Handvat 5 – Emotionele geleidingsschaal

Deze schaal gebruik ik op verschillende manieren. Ik vraag aan mijn klanten of ze per emotie willen onderzoeken hoe dat lichamelijk voelt. Hoe voelt vreugde in je lichaam? Hoe voelt angst? Waar voel je dat in je lichaam? Hoe is je houding en lichaamstaal per emotie? Ga maar eens staan en beeld het verschil uit tussen enthousiasme en verdriet. Een groot verschil in lichaamshouding. Je staat anders, je adem is anders, bij enthousiasme zie je vaak dat mensen rechtop staan en hun armen en handen gebruiken in hun lichaamstaal. Zelfs op spierniveau voel je verschillen tussen de emoties.

Het is de moeite waard om te onderzoeken hoe emoties voelen. Zowel in je hoofd als in je lichaam. Zo zul je sneller herkennen dat je afdaalt in de neerwaartse spiraal en kun je nog voorkomen dat je helemaal naar beneden zakt. Want vanuit daar is het moeilijker om weer omhoog te komen en merk je dat je meer moet herstellen naderhand.

Ik zou het je dus zeker aanraden om dit onderzoek te doen. Het hoeft niet meteen af. Probeer het maar eens met de emoties waarbij je al een beeld hebt van hoe het voelt en eruit ziet in je houding.

Wil je nog een stapje verder? Probeer dan eens (eventueel doordat je RET vaker hebt gedaan) te onderzoeken welke gedachten en beelden er horen bij de verschillende emoties. Welke soort gedachten heb je als je je enthousiast voelt? En welke soort gedachten heb je als je je angstig voelt?

Hoe je het gebruikt

Als je je slecht voelt, kijk dan in de lijst en probeer te duiden welk woord het best past bij hoe je je voelt.

Emotionele geleidingsschaal Esther Hicks, Ask and it is given.

  1. Vreugde/kennis/kracht/vrijheid/liefde/waardering
  2. Hartstocht
  3. Enthousiasme/gretigheid/geluk
  4. Positieve verwachting/geloof
  5. Optimisme
  6. Hoop
  7. Tevredenheid
  8. Verveling
  9. Pessimisme
  10. Frustratie/irritatie/ongeduldigheid
  11. Overweldigd zijn
  12. Teleurstelling
  13. Twijfel
  14. Zorgen
  15. Afkeuring
  16. Ontmoediging
  17. Boosheid
  18. Wraak
  19. Haat/woede
  20. Jaloezie
  21. Onveiligheid/schuld/minderwaardigheid
  22. Angst/verdriet/neerslachtigheid/wanhoop/krachtenloosheid

Kijk of je een emotie hoger op de schaal kunt vinden die ook past bij hoe je je voelt. Stel jezelf deze vragen:

  1. Kan het ook zijn dat ik me [vul hier emotie hoger op de schaal in] voel?
  2. Wat moet ik doen of denken om een stapje hoger te kunnen maken?

Het volgende helpt vaak alleen als je niet helemaal onderin de schaal zit. Stel jezelf deze vraag:

Wat zou ik denken als ik de emotie zou voelen die 1 of meerdere stappen hoger in de schaal zit?

Hieronder gaat het erom dat je onderzoekt welke gedachten er horen bij emoties die horen op de schaal zitten. En dat niet alleen. Stel jezelf deze vraag:

Hoe zou mijn lichaamshouding zijn als ik een emotie had hoger op deze schaal? Probeer die houding aan te nemen. Je geeft hiermee je hersenen ook een seintje dat het beter met je gaat. Ken je de uitdrukking: ‘Fake it until you make it?’ Die is hier wel van toepassing. Net als je een presentatie geeft en je wilt je zekerder voelen, dan helpt het de houding aan te nemen wat zelfverzekerdheid. Stevig staan, rechtop, open houding, rustig ademhalen. Als je rechtop zit of staat, kun je ook letterlijk beter en rustiger ademhalen waardoor je stressniveau daalt waardoor je je beter voelt.

Jezelf dingen zeggen die kunnen helpen zijn:

Ik ben genoeg.

Ik heb genoeg.

Ik heb genoeg tijd om te doen wat ik belangrijk vind.

Ik red dit.

Dit komt goed.

Ik heb mij eerder ook gered, de kans is groot dat het nu ook lukt en goedkomt.

Kijk of je door deze technieken of door andere handvatten in te zetten, hoger kunt klimmen op de emotionele geleidingsschaal.