controle

Heb jij behoefte aan controle?

De behoefte aan controle is iets wat ik regelmatig tegenkom bij mijn klanten. En niet alleen daar: ook in mijn eigen hoofd zit een deel van mij dat graag de controle heeft.

Vroeger over alles. Whaaa! Ja, dat voelde ook zo! Want controle en grip hebben is een fantastisch streven maar zo niet haalbaar. En daar zit dan ook vaak de frustratie.

Gelukkig ben ik ooit in aanraking gekomen met Voice Dialogue. Een methodiek waarbij je bewust gaat luisteren naar en werken met je persoonlijkheidskanten zoals een controleur of zoals ie ook wel genoemd wordt: een controlefreak.

Die van mij had zich de afgelopen jaren wat teruggetrokken. Hielp me wel om overzicht te creëren en invloed aan te wenden. Hij werkte vanuit zijn kwaliteit. Heerlijk, zo’n innerlijke partner.

Nu is het moment dat het woordje ‘gek’ misschien bij je getriggerd wordt, want: innerlijke partner??

Ja, dat kan het zeker zijn. Ik ben blij met de kant die voor overzicht zorgt. Maar als ie doorslaat, als ie als het ware aan mijn stuur gaat zitten, dan wordt het te geforceerd en dient het me juist niet meer. Net als met een kwaliteit die je teveel inzet waardoor je in je valkuil knikkert.

Maar goed. Die controleur dus. Die werd in mijn geval van de week getriggerd door een nieuwe reeks verbouwingen, een volle agenda met sessies, afspraken, academy en nog wat dingen op dat bekende to-do-lijstje.

De controleur zat aan mijn stuur en daar had ik last van. Het was niet zo makkelijk om dat patroon te doorbreken want de innerlijke controleur is een behoorlijk zwaargewicht.

Hoe ik dat toch heb gedaan, vertel ik je in deze podcast in de hoop jou ook te helpen als je weleens last hebt van te veel controle willen hebben. Of zoals klanten weleens zeggen: ‘Alles onder controle willen hebben’.

Luister hier de podcast over de controle willen hebben

Voice Dialogue