Staat je brein op OVERLEVEN of op LEVEN?

Ons brein heeft heel veel ‘standjes’ als het ware. Twee ervan zijn:

1. Standje overleven/pijn

Hierbij is het brein gericht is op het vermijden van pijn, gevaar en bedreiging. Op korte termijn superfijn en levensreddend. Maar als je langere tijd in deze stand staat, gaat dat onder andere ten koste van je immuunsysteem. Je lichaam is simpelweg niet bezig met een verkoudheid (of erger) opruimen als het denkt dat je heel hard moet wegrennen voor een leeuw die jou op het oog heeft. Net zoals je spijsvertering op dat moment even op slot gaat, want rustig zitten poepen en plassen is ook niet heel handig met die leeuw in je kielzog.

2. Standje voortplanten/plezier

In deze stand is je brein gericht op groei, ontwikkeling, rust, herstel, plezier en ja: ook op voortplanten. In deze stand kan er herstel plaatsvinden. Zo worden er bijvoorbeeld groeihormonen aangemaakt die je hiervoor nodig hebt. Ook krijgt je immuunsysteem de ruimte om te doen wat het hoort te doen.

Door alle nieuws, updates en andere prikkels over het Coronavirus, gaat ons brein regelmatig en soms zelfs aanhoudend op standje OVERLEVEN met alle gevolgen van dien.

De makkelijkste manier om bewust je brein over te laten schakelen naar het andere standje, is door de hoeveelheid en de frequentie van nieuws te beperken. Drastisch te beperken. Zeg: 1x per dag. Heel geruststellend voor je brein, echt waar. Ik spreek uit ervaring want ook ik zat de eerste dag vastgelijmd aan mijn scherm. Je wordt er op zijn minst onrustig van en het kost energie. Die je vast veel beter kunt gebruiken.

Hoe zet je je brein om naar standje VOORTPLANTEN/PLEZIER? Nou ja, letterlijk seks hebben kan helpen alleen hou dan wel even 1,5 meter afstand zeg maar.

Dat gaat ‘m dus niet worden. 10 tips:

  1. GA SPELEN! Serieus! Maak het kind in je wakker. Als je zelf kinderen hebt: die willen je er vast graag bij helpen.
  2. Zet fijne muziek op en ga lekker dom dansen. Of wie weet ben je wel een danstalent (zet het dan op YouTube, ik hou me aanbevolen).
  3. Wees creatief en dat is niet alleen maar knutselen, haken of schilderen maar ook kun je je brein creatief gebruiken. Ben je ondernemer en heb je het wat rustiger? Ga dan eens brainstormen over nieuwe verdienmodellen of andere manieren van ondernemen.
  4. Leer een nieuwe taal. Er zijn veel taalcursussen online. I wish you a lot of fun. – Te deseo mucha diversion. – Nakutakia raha nyingi. Je ziet, voor mij zou dat ook niet verkeerd zijn.
  5. Ga (beeld)bellen met mensen die je al even niet gesproken hebt of die je juist elke dag wilt spreken.
  6. Probeer op je hoofd te gaan staan (eigen verantwoordelijkheid!)
  7. Ga je huis schilderen.
  8. Ruim je kast op.
  9. Doe de voorjaarsschoonmaak.
  10. Doe een online workout (jij liever dan ik).

Ach sjips. Vergeet ik een belangrijke tip: ga lekker op een leuke en luchtige manier aan jezelf werken.

Nou, dat waren maar een paar ideeën maar jij kunt veel beter dan ik verzinnen waar je blij van wordt. Want dat is de bedoeling: zoek bewust naar manieren waarop je je beter kunt voelen. Al is het maar een beetje.

Ik wens je veel wijsheid, gezondheid in inzichten de komende tijd.

Liefs, Wendy

En dan nog even een video.

Check ook mijn:

Had je er iets aan? Je zou me een heel groot plezier doen als je een review wilt achterlaten op Itunes. Superbedankt daarvoor! Enne… vergeet je niet te abonneren op mijn YouTubekanaal!