Rust in je hoofd

Druk, druk, druk. Ben je of maak jij je te druk?

Dit keer een oude podcast uit 2019. Het is mijn meest beluisterde podcast dus ik vermoed dat veel van jullie druk zijn in jullie hoofd. Je kunt ‘m hieronder luisteren.


Ik liep vroeger altijd te roepen dat alles goed ging ‘maar druk hè?’

Toen las ik de titel van het boek ‘Nooit meer te druk’ en daar stond het gewoon:

‘Druk zijn is voor sukkels.’

Ik was een enorme sukkel en ben dat regelmatig nog steeds. Dit komt vooral door mijn innerlijke Pusher (of Doordouwer zoals ze ‘m ook noemen). Plus de kant die altijd (yep, bij voorkeur altijd) maar nuttig wil zijn én mijn innerlijke Strebertje, die regelmatig het stuur van mijn leven wilt overnemen. Zie de metafoor van het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ het stuur van mijn levensbus.

De podcast die ik daarnet opnam moest van mijn kant die je graag wil inspireren😉. Daarin vertel ik je over mijn eigen druktemakers aan boord. Hoe ik voel dat ze, soms compleet, mijn stuur overnemen en hoe ik dat patroon doorbreek. Ook vertel ik over mijn gevoelens die ik had het afgelopen weekend in Francorchamp, op het circuit van de Formule 1 waar een enorm heftige crash ervoor zorgde dat een jongen het leven liet. Met name: wat ik doe met gevoelens die me soms gewoon overweldigen.

Denk je: ‘Huh? Kanten? Waar heeft ze het over?’ Dan ben jij een van mijn klanten waarmee ik Voice Dialogue als methode nóg niet heb gedaan. Of je bent überhaupt geen klant en komt hier voor het eerst of bent (hoop ik) een trouwe volger van mijn podcast of YouTubekanaal. Wil je meer weten over persoonlijkheidskanten, kijk dan naar meer van mijn video’s waarin ik je meer vertel over dit onderwerp..

Veel plezier (en herkenning) bij het bekijken of luisteren van deze video!

Bekijk of luister de podcast onderweg, terwijl je aan het koken bent, op de bank… of nou ja: waar dan ook.

Meer informatie

Nooit meer te druk.

Voice Dialogue (werken met je persoonlijkheidskanten)

Ik (k) en mijn ikken

Dit boek is een goed begin als je meer wilt weten over voice dialogue of als je wilt weten hoe jij in elkaar zit. Klinkt simpel en zo is het in het boek ook geschreven. Ze gebruiken de metafoor van de levensbus die ik in de sessies ook gebruik. Het boek geeft inzicht en is lekker te lezen vind ik zelf. Voor mij een eye-opener en het begin van mijn verlangen om mij hierin te laten trainen. Deze techniek gebruik ik sindsdien in veel sessies en het is werkelijk TRANSFORMEREND!

Thuiskomen in jezelf (een van mijn favorieten!)

Dit boek vind ik echt indrukwekkend! Het gaat echt een stuk dieper dan ‘Ik (k) en mijn ikken’ dat meer populair is geschreven. Het is geschreven door de grondleggers van voice dialogue. Het geeft zoveel inzicht in je persoonlijkheidskanten (ook wel ikken of delen genoemd) maar ook in instinctieve kanten. Ook zitten er veel praktijkvoorbeelden in en leggen ze uit hoe bepaalde kanten tot stand komen. Voor mij een boek dat ik niet alleen lees maar ook echt gebruik als studiemateriaal.

De innerlijke criticus ontmaskerd (als ik je kon dwingen: LEES DEZE!)

Wauw, wauw, wauw. Wat een boek zeg! Een (slecht) feest van herkenning. Dit boek sloeg zodanig in als een bom dat ik er een heel coachprogramma aan gewijd heb. Meer weten? Stuur me dan even een appje met de vraag of ik je even wat informatie wil sturen hierover. Ga je eenmaal werken met je innerlijke criticus, dan gaan er werelden voor je open. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde groeien, je voelt je veel zekerder en lekkerder in je vel.

De innerlijke patriarch

Als je een vrouw bent en ‘De innerlijke criticus ontmaskerd’ hebt gelezen, dan kan het best zijn dat deze titel je meteen triggert. Ik heb het boek nergens goedkoper gezien, dus misschien ben of ken je iemand met een bibliotheekpas.

Tango van de ikken

Als je met mij een sessie voice dialogue hebt gedaan, weet je dat jouw persoonlijkheidskanten ook getriggerd worden door kanten van andere mensen. Kinderen bijvoorbeeld, ontwikkelen vaak kanten die tegengesteld zijn aan een of meerdere van jouw primaire kanten. Maar ook in relaties zie je dat bepaalde kanten bij elkaar in actie komen. Denk aan relaties waarin je soms ziet dat de vrouw een soort moederrol op zich neemt en haar man steeds terechtwijst omdat hij niet voldoende doet. Het is geen uitzondering als bij de man een soort ‘rebels jongetje’ op de proppen komt. Dan is er niet alleen sprake van ongelijkwaardigheid maar ook van een impasse want zo kom je er niet uit. Magisch om te zien hoe de verschillende ‘ikken’ figuurlijk om elkaar heen dansen.

Hieronder nog twee boeken over relaties en voice dialogue.

Thuiskomen bij elkaar

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Oog in oog met kwetsbaarheid

Coachen met voice dialogue en Speels coachen

Hmmm…. boeken voor mijn klanten over coachen met voice dialogue? Dat is niet voor niets. Ik krijg vaker het verzoek om literatuur van mijn opleiding(en) door te geven. Er zijn ook zelfs klanten die ik coach om coach te worden. 😉 Daarnaast hebben veel van mijn klanten ook een fascinatie voor gedrag en een sterkte motivatie om te blijven ontwikkelen. Daarom hierbij twee boeken die helpen om meer inzicht te krijgen in het coachen met voice dialogue.

De energetica van voice dialogue

Deze auteur heeft Voice Dialogue naar Nederland gebracht en is echt een autoriteit op dit gebied. Ik heb van hem les gehad. Hij is echt een kei in energiewerk dat heel erg goed bij Voice Dialogue past.

Playing big voor vrouwen

Heerlijk, dit boek. Heel herkenbaar voor de meeste vrouwen. Fijne oefeningen zitten erin en een gratis geleide meditatie om kennis te maken met je innerlijke mentor. Tara Mohr helpt je vooral met het herkennen van je innerlijke rechter (die ik de innerlijke criticus noem) en hoe deze tegen vrouwen praat. Echt een aanrader!

Je beste zelf