Wendy springt stress uit lichaam

Positiever denken, hoe doe je dat?

Positiever denken, hoe doe je dat?

De wijze waarop je denkt, heeft enorm veel invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Het kan je stemming beïnvloeden en zelfs je persoonlijkheid.

Ons brein is primair geprogrammeerd om ons te beschermen. Om ons te behoeden voor gevaar en pijn. Daardoor is het vaak gefocust op zaken die niet goed zouden kunnen gaan of waar een potentieel gevaar voor jou in schuilt. Dit geldt overigens niet voor alle mensen. De een is wat positiever ingesteld dan de ander. In veel gevallen heeft dit te maken met de wijze waarop je denkt. Soms aangeleerd, soms is dit iets wat ‘in je lijkt te zitten’.

Dat ‘in je zitten’ is vaak een deel van je persoonlijkheid die vaak overheerst. Denk aan angst, piekeren of doemdenken. Dit is te veranderen!

Ik combineer vaak twee methodieken: Rationeel Emotieve Training waarbij je je mogelijk irrationele gedachten onderzoekt, ter discussie stelt en ze vervangt door betere, meer helpende en vaak genuanceerdere gedachten.

Daarnaast laat ik mensen vaak vanuit verschillende perspectieven (kanten vanuit zichzelf bijvoorbeeld (methodiek Voice Dialogue) kijken naar een zelfde situatie. Dit is meestal wat makkelijker dan RET toepassen omdat dit echt van je vraagt dat je bewust DENKT. En dat is voor veel mensen soms lastig. Te moe, te veel andere zaken in het hoofd, weerstand etc.

Ik laat je in deze podcast zien hoe ik dit bij mezelf doe bij een kwestie waarbij ik me zorgen maak om een dierenartsbezoek met onze hond.

Want weet: niet de situatie bepaalt hoe je je voelt, maar de wijze waarop je denkt en kijkt naar de situatie. Dát bepaalt hoe je je voelt. Dit is de basis van RET.

Binnenkort komt mijn RET training online. Wil je weten wanneer? Stuur me dan een mailtje, dan krijg je een seintje tegen die tijd.

Luister hier de podcast