Stap 1 – Je persoonlijke top 5

Aan de slag

Samenvatting opdracht

Methode 1: De dood

We beginnen meteen heftig. Met de dood. Mensen leven vaak intensiever en betekenisvoller als ze beseffen dat het leven eindig is. We worden ons bewust van onze persoonlijke waarden als we beseffen dat we ooit zullen sterven. Kort voor zijn overlijden zei Apple oprichter Steve Jobs:

‘Mezelf eraan herinneren dat ik binnenkort dood ben, is het belangrijkste gereedschap dat me helpt om de grote keuzes in het leven te maken. Omdat bijna alles – alle verwachtingen van buitenaf, alle trots, alle angst om te mislukken – wegvalt in het zicht van de dood. Alleen wat echt belangrijk is blijft over. Jezelf herinneren dat je dood gaat is de beste manier die ik ken om niet in de val te trappen van denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om niet je hart te volgen.’

Hoe het hoort (normen) en de verwachtingen van anderen die niet bijdragen aan ons eigen geluk, vallen weg als we beseffen dat het leven eindig is. Misschien heb je zelf wel een ervaring in je leven, bijvoorbeeld bij verlies of ziekte, dat je ineens beseft waar het eigenlijk allemaal omgaat. Wat echt belangrijk is in het leven. Op dat moment valt al het andere (even) weg. Je hebt zo’n nare ervaring niet nodig. Wel om echt bewust stil te staan en bezig te zijn met wat voor jou belangrijk is in het leven en hoe je je leven vorm kan geven op basis van die waarden.

De eerste methode is je bewust worden van het feit dat je leven eindig is. Stel je voor dat je bij de huisarts zit en die vertelt je dat je nog maar drie maanden te leven hebt.

 • Wat wordt dan heel belangrijk voor je?
 • Welke dingen zijn dan ineens niet meer zo belangrijk?
 • Met wie wil je nog tijd doorbrengen? En hoe?
 • Wat ga je heel erg missen?
 • Wat ga je doen met die drie maanden?
 • Als je kinderen hebt: wat wil je ze nog meegeven?
 • Waarvan heb je spijt?

Sommige mensen bij mij in de praktijk worden emotioneel. Sommige mensen kunnen dan niet meer helder denken. Misschien gebeurt dat ook bij jou. Zo ja, sla dan deze methode over en doe gewoon een van de andere methoden. De juryplicht, methode 4 werkt voor de meeste mensen erg goed.

Methode 4: Zitting nemen in een jury voor onbepaalde tijd

Ken je de Amerikaanse juryplicht? Elke Amerikaanse burger heeft de plicht om beschikbaar te zijn als jurylid voor een rechtszaak. Je kunt alleen weigeren door zwaarwegende argumenten en dat is niet je werk of je gezin.

Stel dat ze dit in Nederland ook gaan invoeren. Je krijgt een oproep om op te komen dagen als jurylid. Na de selectie blijf jij samen met een groep over. Het is een feit. Jij moet over een maand zitting nemen in de jury voor de duur van de rechtszaak en die is onbepaald. Het kan een maand zijn maar het kan ook maar zo een jaar zijn. In die periode is contact met de buitenwereld verboden. Dit omdat je niet beïnvloed mag worden door meningen of actualiteiten. Binnen de jury mogen ook geen intieme relaties ontstaan, alles om de objectiviteit te bewaren. In tegenstelling tot Amerika, wordt je salaris wel doorbetaald. Je rekeningen kunnen dus gewoon betaald worden terwijl jij weg bent voor onbepaalde tijd. Je krijgt een maand om je voor te bereiden voordat je gaat.

Beantwoord deze vragen:

 • Welke dingen zou je in elk geval doen?
 • Wat werd dan belangrijk voor je en wat minder belangrijk?
 • Met wie wil je tijd doorbrengen? Hoeveel tijd?
 • Welk gevoel zou dit opleveren?
 • Welke spullen neem je mee? Je telefoon, iPad en andere apparaten met toegang tot de wereld, zijn verboden.
  Stel dat je boeken meeneemt of iets om te kijken, bijvoorbeeld Netflix of films. Wat zijn dat dan voor boeken? En wat kijk je graag? Hetgeen wat je aantrekt in boeken of TV zegt veel over je voorkeuren en behoeften en daarmee ook over je persoonlijke waarden.
 • Als je kinderen hebt: wat wil je ze meegeven?
 • Als je wat dieper wilt gaan: waar ben je bang voor?

Beeld je in dat je daar eenmaal bent. Je zit in een hotel en er is een ruimte waarin je met de groep kunt verblijven. Beantwoord deze vragen (de antwoorden zeggen veel over jou!):

 • Hoe ga je je daar vermaken?
 • Welke rol heb jij in de groep?
 • Als je juryleden na afloop worden geïnterviewd, wat zullen ze dan over jou zeggen?

Bij veel mensen werkt deze methode goed omdat dit echt een scenario is dat realistisch is. Nu nog in Amerika maar wie weet…

GEFELICITEERD! Je hebt nu je innerlijke kompas gevormd.