overdenken en piekeren

Grip op je gedachten (gemiddeld 70.000 per dag!), emoties en gevoelens – Voice Dialogue

Als je mij al een tijdje volgt of door mij gecoacht bent in mijn praktijk, online of (online) academy, dan weet je dat ik werk met Voice Dialogue. Deze transformerende methode (komt niet voor niets uit de transformatiepsychologie) gaat uit van het idee dat je een innerlijke team hebt dat bestaat uit allerlei kanten, delen of sommigen noemen het ‘ikken’.

Deze hebben allemaal hun eigen visie, ideeën, gedachten, energie en drijfveren. Ze willen stuk voor stuk voor jou zorgen. Ze hebben vooral input gekregen van jouw innerlijke criticus, die geeft als het ware aan aan welke normen jij je moet houden om te overleven in deze wereld.

Wat overleven betekent is niet voor iedereen hetzelfde.

Deze kanten van jezelf manifesteren zich in gedachten, gevoelens en emoties en gedrag. Zo heeft een innerlijke pleaser een heel andere kijk op zaken dan je innerlijke gezonde egoïst.

Je levensgenieter wil misschien vanmiddag lekker wandelen, terwijl je pusher wil dat je nog meer gaat doen, die wil dat je doorgaat en wandelen mag als het nuttig is. Die kan er bijvoorbeeld van houden dat je dan meer stappen zet dan je ooit deed of je persoonlijke record verbreekt. Daar heeft je innerlijke levensgenieter of flierefluiter echt heel andere ideeën bij.

Zo zie je dat elke kant zijn of haar eigen ideeën heeft. En die worden aan je kenbaar gemaakt in je hoofd als een innerlijke dialoog. Het is ook niet voor niets dat we gemiddeld 70.000 gedachten per dag hebben. Dat zijn voor ca 96% – 99% ONBEWUSTE gedachten! Die zijn er gewoon. Het is het innerlijke gebabbel.

Neem je geen regie over je gedachten en daarmee je kanten, dan nemen ze jou over. Dan leef je reactief. Dan kan zomaar je stemming veranderen doordat een kant van jou getriggerd wordt.

Natuurlijk gebeurt dat bij mij ook regelmatig. Gelukkig heb ik wel geleerd hoe ik dan de aandacht weer breng naar datgene wat ik wil. Hoe ik dat doe, vertel ik je in deze video of podcast.

?Hiermee kun je dit zelf gaan doen. Regie in eigen hoofd. Regie over je gedachten, gevoelens en emoties.

Dat busje ? is niet voor niets! Het gaat erom dat jij weer de chauffeur wordt van je eigen bus waar al die kanten van jou inzitten. Jij bent de chauffeur! Maar nu zitten regelmatig kanten van jou aan je stuur. Als je geen eigen plan hebt, word je onderdeel van het plan van een ander. En dat geldt ook voor je kanten. Als jij geen richting bepaalt, doen zij dat met al hun goede bedoelingen voor jou!

Kijk de video of luister de podcast over: regie over je gedachten, emoties en gevoelens

? Mijn favoriete boeken
? Coaching online
? Boek een sessie

Vond je de video waardevol? Abonneer je dan voor nog meer tips en laat een duimpje omhoog voor me achter.

? Abonneer je voor meer tips op mijn YouTubekanaal.