Persoonlijk ontwikkelingspakket

Dagelijks ondersteuning? Dat vind je op mijn YouTubekanaal.

Moeilijkheidsgraad

Ik waag me eraan op basis van mijn eigen ervaring en die van mijn cliënten, in te schatten hoe moeilijk een bepaald handvat is op het moment dat het echt niet zo goed met je gaat. En tja… dat is dus best lastig, want wat is: ‘Als het echt niet zo goed met je gaat?’ De een is de ander niet. Sommige mensen hebben een flinke dosis motivatie en wilskracht, ook als het niet goed met ze gaat en dan is zelfs RET met 5 sterren (moeilijkst) een peulenschil. Daarom… op verzoek heb ik sterren toegekend waarbij 1 ster makkelijk is en 5 pittig maar met mijn sterke advies: probeer ze alsjeblieft allemaal uit en bepaal lekker zelf welk handvat je wanneer het best kunt doen.

* Hoe moe je ook bent, dit is voor de meeste mensen te doen. Het kost maar een paar minuten.
** Dit is ook prima te doen, ook als je moe bent en weinig denkkracht. Ook dit kost maar een paar minuten.
*** Dit kost iets meer moeite. Het vraag wat meer van je. Ontdek gewoon zelf of het je lukt. Voel je veel weerstand? Pak dan een ander handvat.
**** Hiervoor heb je iets meer denkkracht nodig. Ook hiervoor geldt: ik wil dat niet voor jou bepalen. Probeer het. Voel je veel weerstand? Ga dan over naar een ander handvat. Het kan best dat het jou juist goed lukt, ook al ben je moe.
***** Dit handvat werkt fantastisch en is levensveranderend. Juist omdat het zo lastig is, doorbreek je veel negatieve denkpatronen die je soms in je macht houden. Doe dit in elk geval op een moment dat je genoeg fut hebt om minimaal 10 minuten te gaan zitten. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt en hoe meer verbetering je zult ervaren. Dit is een bewezen effectieve methode als je het maar (goed) doet!

Succes en veel plezier in je persoonlijke ontwikkeling. Enne… je mag jezelf best een schouderklopje geven dat je bereid bent om tijd, geld en energie in je eigen ontwikkeling te steken!

De Wondervraag **

Mijn advies is om deze te doen als:

  • je doelen wilt stellen of dat nu dagelijks, wekelijks, maandelijks is of dat het om je jaardoelen gaat;
  • je jezelf op wilt rekken als het gaat om dromen en doelen stellen;
  • als je de creatiespiraal of de wet van aantrekking bewust gebruikt en je in de fase visualiseren, wensen of verbeelden zit;
  • als je merkt dat je een beetje doelloos bent of dat je focus niet zo goed is;
  • als je merkt dat je een beetje aan het mopperen of klagen bent;
  • als je af wilt stemmen op wat je wél wilt;
  • als je helder wilt krijgen wat je wilt;
  • als je snel oplossingen wilt;
  • als je jezelf uit wilt dagen tot andere oplossingsrichtingen te komen;
  • om de intentie van je dag te bepalen;
  • als je snelle oplossingen wilt;
  • als je jezelf beter wilt voelen;
  • als je jezelf in een hogere energie wilt krijgen;
  • als je je emoties wilt verbeteren;
  • als je je creativiteit wilt stimuleren.

Dit handvat helpt ook bij de vraag: wat wil ik eigenlijk echt in mijn leven?

Wanneer ik ‘m gebruik? Zo vaak als ik zin heb maar vooral om mijn maand-, kwartaal- en jaardoelen (bij te) stellen. Ik doe ‘m ook vaak als ik merk dat ik niet helemaal lekker in mijn vel zit of ergens tegenaan loop waar ik niet de vinger op kan leggen.

Klik of tik op het plaatje of de titel om naar de wondervraag te gaan.

Wondervraag

Dankbaarheid en waarderen wat er al is **

Dankbaarheid

Jezelf goede vragen stellen **

Jezelf vragen stellen

Afleiding en je resquelist gebruiken *

Afleiding en je resquelist gebruiken

De emotionele geleidingsschaal ****

Je emoties gebruiken en afstemmen op betere emoties

Tijdsdeelplanning **

Tijdsdeelplanning

Creatieve werkplek ***

Dit handvat helpt ook bij de vraag: wat wil ik eigenlijk echt in mijn leven?

Creatieve werkplek

Helderheid door contrast **

Dit handvat helpt ook bij de vraag: wat wil ik eigenlijk echt in mijn leven?

Helderheid door contrast

Placematproces * Mijn favoriet!

Placematmethode

Tekorten in je persoonlijke waarden aanvullen **

Tekorten in je persoonlijke waarden aanvullen

Kernkwadrantenonderzoek –  ****

Welke uitdaging ga jij aan om je beter te voelen?

Kernkwadrantenonderzoek

Wat zou mijn kloon doen? *

Wat zou mijn kloon doen?

RET – je negatieve denkpatronen doorbreken *****

Beren op de weg

Loop je echt vast? Zie je echt even door de bomen het bos niet meer?

