Handvat 6 – tijdsdeelplanning

Heb je zo’n dag waarin het niet helemaal lekker gaat? Waarop je met je verkeerde been uit bed bent gestapt? Weet dat als je dit zo voelt, dat je dit ook gaat geloven en dat de kans dat je dag niet beter wordt, dan heel groot is.

Bij tijdsdeelplanning neem je even een momentje, minimaal 5 minuten waarop je bewust bezig gaat met nadenken of fantaseren over het volgende moment en hoe je wilt dat die verloopt.

Stel je hebt de pest in omdat er vanmorgen allerlei dingen misgingen. Doe je niets aan je gedachten daarover, dan blijft het waarschijnlijk zo. Ga even zitten, dat mag met pen en papier of als je liever typt mag dat ook maar je mag dit ook in je hoofd doen. Denk aan het volgende moment van je dag (het tijdsdeel) en stel jezelf deze vragen:

  • Hoe wil je je het komende deel van de dag voelen? Maak de woorden die opkomen specifiek. Ik deel zo een voorbeeldje met je.
  • Hoe wil je dat het volgende tijdsdeel verloopt?
  • Wat wil je dat er gebeurt?
  • Welke intentie heb je?

Een voorbeeld:

Als ik zo klaar ben met werken, dan wil ik me vrolijker voelen. Ik stel mezelf dan vragen over het woord ‘vrolijk’.

Wat is voor mij vrolijker? Dan kijk ik om me heen en geniet ik van wat ik zie. Dan praat ik gezellig met mijn vriend. We gaan samen even zitten met wat te drinken. Dan heb ik vertrouwen. Stel jezelf weer een vraag over vertrouwen. Bijvoorbeeld: wat doe ik als ik vertrouwen voel? Dan richt ik mijn aandacht en gedachten op wat ik dan wel wil en dwing mezelf mijn gedachten af te leiden als er vervelende beelden of gedachten in mijn hoofd opkomen. Hoe ga ik mezelf afleiden? Dan ga ik lekker in de tuin bezig of we gaan samen op pad. Of ik pak mijn resquelist en doe dingen die daarop staan. Ik doe iets wat ik leuk vind, waar ik blij van word.

Andere vraag is ook: wat zou ik nu doen als ik wel vrolijker zou zijn?

Andere vragen die je jezelf kunt stellen vind je bij handvat 3 – jezelf goede vragen stellen.

Weet dat als het even niet zo lekker gaat, dat je op dat moment niet zo doelbewust bezig bent met hoe je je wilt voelen en hoe je wilt dat de dag verder verloopt. Je geeft je als het ware over aan wat er gebeurt en wat mensen om je heen van je willen. Dat voelt per definitie als een situatie waarin je overgeleverd bent aan de waan van de dag en de grillen van een ander. Bij mij helpen deze vragen heel erg goed:

  • Wat is mijn doel voor vandaag?
  • Wat wil ik dat er gebeurt?
  • Wat is mijn intentie? Hoe wil ik vandaag doen? Hoe wil ik omgaan met mezelf en met anderen?
  • Hoe wil ik dat deze dag afloopt?
  • Waar wil ik vandaag op terugkijken?

De kans bestaat dat dit iets is waar je even mee moet oefenen. Hoe meer je dat doet, hoe meer grip je krijgt op je gevoelens en emoties en ook over het verloop van je dag. BEWUST ZIJN. Dat is de sleutel tot zo ongeveer alles. Niet zomaar wat doen en kijken wat er gebeurt. Pak de regie.

Hele fijne dag!

Groet, Wendy