Stap 1 – Tekorten

Yep! Je mag er weer op klikken of tikken.

Aan de slag

Samenvatting opdracht

Geef per waarde een cijfer van hoe het er nu voor staat met die waarde in je leven. Het is niet een cijfer dat je uitrekent, maar een cijfer hoe je het beleeft. Even een voorbeeld met een waarde : ‘avontuur’. Geef jezelf een cijfer op een schaal van 0-10. Stel jezelf de vraag: hoeveel avontuur zit er in mijn leven? ‘Voor mijn gevoel is dat (bijvoorbeeld een 7).’ Maak er geen wedstrijdje van en doe er ook niet te lang over. Schrijf het eerste cijfer op dat in je opkomt.

Schrijf daarna meteen op wat je gewenste cijfer is per persoonlijke waarde. Ook hierin geldt: het cijfer is een beleving. Het geeft wel duidelijk aan hoeveel behoefte je hieraan hebt. Stel jezelf deze vraag: ‘Hoeveel avontuur zou ik in mij leven willen hebben?’ Stel je daarbij voor dat het je ideale leven is. In je ideale leven zou een 8 voor avontuur geweldig zijn.

Je zult zien, als je dit vaker doet en dit raad ik je zeker aan, dat de cijfers wisselen. Bij mij is het bijvoorbeeld zelfs zo dat ik meer avontuur en vrijheid ervaar in de zomer. Dan zijn mijn cijfers over het algemeen een stuk hoger. Overigens weet ik inmiddels heel goed wat ik ook in andere seizoenen kan doen om het cijfer omhoog te krijgen. Dat is natuurlijk ook de kunst van het voortdurend blijven afstemmen op je persoonlijke waarden. Dat klinkt vermoeiend maar dat is het juist helemaal niet. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, zul je er lol in krijgen.