8 kleine stapjes naar een fit en gezond leven als je niet van sporten houdt

Hoe kom je toch in beweging als je niet van sporten houdt maar wel energieker en gezonder wilt worden?

1. Zoek de weg van de meeste weerstand

Span je buikspieren aan bij bukken en opstaan. Zeg tegen je man of vriend dat je voortaan de boodschappen draagt. 😉 Als je de trap op en afloopt, span dan je buikspieren aan en doe dit elke keer. Probeer bij de dingen die je doet, je spieren te spannen. Doe alles krachtiger. Dit is goed voor je lichaam maar ook word je je bewust van je lichaam en je spieren. Het klinkt gek, maar deze bewustwording kan ervoor zorgen dat je meer waardering krijgt voor je lichaam en het beter wil verzorgen.

2. Ga vaker traplopen

Over de trap gesproken: loop voor elk klein wissewasje naar boven en beneden. Breng spullen meteen naar de juiste plek, ook al moet je daarvoor de trap op. Doe het! Zelfs voor de kleinste dingen. Sjouw daarbij ook je telefoon mee waarop je een stappentellerapp installeert die bijhoudt hoeveel trappen je loopt. Voor mij werkt dat stimulerend omdat ik steeds een stapje hoger wil. In dit geval letterlijk…

Op de IPhone 6 vind je deze optie in de app ‘Gezondheid’ die er al standaard op zit.

3. Gebruik het huishouden als een workout

Sla twee vliegen in een klap! Een schoon en opgeruimd huis én een fit en gezond lichaam! En ook hier geldt: doe het krachtiger en maak bewust gebruik van je spieren. Als ik je niet kan overtuigen, dan kan deze stoere huishoudbabe dat zeker wel!

4. Bied je oude buurvrouwtje aan om haar tuin te doen

Ja, echt! Wedden dat ze je eeuwig dankbaar is? Het enige nadeel zou kunnen zijn dat ze je als dank volstopt met koekjes of in het ergste geval een hele taart voor je bakt. In dat geval: doe het dan allemaal nóg krachtiger! Veeg die tuin, pluk dat onkruid en boen het zweet van je voorhoofd met een krachtige beweging. Handen uit je mouwen en vingers in de aarde. Wist je dat je dan ook figuurlijk aan het aarden bent? Dit lukt het best door te proberen je volledige aandacht op je klus te vestigen en te genieten van de geluiden om je heen, het zand dat door je vingers glijdt, de zon die je rug streelt.

(En je buurvrouw die gezellig tegen je aan kletst.)

Een ander helpen is ook nog goed voor je humeur, als je het tenminste ook echt meent. Helemaal als je merkt dat jouw gezelschap heel erg op prijs wordt gesteld.

5. Ga toch fietsen

Ik geef toe: deze behoort niet tot mijn favoriete tip. Ik geef ‘m toch want ik weet dat veel mensen genieten van een fietstochtje naar werk, familie of supermarkt. Ik zou zeggen: geef het een kans. Ik heb ook nog een alternatief voor je die voor mij wel werkte: parkeer de auto een eindje van je werk en loop het laatste stuk. Zorg dat je een pluutje bij je hebt voor als het regent.

6. Koop een kettlebell

Een wat? Een kettlebell is zo’n lief klein kogeltje maar hartstikke zwaar. Precies wat je nodig hebt. Ik heb het ding bij de koffiemachine staan en zwiep ’s morgens als het apparaat staat te malen heen en weer. Op het moment dat mijn hart driftig begint te slaan, zwiep ik nog even vrolijk verder. Elke dag een paar keer meer. 1 tip: doe het niet met sokken op een gladde keukenvloer want… nou ja, dat hoef ik je denk ik niet te vertellen.

7. Doe lekker kinderachtig

Waarom spelen wij eigenlijk niet meer? Wie heeft ons wijsgemaakt dat wij niet meer horen te schommelen, te rennen, te springen en te wippen (nou ja, dat laatste heb je misschien niet afgeschaft)? Neem je kinderen mee naar de speeltuin of leen de kids van familie of vrienden en bemachtig een plekje op de schommel. Zoek je het wat dichter bij huis, haal dan die honkbalknuppel van vroeger van zolder en ontdek of je die slag of dat sprintje waar je vroeger mee won, nog in je hebt. Ook verstoppertje spelen en tikkertje doen werken op je lach- en je gewone spieren.

8. Ga huizen gluren

Trek je jas aan ’s avonds en sleur je vriend of man mee voor een avondwandeling. Heb je die niet? Charter dan een buurvrouw of vriendin en loop een rondje. De uitgelezen kans voor een goed of gezellig gesprek over wat de ander bezighoudt of wat jullie (gezamenlijke) dromen zijn. Geen zin om te kletsen? Doe dan interieurtips op door in huizen te gluren. Ben je uitgekeken op je eigen buurt? Pak dan de auto of fiets en rijd naar een buurt die je nog niet kent. Misschien breng ik je nu op slechte ideeën, maar belletje lellen vroeger was eigenlijk best spannend…

Wil jij echt serieus aan de slag om te gaan sporten maar weet je niet hoe?

Dan raad ik je mijn goede vriendin Kristel aan om je hierbij te helpen. Zij begeleidt mensen die fitter, energieker en gezonder willen worden. Zij is naast eigenaresse van een schoonheidssalon, sportinstructrice. Check hier haar website. Waar Kristel mensen begeleidt bij het sporten en bewegen, help ik mensen hun gedrag en hun levensstijl aan te passen naar een die gezond is en vol te houden. Kristel en ik kunnen jou als duo écht helpen meters te maken. Zowel fysiek als mentaal. Informeer naar de mogelijkheden.