Man schrijft op kladblok

Inspirerende filmpjes over werk en carrière

Tips & trucs voor meer productiviteit en focus op je eigen plan

Net zoals ik kritisch ben in wat ik eet en waar ik mijn geld aan uitgeef (meestal dan;-), ben ik ook kritisch in wat ik kijk op televisie. ’s Morgens kijk ik even naar Goedemorgen Nederland en het journaal. Daarna schakel ik over op een online programma of cursus die ik doe, inspirerende Ted-Talks of andere filmpjes die mij helpen mijn doelen te bereiken. Ik heb een aantal filmpjes voor je op een rij gezet. Dit keer gaat het over werk en carrière.

Heb je zelf nog tips, dan hoor ik die natuurlijk graag!

1. Over het maken van je eigen keuzes en trouw blijven aan jezelf (hmmm… is dat niet hetzelfde?)

Ja ja, ik weet dat het mogelijk een beetje suf klinkt, maar Oprah Winfrey is een vrouw die ik bewonder, ze is een rolmodel voor mij. Waarom? Dat lees je hier. Een studente aan de Stanford Universiteit interviewde Oprah over haar leven en carrière. Ik word heel blij als ik hiernaar luister, voor mij is zij een voorbeeld van iemand die haar ‘roeping’ heeft gevonden en daarnaar leeft.

Een hele mooie uitspraak vind ik:

‘Als je geen eigen plan hebt, word je onderdeel van het plan van een ander.’

En zo is het natuurlijk. Heb je wel een plan, dan is het best een uitdaging je niet te laten meeslepen door de waan van de dag of in te gaan op kansen en uitnodigingen die heel mooi lijken maar niet bijdragen aan wat jij wilt bereiken. Focus en keuzes maken, dat zijn zo ongeveer de toverwoorden om te leven volgens je eigen plan. Ik heb bewust een paar dagen vrij genomen om te kijken waar ik sta, welke keuzes ik heb gemaakt maar vooral om ‘kleur te bekennen’. Wat wil ik nu precies en binnen welke tijd wil ik dat bereiken? Wat heb ik daarvoor nodig en wat ‘moet’ ik daarvoor laten? Welke dingen ga ik dus vooral niet doen dit jaar. Voor mij werkt het goed om afstand te nemen van ‘alles’, even op de rem te staan en vooral te kijken naar hoe ik mijn leven heb ingericht. Goede vragen stellen, helpt hierbij. Onderstaande filmpjes inspireren om jezelf vragen te stellen die je kunnen helpen meer focus in je leven aan te brengen en te werken aan je eigen plan.

2. Ben Tiggelaar over het werk van Timothy Ferriss (de 4-urige werkweek)

Soms lijk ik wel een e-mailer en overlegger van beroep. Eigenlijk zou het gebruik van e-mail ondersteunend moeten zijn en overleg heel functioneel. Dat kan alleen maar als je kritisch bent bij het organiseren en accepteren van overleggen en als je e-mails lezen en schrijven inplant (is dat een woord?) in plaats van gedurende de dag steeds je mail te checken en te reageren. Het stopt namelijk niet. Ik laat me graag inspireren door mensen die heel rigoureus keuzes maken. Dat helpt mij vaak om, wat minder rigoureus soms, zelf dingen los te laten.

3. Deze manager leest zelf helemaal geen mail en focust zich hiermee op zijn toegevoegde waarde

4. 6 tips voor een productieve dag

‘Inefficiënte mensen laten hun dag bepalen door anderen en door wat er binnenkomt. Effectieve mensen bepalen zelf hun dagindeling.’ Aldus Sanny die in dit filmpje, 6 tips geeft voor een productievere dag. Ja, ze zijn soms zo voor de hand liggend, maar wel effectief! De tip die ik hieruit haalde is het gebruik van Wunderlist.

5. Kort filmpje over leiderschap en de focus leggen op de sterke punten van mensen

Zelf ben ik van mening dat teams het best functioneren als iedereen uitvergroot waar hij of zij goed in is en gebruik maakt van elkaars expertises en sterke punten. Natuurlijk is het handig om beter te worden in zaken waar je niet zo goed in bent, zeker als je er dagelijks last van hebt. Bijvoorbeeld beter leren plannen door timemanagement of door technieken te leren om beter te overtuigen als je je plannen over de bühne wilt krijgen. Het is niet nodig om overal goed in te zijn, het kost onevenredig veel energie om je bezig te houden met zaken waarbij het talent ontbreekt. Mij moet je bijvoorbeeld niet vragen een evenement te organiseren. Laat mij maar het concept bedenken maar daarna moet ik het overdragen aan iemand die steengoed is in organiseren.

Deze is zo lekker Amerikaans (let op het deuntje en de toon) en ja, de tips liggen voor de hand maar net als bij het filmpje van Sanny, daarom niet minder effectief. Ik deed laatst een opfriscursus timemanagement waarbij ik een 10 scoorde bij de toets. Leuk dat ik de kennis in mijn hoofd heb zitten, maar de truc zit in het toepassen ervan. In de praktijk zou ik geen 10 scoren.

6. 5 tips voor een productieve week

Tot slot nog een aantal kanalen met filmpjes over werk, carrière en ondernemen.