Persoonlijke coaching en lifecoaching

Het verschil tussen persoonlijke coaching en lifecoaching is dat we bij persoonlijke coaching aan de slag gaan met een specifiek vraagstuk en bij lifecoaching met vraagstukken zoals: Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe zorg ik voor meer balans tussen werk, kinderen, relaties, sociale contacten, tijd voor mezelf en hobby’s?

Ik laat je het verschil zien tussen persoonlijke coaching en lifecoaching aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uit mijn coachpraktijk.

Persoonlijke coaching

Iemand komt bij mij omdat hij het lastig vindt om voor zichzelf op te komen. Hij merkt dit niet alleen in zijn relatie maar ook bij familie en op het werk. We gaan eerst samen kijken of het om de vraag: ‘Hoe kan ik beter voor mezelf opkomen zowel privé als op het werk?’ gaat of dat er misschien een dieper liggend probleem is dat opgelost moet worden. Daarna gaan we aan de slag.

Lifecoaching

Tijdens de kennismaking vertelt iemand dat zij het moeilijk vindt om te bepalen wat zij wil in haar leven. Ze vindt het lastig om zich los te maken van wat haar ouders goed voor haar vinden. Ze wil haar eigen keuzes leren en durven maken maar ze weet eigenlijk helemaal niet zo goed welke keuzes dat dan zijn. Het werk dat ze doet, vindt ze wel leuk maar ze krijgt er niet bepaald energie van. Ze droomt weleens van iets heel anders, maar hoe gaat ze dat doen? Ze moet toch de huur betalen en ze heeft nu eenmaal gestudeerd om dit werk te doen. Ze eet meer dan goed voor haar is en merkt dat ze het ook lastig vindt om gezond te eten omdat ze vaak laat thuis is van het werk. Ze heeft het net uitgemaakt met haar vriend die bezitterig en dominant was. Dat wil ze in elk geval niet meer. Maar hoe trek je dan mannen aan die wel respect voor je hebben en bij je passen?

Je ziet het: deze vrouw heeft meerdere vragen die betrekking hebben op verschillende levensgebieden. In dat geval spreek je van lifecoaching en doe ik tijdens het kennismakingsgesprek een intake levensgebieden. Ik vraag dan om een cijfer te geven aan de verschillende gebieden in je leven. Dat zijn:

  • Werk
  • Relatie met partner
  • Geld
  • Financiën
  • Vrienden
  • Vrijetijdsbesteding
  • Gezondheid
  • Zelfbeeld

Lifecoaching gaat ook over een goede afstemming tussen de verschillende levensgebieden. Een goede werk- en privébalans vallen daar bijvoorbeeld onder.

Mensen met een (dreigende) burn-out of mensen die overspannen zijn, hebben heel veel baat bij lifecoaching

Vaak doen mensen met een burnout al heel lang dingen die niet bij ze passen. Ze gaan over hun grenzen heen en staan vaak in dienst van andere mensen. Perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, altijd maar doorgaan, het moeilijk vinden voor zichzelf op te komen zijn vaak kenmerken van mensen die overspannen raken of een burnout krijgen.

Leef het leven van je dromen

Lifecoaching is vooral bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een zinvol leven, een leven met plezier, ontspanning, succes, fijne relaties en genoeg geld. Het maakt niet uit of dat vanuit een situatie is waarin niets lijkt te gaan zoals jij wilt of waarin je ogenschijnlijk ‘alles voor elkaar hebt’ maar toch niet helemaal gelukkig bent. Of misschien voel je wel dat er veel meer in jou en je leven zit maar komt het er niet uit.

Het leven biedt elke keer weer nieuwe mogelijkheden en kansen, het is nooit af, het is een avontuur en dat geldt ook voor lifecoaching. Cliënten ervaren dit als een periode waarin ze veel over zichzelf ontdekken en grote veranderingen in hun leven doorvoeren in een tempo dat bij ze past en op een manier die goed voelt. Lifecoaching kan je leven echt positief veranderen.

Zes verschillende niveaus van zijn door Gregory Bateson

Ken je de vragen in onderstaande afbeelding? Deze vragen zijn bedacht door Gregory Bateson. Lukt het je om deze vragen te beantwoorden, dan leef je vaak een zinvol en authentiek leven. Je hebt het gevoel dat je een missie hebt, je weet wie je bent, je hebt duidelijke overtuigingen die jou helpen, je weet wat je kwaliteiten zijn en je gebruikt deze ook, je leeft het leven dat bij je past en je creëert de omstandigheden waarin en waarbij jij de beste versie van jezelf kunt zijn en wat voor anderen kunt betekenen.

Ik gebruik deze vragen vaak bij lifecoaching. Ik weet uit ervaring dat het je helpt om een eigen plan voor je leven te maken want:

Als je geen eigen plan hebt, dan word je onderdeel van het plan van een ander.

nde niveaus van zijn door Gregory Bateson

Maak een afspraak

Wat ik meestal doe, omdat je natuurlijk nog niet weet of je een klik voelt met mij en of mijn aanpak voor jou werkt, is een afspraak maken van 1,5 uur. In een half uur moet jij al wel voelen of je een klik hebt met mij én of de coaching je al helpt. Is dat niet het geval, dan ronden we af en dan neem ik dat half uur voor mijn rekening. Voel je wel een klik en merk je dat het werkt, dan gaan we gewoon door.

Maak zelf een afspraak in mijn online agenda.