piekeren

Stel jij deze slechte vragen aan jezelf? Dan loop je vast, blijf je piekeren of ga je twijfelen

‘Moet ik niet…?’
‘Kan ik niet beter…?’
‘Is het wel slim om….?’
‘Moet ik dit wel doen?’
‘Kan ik het niet beter…?’
‘Is het niet verstandiger…?’
‘Is het wel handig om…?’
‘Moet ik blijven of toch maar beter niet?’

‘Of zal ik toch…?’

Soms kunnen deze vragen helpen. Vaak niet.

We stellen onszelf vaak slechte vragen. Soms zijn het niet eens vragen maar suggesties vermomd als vraag. Of vragen die om de hete brij heen draaien. Vragen waarin het antwoord al zit maar omdat het een vraag is, lijkt het wat minder spannend.

Dit soort vragen komen vaak onbewust op. Je bent niet aan het denken, je hebt gedachten. Het voelt alsof je bewust nadenkt over een bepaalde kwestie maar ondertussen kun je flink aan het piekeren slaan. De vragen geven je geen helderheid of antwoorden waar je wat mee kunt. Sterker nog, dit soort vragen kunnen je slapeloze nachten bezorgen. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je nog meer gaat twijfelen.

Niet zo handig. Op zijn zachts gezegd. ‘Ik word helemaal gek van mezelf’ is een zin die ik in mijn praktijk regelmatig hoor.

Maar wat is dan een goede vraag? Een goede vraag is een vraag die jou verder helpt. Klinkt simpel, is het vaak niet.

Ik deel één goede vraag met je in deze podcast die je in heel veel situaties kunt gebruiken. Het is een vraag die je sowieso helpt steeds meer helder te krijgen wat jij nu eigenlijk wilt.

PS het waait heel even in deze podcast. Sorry. Ik maak een kommetje van mijn hand voor de microfoon en dan gaat het weer beter.

Voor de rest van de vragen kijk je hier.

Of ga echt met jezelf aan de slag.

 

Luister hier de podcast