Innerlijke criticus

Iedereen heeft een innerlijke criticus – herken die van jou

Of je nu Oprah Winfrey, vlogger, bouwvakker, kapster, directeur, postbezorger, huisvrouw- of man, inpakker, eigenaresse van een winkel of coach bent; we hebben allemaal een innerlijke criticus die ons er regelmatig van langs geeft.

Hoe die dat doet en wat ie tegen ons zegt, is afhankelijk van hoe je bent opgevoed, waar je woont, hoe je gezin eruit zag/ziet maar bijvoorbeeld ook van hoe vaak je tv kijkt, tijdschriften leest en wie voor jou een voorbeeld was (of juist niet).

Vrouwen hebben meer kritiek op hun uiterlijk en mannen meer op hun status

In veel gevallen zie je dat de innerlijke criticussen van vrouwen iets meer hameren op het uiterlijk en bij mannen iets meer bezig zijn met status, carrière en geld. En ja: daar is duidelijk een verschuiving in maar toch zijn er vaak verschillen te zien tussen de innerlijke criticus van een vrouw of van een man.

Waar mijn innerlijke criticus over moppert

Ik voel me gelukkig, gezegend en dankbaar en ik kan wel zeggen dat ik sinds een jaar of 15 echt een waanzinnige transformatie heb doorgemaakt. Mijn zelfvertrouwen is heel steady en ik voel me goed over mezelf.

Als het gaat om mijn lichaam en uiterlijk ben ik tevreden en heel blij dat ik kan eten als een bouwvakker zonder al te veel aan te komen. Maar… (er komt altijd een maar lijkt wel)…

Ook ik heb net als zo ongeveer 90% van de vrouwen onzekerheden over mijn lichaam en uiterlijk.

Zo, da’s eruit.

Als ik mijn innerlijke criticus vrijuit zou laten spreken wat ik godzijdank niet doe, dan zou ie dingen zeggen zoals:

‘HOU HAAR TEGEN! HOU HAAR TEGEN!!! TREK DIE LAPTOP UIT HAAR HANDEN!’

Mijn innerlijke criticus wil niet dat ik zo open en kwetsbaar dingen deel over mijn onzekerheden. Die zegt:

‘Je gaat toch niet vertellen aan mensen dat jij naar mij luistert? Dat je je door mij soms niet goed voelt over je uiterlijk? Je bent coach notabene! Doe #isffnormaal. Jij moet perfect zijn en je mag AB-SO-LUUT niet onzeker zijn over dingen want dan ben je een lousy coach. En volgens mij schrijf je dat ook niet zo dus het is stom dat je dat woord gebruikt. Als mensen weten dat jij ook weleens onzeker bent, dan komen ze echt niet meer bij je hoor! Ik zeg je: kap ermee! Ga ergens anders over schrijven. Over stress ofzo.’

Nou ja… als ik mijn innerlijke criticus laat bepalen, dan komt er geen woord meer op mijn website en social media kanalen te staan. Kun je ook niets geks zeggen of fouten maken. Lekker veilig.

Gelukkig herken ik mijn innerlijke criticus, weet ik wat zijn goede bedoelingen zijn en heb ik ook kanten leren kennen die me helpen om me beter te voelen over mezelf, me open en kwetsbaar op te stellen en ervoor zorgen dat ik verbinding maak op het niveau van echtheid. Juist door open en eerlijk te zijn en mijn eigen ontwikkelingsthema’s te delen.

In deze video help ik jou kennis te leren maken met je eigen innerlijke criticus die al jaren als een soort achtergrondmuziekje aanstaat in je leven. Ik help je ook door te vertellen hoe je ervoor zorgt dat je innerlijke criticus niet de overhand krijgt en wat je nog meer kunt doen om je beter te voelen over jezelf.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: je innerlijke criticus wil jou beschermen tegen kritiek van de buitenwereld. Hij geeft jou kritiek in de hoop dat je je gedraagt, jezelf verbetert zodat mensen je waarderen, je leuk vinden en van je zullen houden maar ook om succes te hebben in het leven.

Je innerlijke criticus:

Saboteert

Geeft kritiek

Vertraagt, stelt uit, stopt je

Laat je twijfelen

Houdt ons kleiner dan we zijn.

Dwarsboomt ons bij stappen.

Laat ons dingen doen die we eigenlijk niet willen.

Zorgt voor schuldgevoel.

Maakt je onzeker.

 

Geeft je het gevoel:

dat het nooit goed genoeg is

dat het toch niet zal lukken.

 

Zorgt voor:

schaamte, minderwaardigheid, ongemak en vernedering.

dat je jezelf gaat vergelijken

Heel erg op jezelf letten.

 

Heb je een beetje een beeld van wat de macht is van je innerlijke criticus? Luister of kijk dan verder in de video.

Aan de slag met je eigen innerlijke criticus?

Dat kan met dit online programma. Het is altijd mogelijk een aparte sessie met mij bij te boeken.

Voice Dialogue, ontdek je sterke kanten, je schaduwkanten (daar ligt je potentieel) en je innerlijke criticus

Mijn lievelingsboeken over de innerlijke criticus en over kwetsbaarheid en schaamte