hoogbegaafdheid

Hoe voorkom je overprikkeling? Vooral als je hoogbegaafd en/of hoogsensitief bent

Heb jij ook vaak last van een druk, vol en overactief brein? Een brein dat altijd aan staat, een brein dat continu aan het nadenken is? Een brein dat snel overprikkeld raakt? Niet omdat je nou zo’n watje bent (want dat is soms een stickertje dat je opgeplakt krijgt als je hoogsensitief bent) maar omdat je meer prikkels signaleert, registreert en verwerkt dan een gemiddeld brein.

Ook is vaak ‘je filter’ wat grover waardoor er ook veel binnenkomt dat niet relevant is voor jou. Zowel hoogbegaafde als hoogsensitieve mensen (en vaak gaan die twee samen) ervaren veel drukte in hun hoofd en nemen op dagelijks niveau veel te weinig tijd om te processen en op te schonen.

Ik vertel je erover in deze podcast met natuurlijk tips om je hoofd opgeruimd te krijgen en te houden.

Verder in deze podcast:

het hoogbegaafde en/of hoogsensitieve brein

  • overprikkeling
  • drukte in het hoofd
  • leven als een topsporter
  • hoe je jezelf en je omgeving optimaliseert zodat jij tot je recht komt
  • het alleen voelen als hoogbegaafde en/of hoogsensitieve
  • connectie missen
  • energielekken.

Coaching bij hoogbegaafheid is één van mijn specialisaties in mijn praktijk. Hoogbegaafdheid wordt door veel mensen geassocieerd met een bovengemiddelde intelligentie, overprestatie en een laag EQ. Niets is minder waar. Je kunt hoogintelligent zijn maar niet hoogbegaafd zijn. Je kunt hoogbegaafd zijn en onderpresteren. Wat veel mensen niet weten, is dat hoogbegaafden vaak heel sensitief en empathisch zijn. Soms zo erg, dat ze het contact met zichzelf verliezen en/of het moeilijk kunnen uiten in een wereld die zo anders lijkt dan zij zijn.

Kortom: er is nog veel werk aan de winkel om de term hoogbegaafdheid te verduidelijken. Ook merk ik dat veel mensen van zichzelf niet weten dat ze het zijn, sterker nog: ze voelen zich helemaal niet slim. En toch ervaren ze al sinds kleins af aan dat ze anders zijn.

Wil je dat ik meer informatie deel over hoogbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit? Laat dan even een berichtje achter op Apple podcast, YouTube of stuur me een mail. Heb je een specifieke vraag over dit onderwerp? Die mag je ook stellen, dan kan ik hier misschien wat mee voor een volgende podcast.

Luister hier de podcast over hoogsensitiviteit (HSP) en hoogbegaafdheid

Mijn coachaanbod vind je hier.

Een of meer sessie(s) boeken om persoonlijke gecoacht te worden om je hoogsensitieve en/of hoogbegaafde brein als gave te zien en te gebruiken kan hier.