Handvat 7 – Het creatieve werkplekproces

Dit proces alleen al zorgt ervoor dat je vrolijker wordt en meer energie krijgt! Ook zorgt het voor een andere mindset. Door meer bezig te zijn met je voorkeuren, verlangens en wat je wilt in je leven door te onderzoeken wat je aantrekt, ga je anders naar dingen kijken. Andere dingen en mensen gaan je opvallen. Het opent je wereld en verbreedt je horizon. Vaak zie je dat mensen daarna veel meer dingen, mensen en situaties in hun leven aantrekken die ze willen.

Let’s go!

1. Verzamel dingen die jou aantrekken

Let vanaf vandaag op alles wat je een goed gevoel geeft en onthoud het en/of schrijf het (later) op. Het gaat om alles waar je een fijn gevoel bij krijgt of dat je graag zou willen hebben in je leven. Bijvoorbeeld:

 • Je ziet bijvoorbeeld iemand met een vrolijke uitstraling.
 • Je ziet iemand rijden in een auto die je graag zou hebben.
 • Je ziet een stelletje dat verliefd hand in hand loopt.
 • Je ziet een plaatje van een vakantiebestemming waar je graag heen wilt.
 • Je leest over bepaald werk dat je leuk lijkt.
 • Je ziet kleren die je mooi vindt.
 • Je maakt contact met een oude man of vrouw en dat raakt je in positieve zin.

Denk bijvoorbeeld aan dat je graag met iemand op vakantie wilt gaan. Zie voor je hoe dat eruit ziet. Zie jezelf al met diegene lopen op de boulevard, in de zon met een tas vol zwemkleding. Zie jullie zitten op een terrasje, wat drinken en eten. Voel hoe fijn en relaxt dat voelt. Onthoud dit verlangen of schrijf het op.

Het voordeel voor nu is, dat je hersenen niet volledig het onderscheid kunnen maken tussen wat echt is en wat niet. Daarom kun je daadwerkelijk stressgevoelens of angsten krijgen als je naar een film kijkt. Ook als je aan een fijne vakantie denkt, ervaren je hersenen (en je lichaam) daadwerkelijk gevoelens en emoties die je ook zou hebben als je echt op vakantie bent. Je kunt hier dus van profiteren! Aan nare dingen denken kost energie (angsten, stress) en aan fijne dingen denken geeft energie (ook in je lichaam door shotjes gelukgshormonen).

Onthoud gewoon alles wat je ziet en waar je enthousiast van wordt. Wanneer je dingen ziet die je graag in je eigen leven wilt hebben, stel je dan voor dat je die gegevens verzamelt in een soort mentale bank.

Houd dus je ogen open voor de dingen die je wilt, met de intentie ze mee te nemen naar je creatieve werkplek. Je creatieve werkplek is het papiertje of het document waarop je alles opschrijft of in verzamelt. Hieronder meer over de creatieve werkplek. Natuurlijk zijn afbeeldingen en foto’s ook prima! Je hersenen doen het goed op beelden. Verzamel zoveel mogelijk informatie, afbeeldingen, geluiden en foto’s van alles wat jou aantrekt.

Wanneer dit handvat het best werkt

Als je je heel slecht voelt, lager dan emotie nummer 8 op de emotionele geleidingsschaal hieronder, werkt dit niet zo goed. Doe dan een ander handvat. Zit je boven nummer 8? Probeer het dan wel.

Emotionele geleidingsschaal Esther Hicks, Ask and it is given.

 1. Vreugde/kennis/kracht/vrijheid/liefde/waardering
 2. Hartstocht
 3. Enthousiasme/gretigheid/geluk
 4. Positieve verwachting/geloof
 5. Optimisme
 6. Hoop
 7. Tevredenheid
 8. Verveling
 9. Pessimisme
 10. Frustratie/irritatie/ongeduldigheid
 11. Overweldigd zijn
 12. Teleurstelling
 13. Twijfel
 14. Zorgen
 15. Afkeuring
 16. Ontmoediging
 17. Boosheid
 18. Wraak
 19. Haat/woede
 20. Jaloezie
 21. Onveiligheid/schuld/minderwaardigheid
 22. Angst/verdriet/neerslachtigheid/wanhoop/krachtenloosheid

2. Ga naar je ‘creatieve werkplek’

Hiervoor moet je al wel wat informatie over wat je aantrekt hebben.

Ga ergens zitten waar je je fijn voelt. Doe dat op een moment dat je je goed voelt. Je kunt even muziek opzetten waar je blij van wordt voordat je gaat zitten.

Als het goed is, heb je plaatjes en informatie in je hoofd verzameld over dingen en situaties die je wilt in je leven. Misschien heb je wat opgeschreven of plaatjes op je telefoon verzameld. Kijk maar of je je ogen dicht wilt doen of niet. Wat voor jou het beste werkt. Zie jezelf opstaan uit bed en fantaseer dan waar je graag wilt zijn. Je wordt wakker in een huis waar je blij van wordt, je voelt je goed, energiek, je hebt zin in de dag. Zie jezelf voor je. Je loopt naar beneden, lekker op je gemak en drukt het knopje van de koffiemachine die een lekkere cappuccino voor je maakt. Je voelt je relaxt maar vooral ook fit. Je doucht en trekt kleren aan die je mooi vindt. Is er een man of vrouw in je buurt? Hoe gaan jullie met elkaar om? Brengt deze man je bijvoorbeeld nog een kopje cappuccino en geeft hij je een kus in je nek en zegt hoe mooi je bent? De poes draalt om je benen en haar jonkies hoor je piepen in de woonkamer. Je loopt erheen en speelt ermee. Je hebt alle tijd. Je voelt je goed. Je hebt zin in een ontbijtje en geniet van elke hap. Werk je thuis? Of ga je ergens naar toe? In welke auto zie je jezelf rijden? Waar ga je heen? Hoe laat? Zie jezelf voor je op een werkdag waar je je goed voelt. Wat ben je aan het doen? Met wie? Neem je pauzes als je er zin in hebt? En wat doe je dan? Tot hoe laat werk je? Wat doe je na je werk? Zie hoe je nog heerlijk energie hebt na je werkdag. Je voelt je voldaan, verheugt je op de avond.

Fantaseer werkelijk alles!

Bij sommige mensen helpt het om dit te zeggen: Ik kies voor absolute en voortdurende overvloed. Er is genoeg voor iedereen. Geld, gezondheid en geluk komt naar mij toe. Ik kan het nu al voelen.

Let vanaf nu ook al op alle dingen die al goed gaan in je leven. Dingen die naar je toekomen. Of dat nu geld is, hulp van anderen, een lach die iemand je geeft. Wees je ook bewust van de kleine dingen.

Dit handvat komt uit het boek: De wet van de aantrekking van Esher Hicks. Ik leerde dit handvat in mijn opleiding tot lifecoach. Het daagt je uit om je gedachten en je focus op je verlangens en voorkeuren af te stemmen in plaats van op de gedachten en dingen die je juist niet wilt.