rust versus doorgaan

Balans tussen rust, ontspanning en innerlijke pusher, wilskracht

Herken je dit? Je bent eigenlijk best wel moe, voelt de behoefte om te ontspannen maar iets in jou wil door, door, door. Lijstjes moeten af. Doelen moeten gehaald worden. Nog even wat in huis doen, nog even dit en nog even dat.

Wilskracht, een maatje van de innerlijke Pusher kan heel lang doorgaan op geleende energie. Want als je de behoefte voelt om te rusten, te ontspannen, dan is het ook vaak echt nodig. Wilskracht wil door, zeker als je ook nog een innerlijke Pusher hebt die vindt dat het nooit klaar is.

Natuurlijk kan dat heel lang goed gaan. Wat je alleen vaak ziet bij mensen die ‘goed draaien op Wilskracht’, is dat de tijd om te herstellen dan vaak lang is. Er is vaak sprake van pieken en dalen. In energie maar ook in inspiratie en productiviteit.

We streven vanuit de Pusher en Wilskracht vaak naar het maximale. Terwijl het OPTIMALE vaak veel beter is. Dat betekent rusten en herstellen VOORDAT het nodig is. Zo houd je je energie in balans. En ook je inspiratie, concentratie en good feelings.

Ik vertel dit alsof ik het allemaal zo goed weet maar dit is juist een van mijn eigen valkuilen. Te lang doorgaan terwijl ik voel dat ik EIGENLIJK behoefte heb aan even niets doen. Even niet leren, niet werken, niet alleen maar nuttige dingen doen.

Hoe ik dat ‘doorbreek’ vertel ik je in deze podcast. Luister de podcast via:

iTunes

Spotify

YouTube

Wil je ook meer doen met Voice Dialogue?

Dat raad ik je zeker aan! Het is een van de meest transformerende tools in mijn coachpraktijk. En ook een tool die leuk is om te doen en niet heel veel vergt van je. Dit zijn de mogelijkheden:

  1. Doe een online programma Voice Dialogue met of zonder begeleiding.
  2. Er is ook een speciale vrouweneditie. Die zou ik zeker aanraden als je een vrouw bent. Die vind je hier.
  3. Maak een afspraak voor een coachsessie.
  4. Meld je aan voor de gratis online workshop over Voice Dialogue (kun je niet, dan krijg je de opname).

Wil je niets meer missen?

Abonneer je dan gratis op mijn inspiratiemails waarin ik nog veel meer deel dan hier.

Boeken over Voice Dialogue – TIP!

Ik (k) en mijn ikken

Dit boek is een goed begin als je meer wilt weten over voice dialogue of als je wilt weten hoe jij in elkaar zit. Klinkt simpel en zo is het in het boek ook geschreven. Ze gebruiken de metafoor van de levensbus die ik in de sessies ook gebruik. Het boek geeft inzicht en is lekker te lezen vind ik zelf. Voor mij een eye-opener en het begin van mijn verlangen om mij hierin te laten trainen. Deze techniek gebruik ik sindsdien in veel sessies en het is werkelijk TRANSFORMEREND!

Thuiskomen in jezelf (een van mijn favorieten!)

Dit boek vind ik echt indrukwekkend! Het gaat echt een stuk dieper dan ‘Ik (k) en mijn ikken’ dat meer populair is geschreven. Het is geschreven door de grondleggers van voice dialogue. Het geeft zoveel inzicht in je persoonlijkheidskanten (ook wel ikken of delen genoemd) maar ook in instinctieve kanten. Ook zitten er veel praktijkvoorbeelden in en leggen ze uit hoe bepaalde kanten tot stand komen. Voor mij een boek dat ik niet alleen lees maar ook echt gebruik als studiemateriaal.

De innerlijke criticus ontmaskerd (als ik je kon dwingen: LEES DEZE!)

Wauw, wauw, wauw. Wat een boek zeg! Een (slecht) feest van herkenning. Dit boek sloeg zodanig in als een bom dat ik er een heel coachprogramma aan gewijd heb. Meer weten? Stuur me dan even een appje met de vraag of ik je even wat informatie wil sturen hierover. Ga je eenmaal werken met je innerlijke criticus, dan gaan er werelden voor je open. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde groeien, je voelt je veel zekerder en lekkerder in je vel.

De innerlijke patriarch

Als je een vrouw bent en ‘De innerlijke criticus ontmaskerd’ hebt gelezen, dan kan het best zijn dat deze titel je meteen triggert. Ik heb het boek nergens goedkoper gezien, dus misschien ben of ken je iemand met een bibliotheekpas.

Tango van de ikken

Als je met mij een sessie voice dialogue hebt gedaan, weet je dat jouw persoonlijkheidskanten ook getriggerd worden door kanten van andere mensen. Kinderen bijvoorbeeld, ontwikkelen vaak kanten die tegengesteld zijn aan een of meerdere van jouw primaire kanten. Maar ook in relaties zie je dat bepaalde kanten bij elkaar in actie komen. Denk aan relaties waarin je soms ziet dat de vrouw een soort moederrol op zich neemt en haar man steeds terechtwijst omdat hij niet voldoende doet. Het is geen uitzondering als bij de man een soort ‘rebels jongetje’ op de proppen komt. Dan is er niet alleen sprake van ongelijkwaardigheid maar ook van een impasse want zo kom je er niet uit. Magisch om te zien hoe de verschillende ‘ikken’ figuurlijk om elkaar heen dansen.

Hieronder nog twee boeken over relaties en voice dialogue.

Thuiskomen bij elkaar

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Oog in oog met kwetsbaarheid

Coachen met voice dialogue en Speels coachen

Hmmm…. boeken voor mijn klanten over coachen met voice dialogue? Dat is niet voor niets. Ik krijg vaker het verzoek om literatuur van mijn opleiding(en) door te geven. Er zijn ook zelfs klanten die ik coach om coach te worden. 😉 Daarnaast hebben veel van mijn klanten ook een fascinatie voor gedrag en een sterkte motivatie om te blijven ontwikkelen. Daarom hierbij twee boeken die helpen om meer inzicht te krijgen in het coachen met voice dialogue.

De energetica van voice dialogue

Deze auteur heeft Voice Dialogue naar Nederland gebracht en is echt een autoriteit op dit gebied. Ik heb van hem les gehad. Hij is echt een kei in energiewerk dat heel erg goed bij Voice Dialogue past.

Playing big voor vrouwen

Heerlijk, dit boek. Heel herkenbaar voor de meeste vrouwen. Fijne oefeningen zitten erin en een gratis geleide meditatie om kennis te maken met je innerlijke mentor. Tara Mohr helpt je vooral met het herkennen van je innerlijke rechter (die ik de innerlijke criticus noem) en hoe deze tegen vrouwen praat. Echt een aanrader!

Je beste zelf