goede gewoonten volhouden

Gezond en bewust leven, moeilijk vol te houden?

Elke dag minimaal 1,5 uur lopen, het levert me zoveel goeds op! Een hele goede conditie, fris hoofd, dieper en beter slapen, energie, samenzijn met Aaron, rust, verbinding met mezelf en de natuur. En nog veel meer goeds.

En toch.

Toch is daar soms die drempel.

Dat is ons brein dat primair geprogrammeerd is om ons veilig te houden. Eén van de dingen die het daarvoor doet, is energie besparen.

Het primitieve oerbrein is niet gericht op morgen of de lange termijn. Het gaat over vandaag. Sterker nog: het gaat over nu en zo meteen. Het is niet gemaakt om strategisch te denken, naar de effecten op de lange termijn te kijken. Het staat afgesteld op schaarse, tekort en angst (ook wel gevaar). En dankzij dat deel van ons brein leven we nog.

Alleen… dit deel van ons brein, is nog niet aangepast aan de wereld van vandaag. Daarvoor hebben we ons jongste deel van het brein: het analytische brein. Ook wel het mensenbrein genoemd.

Dat deel kan wél op de lange termijn denken. Dat kan bewust denken. Daar heb je wel wilskracht voor nodig want het oerbrein regeert. Het oerbrein regeert voor 95% tot 99% van de dag. Dat is je automatische piloot. Daar hoef je niets voor te doen, hoe moe je ook bent.

Het analytische brein moet je echt ‘actief aanzetten, gebruiken’. Dat deel spreek je gemiddeld 1% tot 5% van de dag aan. Daar moet je moeite voor doen. De meeste mensen zeggen ook dat ze soms te moe zijn om te denken. Dat komt omdat ons oerbrein in de weerstand gaat, want denken kost energie. En het wil energie besparen. (Wist je dat je brein zonder al te veel na te denken, ongeveer 20% van je totale dag energie vraagt?)

En juist van dat bewust denken moet je het hebben om die drempel over te komen. Om nieuwe, gezonde gewoonten te starten en te integreren in je leven. Om ze vol te houden. Daarvoor is het heel belangrijk om een visie te hebben. Zonder dat ben je nergens. Ik vertel je erover in deze podcast.

Fijne dag!

Boektip

Luister hier de podcast