druk in hoofd

Kun je moeilijk ontspannen en genieten?

Niet goed kunnen ontspannen of genieten kan allerlei oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is je innerlijke Pusher die altijd maar bezig wil zijn. Samen met je innerlijke Criticus, die bepaalde normen voor jou heeft waar je je aan ‘moet’ houden, zijn ze een flitsend duo.

Soms net te flitsend.

Helemaal als ze van geen ophouden weten.

Dan schijnt lekker de zon waar je enorm van kunt genieten met een boek en een kop thee maar dan zie je die vieze ramen. Of het komt ineens in je op dat je beter nog even een Instagrampost kunt maken. Of je administratie op moet ruimen. Of dat ene zelfhulpboek moet gaan lezen, want dan doe je tenminste nog iets nuttigs in de zon.

Waarschijnlijk heb je net als ik, een hoop te danken aan je innerlijke Pusher maar als hij van jou teveel aan het stuur mag zitten, is er geen ruimte meer voor andere perspectieven. Die van je innerlijke Levensgenieter bijvoorbeeld. Of een kant die ervoor zorgt dat je echt met je volle aandacht bij je kinderen, je familie, je vrienden of de natuur kunt zijn.

Mijn innerlijke Pusher gaat regelmatig achter mijn stuur zitten. Dan wil ie vol gas en het is nooit af en er is nog zoveel te doen! Teveel ‘pusherenergie’ zorgt voor een onrustig en gejaagd gevoel. Zelfs als je neerploft op die tuinstoel dan kun je niet ontspannen. Je hartslag is hoog, je zit vol met adrenaline, ontspannen lukt niet in die toestand.

Hoe ik mijn Pusher weer netjes op zijn eigen plek zet, dus niet achter mijn stuur en de ruimte geef aan andere kanten, zoals innerlijke Levensgenieter, vertel ik je in deze podcast.

Luister hier naar de podcast als je ook niet goed kunt ontspannen en genieten of als je Voice Dialogue gewoon interessant vindt