Een opbeurende coachsessie van een uur kan dan al wonderen doen. Dat kan ook op afstand via telefoon, chat of videobellen. Boek hier meteen zelf een afspraak.

Maak zelf een afspraak in mijn online agenda.

Maar wat ook kan helpen, is de tips en handvatten te gebruiken die ik op mijn YouTubekanaal met je deel. Die vind je hier.

Persoonlijk advies/coaching

En tot slot, de leukste vind ik stiekem 😉 is het insturen van waar je tegenaanloopt. Dat mag je doen zoals jij dat prettig vindt. Door in tekst of een spraakbericht te vertellen waar je tegenaan loopt, waar je last van hebt of waar je graag wilt dat ik je mee help. Dat kan via mail, SMS of WhatsApp. Per antwoord van mij, betaal je €20,00. Fijne hiervan is, dat je het kunt bewaren en meerdere keren kunt gebruiken. Ik doe dit al met veel van mijn klanten en keer op keer zeggen ze dat het leuk is maar enorm goed helpt. Het is een soort steun in de rug, je kunt weer verder. En stiekem voelt het ook als een cadeautje. Probeer het gewoon eens.

Ja, ik wil een persoonlijk advies/coaching via mail, SMS of WhatsApp

Zoeken naar verklaringen waarom iets zo is, is vaak niet helpend om tot een oplossing te komen

We zijn vaak geneigd om als we ons niet goed voelen, naar de oorzaak te zoeken. Dit doen we door onszelf vragen te stellen zoals: ‘Waarom voel ik me zo?’, ‘Hoe komt het toch dat ik me zo voel?’, ‘Waar ligt het aan dat ik me zo voel?’

Het is slim om te onderzoeken of er een patroon is als je je niet goed voelt. Zijn er oorzaken of factoren waardoor je je regelmatig niet goed voelt? Denk aan:

  • Slaapgebrek
  • Gezondheidsproblemen
  • Menstruatie, PMS
  • Bepaalde gebeurtenissen of aanleidingen.

Weet, dat in de meeste gevallen, je gedachten en de beelden die jij in je hoofd hebt, de oorzaak zijn van dat je je niet goed voelt of zelfs slecht. In één van de methodieken die ik met je deel is het uitgangspunt ook:

‘Niet een bepaalde gebeurtenis of situatie zorgt voor bepaalde gevoelens en emoties maar de gedachten en beelden die je hierover en hierbij hebt.’ Deze techniek heet RET. De afkorting staat voor Rationeel Emotieve Training. Die deel ik ook met jou in deze verzameling van handvatten en technieken om jezelf weer beter te voelen.

Even terug naar jezelf afvragen wat de oorzaak is

‘Waarom voel ik me nou zo?’ of vragen die hierop lijken, zijn niet zo constructief. Als je de oorzaak al achterhaalt, heb je dus vooral een inzicht maar nog geen oplossing. En weet dat de oorzaak achterhalen vaak niet zo gemakkelijk is. Het kan heel goed zijn dat het een combinatie is van factoren die moeilijk te duiden zijn. Slaapgebrek waardoor je minder goed helder kan denken en je sneller laat overrulen door negatieve gedachten en de regenbui die over je huis trekt wat bij jou een sombere bui uitlokt.

En dan weet je het. En dan? Dan heb je nog geen oplossing voor dit moment.

Maar wat helpt dan wel? Als je jezelf toch vragen wilt stellen, stel dan goede vragen. Ze zeggen niet voor niets: ‘Als je nog niet het goede antwoord of oplossing hebt gevonden, dan heb je gewoon nog niet de juiste vraag gesteld.’

Trek jezelf uit het negatieve patroon waarin je zit door een of meerdere van deze handvatten te gebruiken vooral door jezelf vragen te stellen. Jezelf goede vragen stellen is ook een apart onderdeel van deze verzameling van handvatten en technieken om je beter te voelen. (Nummer 3.) Experimenteer met deze handvatten om te ontdekken welke wanneer het best bij je past.

Bij alles geldt:

De handvatten echt doen en de tijd nemen om na te denken, zorgt voor verandering. Denken is vaak moeilijk, lastig en vermoeiend. Maar toch helpt het om je beter te voelen en negatieve (denk)patronen te doorbreken.

Alleen het nadenken over deze twee vragen kan er soms al voor zorgen dat je je beter voelt en doet wat je moet doen om je beter te voelen:

  1. Waar heb ik nu echt behoefte aan?
  2. Hoe wil ik me dan wel voelen? Maak de woorden die in je opkomen specifiek door steeds verder door te vragen. Bijvoorbeeld: Ik wil mij vrolijker voelen. Wat is dat dan, vrolijk? Hoe voel ik me als ik vrolijk ben? Wanneer voel ik me vrolijk? Wat doe ik anders als ik me vrolijk voel?

Dit gedicht past daar mooi bij (auteur onbekend):

Als ik blijf kijken
Zoals ik altijd heb gekeken,
Blijf ik denken
Zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven
Zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven
Wat ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen
Wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen
Zoals ik altijd heb gedaan,
Blijft me overkomen
Wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit
En mijn ware zelf voel van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
En kan ik steeds opnieuw beginnen.