ook de reden dat mensen vaak zeggen dat ze zichzelf kwijt zijn of dat ze wel weten wat ze moeten doen maar dat het niet lukt. ‘Iets’ is dan sterker. Dat iets is vaak een primair, dominant deel van je persoonlijkheid. Een kant die dus voorin je bus zit.

Veel voorkomende kanten zijn bijvoorbeeld de Pleaser, de Redder, de Zorgzame, de Verantwoordelijke, de Onzekere, Angst, de Perfectionist, de Twijfelaar, de Denker, de Piekeraar of Overdenker en de Innerlijke Criticus.

Overigens is het niet statisch. De kanten in je bus zijn niet vastgeroest op hun plek, al lijkt dat soms wel zo. Het kan namelijk zijn dat je in je dagelijks leven heel veel van jezelf moet (meestal het werk/de energie van je innerlijke Pusher) maar dat je in je vakantie de touwtjes laat vieren en volop geniet (bijvoorbeeld door je innerlijke Levensgenieter die in de situatie ‘vakantie’ naar voren mag komen).

Primaire, ook wel dominante kanten worden ook wel het handelend ego genoemd. Dit betekent dat je voor een groot deel niet vanuit bewustzijn denkt, voelt en handelt, maar vanuit één of meerdere primaire kanten.
Daarom is het soms ook zo moeilijk om de knop om te zetten. Bijvoorbeeld van druk bezig zijn naar ontspannen. Jezelf toestaan te genieten.

Stel dat je innerlijke Pusher aan je stuur zit en jij wilt een dagje lekker vrij zijn en genieten, dan lukt dat gewoon niet. Je Pusher is zo sterk, dat deze in de weg zal staan dat je een beetje ‘lekker gaat zitten genieten’.

Je Pusher wil je aan het werk zetten, die wil doen! Gaan! Nuttig en productief zijn! Zolang je Pusher aan je stuur blijft zitten, ook al heb je net je ligbedje geïnstalleerd, kun je niet ontspannen. Je voelt onrust, je voelt je gejaagd en het lukt je gewoon niet om in de ontspanning te komen.

In deze podcast geef ik je twee voorbeelden van hoe innerlijke kanten ervoor kunnen zorgen dat je niet kunt ontspannen en genieten maar ook hoe ze in de weg kunnen staan bij iets dat jij heel graag wilt.

Omdat dit mijn 300e (!) podcast is, ga ik wat weggeven. Als jij het online programma Voice Dialogue gaat doen (levenslang toegang) waarin ik je leer met je eigen persoonlijkheid te gaan werken en de regie te krijgen over je kanten, dan krijg jij tadaaaaaaa: GRATIS een doe-het-zelf-coaching-handvat erbij.

Hoe?

1. Bestel hier het online programma Voice Dialogue:

Of als je een vrouw bent deze speciale editie.

2. App of mail me daarna 2 woordjes: podcast 300 en je krijgt gratis de tool ‘Waarde van weerstand’ t.w.v. €39,39 erbij. Hiermee onderzoek je waarom je dingen uitstelt, weerstand voelt, goede gewoontes niet volhoudt en niet doet wat je eigenlijk zou willen of moeten doen om verder te komen.

Wil je liever zelf een online tool, handvat of course kiezen ter waarde van €39,95? Dan mag dat natuurlijk ook. Je mag dat ook achteraf doorgeven of met me overleggen, wat het best past bij wat jij graag wilt.

Help ik jou met mijn podcast? Op deze manier kun je wat terug doen voor mij als je dat natuurlijk ook echt voelt.

Luister hier de podcast