te druk

Druk zijn is voor sukkels – ik was er ook een

“Druk zijn is voor sukkels.”

Deze briljante zin heb ik even gejat van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe die het boek ‘Nooit meer te druk’ schreef.

Ik was in elk geval jaren lang een enorme sukkel. Overigens heeft niet het boek van hem me geholpen om dat druk zijn te doorbreken maar vooral het bewust worden van mijn persoonlijke waarden en het boek van Stephen Covey dat mij een enorme zet in de goede richting gaf.

Je zult mij niet meer zo snel – misschien wel helemaal niet meer – betrappen op een zin waarin ik zeg dat ik te druk ben. Ik kijk wel uit, straks ben ik weer een sukkel.

Nee, zonder gein. Er is wel degelijk een ENORM verschil tussen druk zijn en productief zijn. Ik zit nu aan de kant van productiviteit en dat maakt zo’n ongelooflijk verschil op:

 • De mate waarin ik voldoening ervaar
 • Rust in mijn hoofd
 • Mijn energieniveau
 • Overzicht hebben
 • Veel beter hoofd- van bijzaken kunnen scheiden
 • Meer gedaan krijgen
 • Meer impact
 • Veel minder verspilling van tijd, energie en aandacht
 • Dingen met aandacht kunnen doen (betere resultaten, beter gevoel)
 • Regie hebben over mezelf
 • Veel meer ruimte en tijd voor andere mensen nemen, er ook echt zijn met je aandacht!

Dat maakte een einde aan de kip/haan-zonder-kop-weken, oftewel: de w(h)aan van de dag die regeert.

Ik zie het veel in leiderschapscoaching bij managers en directeuren die geleefd worden. Er wordt altijd een beroep op ze gedaan. Er speelt veel, voor veel managers en ondernemers nu vanwege o.a. Corona des te meer. Veel ad-hoc en korte termijn acties omdat er gehandeld moet worden.

Te weinig tijd voor reflectie, vooruitkijken, bezig zijn met visie, ontwikkeling en hoe dingen slimmer en beter te organiseren. Laat staan echte tijd voor jezelf en de mensen om je heen. En dan heb ik het nog niet gehad over het ’s avonds en ’s nachts wakker liggen omdat je hoofd nog aan staat en je denkt over van alles en nog wat.

En dat wordt vaak niet beter als je niet even een paar stappen terug doet. En dat is ook vaak het moeilijke, want: hoe dan? Wanneer dan? Het is zo druk! Wie doet het anders?

Je had soms beter brandweerman- of vrouw kunnen worden want in brandjes blussen ben je een ster geworden.

Deze podcast gaat over hoe je van druk naar productief kunt gaan.

Luister hier de podcast (scroll ook even naar beneden voor de timemanagementmatrix!)

Hieronder vind je de timemanagementmatrix van Stephen Covey, mijn cursus over persoonlijke waarden en de boeken waar ik het over had

Timemanagement Covey

Leven en werken op basis van jouw persoonlijke waarden

 

Hieronder het boek van Stephen Covey. Ik zou deze boven die van Tony aanbevelen en dan vooral het luisterboek! Als je deze een paar keer hebt geluisterd, is het ‘normale’ boek een fijn boek om verder te verdiepen. Het is ook een kort luisterboek, dat vond ik ook fijn.

En dan hier nog: ‘Maak je eigen levensplan’:

Maak je eigen levensplan