persoonlijke waarden

Pas jij je (onbewust) aan aan anderen?

Als je altijd maar probeert aan de normen van anderen te voldoen, dan veroorzaakt dat allerlei negatieve emoties zoals onrust, stress, boosheid en verdriet en het kost heel veel energie. Sommige normen van anderen sluiten wel aan bij jouw eigen waarden en behoeften maar als dat dus niet het geval is, merk je dat meteen.

Heel vaak – zonder dat we het zelf door hebben – leven we ons leven op basis van normen die EIGENLIJK helemaal niet bij ons passen. Sterker nog: ze conflicteren met hoe wij ons leven écht zouden willen leven.

Wat zijn normen?

Normen kun je uitleggen als geschreven en ongeschreven gedragsregels of richtlijnen. Normen geven aan wat volgens jou en andere mensen niet mag of juist moet. Er zit een oordeel aan vast. ‘Zo hoort het.’ Je normen overschrijden voelt als ‘fout’.

Normen helpen je ook. Ze vormen je karakter, sturen je en geven richting. Als je norm is: ‘Ik moet altijd mijn best doen’ dan is de kans groot dat je al veel in je leven bereikt hebt. Bepaalde normen helpen je dus heel erg.

In mijn online programma ‘Wie ben je écht en wat wil je werkelijk’ gaan we kijken welke normen bij jou passen en ‘jou dienen’ maar ook welke normen je wel nastreeft maar eigenlijk niet passen bij jouw persoonlijke waarden en behoeften. Een van de stappen is ook dat we gaan kijken hoe je – zoals ze dat zo mooi noemen – kunt afstemmen op je eigen waarden in relatie tot andere mensen die andere waarden hebben zonder dat je een beroep hoeft te doen op de dichtstbijzijnde verbanddoos.

Normen nemen we ook over uit de maatschappij

Ook in de maatschappij hebben we veel te maken met normen. We hebben verkeersregels opgesteld (norm= mensen van rechts hebben voorrang) om een maatschappelijke waarde ‘veiligheid’ te beschermen. Vroeger kreeg je tijdens je opvoeding maar ook van andere mensen die invloed op je hadden, normen mee. Maar ook in de maatschappij, een familie, vriendengroep, dorp of gemeenschap zijn er allerlei normen die best heel dwingend over kunnen komen en je misschien meer ‘sturen’ dan je beseft . Even wat voorbeelden van normen:

 1. Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden.
 2. Mannen horen niet te huilen.
 3. De oudste moet de wijste zijn en het goede voorbeeld geven.
 4. Doe eerst de dingen die je moet doen, daarna de dingen die je wilt doen.
 5. Moeders horen niet fulltime te werken.
 6. Zorg voor een goede opleiding en een vaste baan.
 7. Ik mag geen fouten maken.
 8. Ik mag niet falen.
 9. Het huis moet altijd opgeruimd en schoon zijn.
 10. Ik moet hard werken.
 11. Eerst doen wat moet, dan doen wat je graag wilt doen.
 12. Je moet u zeggen tegen oudere mensen.
 13. Ik moet altijd presteren.
 14. Ik mag mezelf niet op de borst kloppen.
 15. Ik moet altijd aardig zijn.
 16. Ik moet rekening houden met andere mensen.
 17. Ik moet mijn best doen.
 18. Ik moet dingen onder controle hebben.
 19. Ik mag niet zeuren.
 20. Mijn mening moet feitelijk onderbouwd zijn.
 21. Ik mag andere mensen niet teleurstellen.

Normen hebben dus veel te maken met hoe mensen vinden ‘dat het hoort’. Veel mensen verwachten van anderen dat ze ook handelen en denken volgens hun normen. Normen zijn ook gekoppeld aan overtuigingen. Dus voor veel mensen zijn hun normen ‘de waarheid’. Dat zorgt regelmatig voor conflictsituaties met anderen maar ook met jezelf. Je leeft je leven op basis van normen die voor jou ‘gewoon’ lijken te zijn. Je weet als het ware niet beter. Het is heel waarschijnlijk dat een aantal van die normen helemaal niet passen bij jouw persoonlijke waarden en wie je bent.

In deze podcast vertel ik over hoe een conflict met normen die niet van jou zijn zich kan manifesteren. En natuurlijk help ik je ook hoe je af kunt stemmen op normen die beter bij je passen.

Vind je de podcast fijn? Laat dan even een like of beoordeling achter. Dank je wel!

Veel luisterplezier!

Luister hier de podcast

Zelf aan de slag met je waarden en normen

Ontdek je eigen waarden en normen: www.wendyborst.nl/lifecoaching

Cursus: bepaal je richting – wat zijn je belangrijkste waarden en drijfveren in je leven?

Online programma om je persoonlijkheidskanten in kaart te brengen.

Speciale editie van dit online programma met extra onderdelen speciaal voor vrouwen.

 

NIEUWSBRIEF

Wil je niets meer missen? Abonneer je dan gratis op mijn inspiratiemails waarin ik nog veel meer deel dan hier.