koffie buiten op een bankje

3 tips voor meer vrije tijd en energie

We klagen massaal over een gebrek aan vrije tijd. Het antwoord ‘Goed, maar hartstikke druk,’ lijkt een universeel antwoord op de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ Maar als we eerlijk en kritisch naar onze tijdsindeling kijken, maken we ons vaak (nóg) drukker dan we al zijn. Want er is elke dag wel ruimte om te Facebooken, televisie te kijken of je Twitteraccount bij te houden. Volgens mij gaat het vooral om het maken van de juiste keuzes en – moeilijker nog – om hieraan vast te houden.

3 tips die mij geholpen hebben meer vrije tijd te creëren en daardoor ook meer energie te hebben.

1. Wees kritisch in wat je kijkt op televisie

Vooral ’s avonds ligt het ‘blijven plakken op de bank-gevaar’ op de loer. Eenmaal genesteld op de bank met de afstandsbediening in je hand, vliegen de uren voorbij. Vaak wordt de drempel om naar bed te gaan, steeds hoger waardoor je ook te laat gaat slapen. Mijn vriend en ik kijken geen televisie (behalve ’s morgens, daar kom ik later op) maar series en films die we zelf kiezen. Scheelt een hoop reclame en je kijkt naar dingen die écht wat toevoegen of amuseren. De drempel om daarna van de bank te gaan, hebben wij helemaal weggenomen door eerst onze tanden te poetsen (en in mijn geval ook make-up eraf halen) zodat je zo je bed in kunt. Ander voordeel: als je je tanden al gepoetst hebt, is de neiging om te gaan snacken een stuk minder. Een kopje thee zonder suiker is natuurlijk wel een goed idee.

2. Verminder het aantal momenten ‘doelloos internetten’

Word je er écht blij van om regelmatig je social media accounts te checken of wat rond te hangen op internet? Voegt het iets toe? Ik denk het niet. Wees ook hier kritisch in wat je kijkt of leest maar ook in het aantal momenten dat je internet. Het kost tijd en energie want je hersenen moeten al die prikkels verwerken en zonder dat je er erg in hebt, raak je overprikkeld. En ook hier geldt dat er tijd voorbij gaat die je echt veel beter kunt besteden. Daarnaast kun je ‘los raken van de echte wereld’ als je de hele dag op internet rondhangt. Een goed gesprek, daar word je echt veel blijer van. Check deze tips van Jelle om jezelf een handje te helpen bij het verminderen van het aantal prikkels.

3. Maak vrije tijd – in de ochtend

De ochtend is bij uitstek het moment om extra vrije tijd te hebben. Niet geschikt voor iedereen, maar zeker wel voor mensen die gemakkelijk uit bed komen, de zogenaamde ochtendmensen. Zet je wekker eens een half uurtje vroeger en neem de tijd om je dag goed te beginnen. Wie gehaast de dag begint, heeft tijd nodig om daarna weer te ‘herstellen’ en begint de dag eigenlijk al in de verkeerde modus. Neem tijd voor een gezond ontbijt, een lekkere kop koffie of thee. Veel mensen kijken morgens naar het nieuws. Dat doe ik ook. ‘Vandaag de dag’, ‘NOS nieuws’ en ‘RTL nieuws’ zijn mijn favorieten. Daarna kies ik bewust voor iets dat mij inspiratie of energie geeft. Een Ted-talk bijvoorbeeld, terwijl ik mijn bed opmaak of een aflevering van RTL travel in ‘Uitzending gemist’ als ik probeer mijn haar uit de knoop te krijgen. Nieuws is natuurlijk goed om bij te blijven maar het meeste nieuws is negatief en om je hele ochtend ermee te vullen, is niet zo’n goed idee. Muziek opzetten waar je van houdt is ook een goede tip om je dag mee te beginnen! Of wat dacht je van een mooi luisterboek?

Heb je zelf nog tips? Dan hoor ik ze natuurlijk graag!

Luister, hoor en kijk: mijn favorieten voor de ochtend

Vrolijk je dag beginnen met Sanny Verhoeven die je meeneemt op haar zoektocht naar geluk of met een uitzending gemist van RTL Travel (ik word al helemaal blij als ik de openingstune hoor).

Ted talks

Coaching om meer vrije tijd en energie te krijgen

Voor jou is het waarschijnlijk een groot probleem waar je veel last van hebt. Toch blijkt uit ervaring in mijn praktijk, dat mensen met hetzelfde probleem maar 1 tot 2 sessies nodig hebben om meer vrije tijd en energie te krijgen.

Dit betekent dat je hooguit 3 uur investeert in coaching waar je elke dag profijt van zult hebben. Meer weten? Neem dan contact op via e-mail, telefoon of app: 06 – 381 080 91.