Man zit alleen op de grond

Speciaal voor singles die smachten naar een leuke vent of vrouw

Ben je single en lig je nog net niet smachtend bij de deur te wachten tot de prins op het witte paard je tuinpad betreedt of je droomvrouw voorbij komt fietsen? Begint je vingertopje een beetje gevoelloos te worden van het swipen op Tinder? Kortom: ben je de wanhoop nabij en wil je nu eindelijk die leuke vent of vrouw in je leven?

Euh… ik durf het bijna niet te zeggen maar… stop met zoeken.

Ik meen het.

Natuurlijk moet je je gezicht nog laten zien en is het handig om leuke mensen te ontmoeten maar als je hunkert naar een man of vrouw dan tref je vaak niet de (juiste) exemplaren.

Ik heb het zelf ook ervaren. Er was een moment dat ik verlangde naar een leuke vent in mijn leven. Ik had het gevoel dat ik een relatie ‘nodig had’. Bijvoorbeeld om:

 • mijn koude voeten tegen iemand aan te kunnen leggen in bed
 • om me gezien en gewaardeerd te voelen
 • om niet in een leeg bed te hoeven liggen (met die koude voeten)
 • om tegenaan te blèren als ik me zielig voelde
 • om me niet alleen te voelen
 • om series mee te kijken (ja ja, weer in bed).

Nou, dat soort dingen. Dit was ongeveer tien jaar geleden. Op een gegeven moment besefte ik dat ik met mijn verlangen naar een man een soort gat probeerde te vullen (en nee, niet dat gat waar jij nu misschien aan zit te denken). Want:

 • voor koude voeten zijn er sokken
 • als je je niet gezien en gewaardeerd voelt, is er werk aan de winkel op het gebied van zelfvertrouwen en eigenwaarde (das zeer goed gelukt uiteindelijk kan ik je zeggen en daar kan ik ook jou mee helpen)
 • in een leeg bed kun je liggen hoe je wilt. Ook overdwars.
 • als je je regelmatig zielig voelt, is het tijd om naar een coach te gaan. Die helpen je daarbij.
 • Er zijn heeeeeel veel series die je écht niet met een man wilt zien. (En hij niet met jou.) En trouwens, als single kun je echt heel veel andere leuke dingen doen dan series kijken.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is, dat ik besefte dat ik beter eens bij mezelf te rade kon gaan welke ’emotionele’ gaten ik wilde vullen door de komst van een man. En vooral wat ik zelf kon doen om ervoor te zorgen dat ik zo’n fijn leven had als single dat ik alleen nog maar een relatie zou willen als dat wat toe zou voegen aan mijn toch al leuke leven.

Vanaf dat moment ben ik mijn leven ‘op de kop gaan gooien’ en ben ik meer gaan doen wat ik graag wilde doen met de mensen waar ik graag mee wilde zijn. Ik voelde me fijn, gelukkig, zelfstandig en onafhankelijk. Ik kon mezelf prima redden, ik zorgde in mijn uppie voor mijn dochter, had een fijn huis, leuke vrienden en vriendinnen, een goedbetaalde baan en heel veel leuke dingen die ik graag deed.

En toen kwam Aaron. Uitgerekend op het moment dat ik had besloten dat ik het leven zonder een relatie erg prettig vond. Ondanks dat ik hartstikke verliefd op hem werd, bleef ik wel heel erg kritisch en wilde ik het heel erg rustig aan doen.

Bij Aaron, mijn vriend, voel ik heel duidelijk: deze man maakt mijn leven nog leuker dan dat het al is. Wij voegen wat toe aan elkaar maar we hebben elkaar niet nodig. Ik voel me nog steeds onafhankelijk, ‘een eigen individu’, we doen dingen met elkaar maar ook zonder elkaar, ik voel ruimte en vrijheid.

Daarom zeg ik: stop met zoeken!

Wat je dan wel kunt doen? Behalve natuurlijk ontdekken wat je graag doet en met wie en het dan ook te doen. Zet eens op papier hoe een ideale relatie er voor jou uitziet. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te doen. Het mooist is als je het ook voor je kunt zien en kunt voelen. Hoe voel je je in die fijne relatie? Hoe zien jullie dagen eruit? Wat zijn jullie gemene delers? Wat doen jullie samen? Welke gesprekken voeren jullie? Gewoon zomaar even een voorbeeld, voor iedereen is dit natuurlijk anders:

Mijn ideale man:

 • praat gemakkelijk (ook over zijn gevoelens)
 • heeft respect voor mij, zichzelf en anderen
 • wil mij zoals ik ben
 • motiveert en steunt mij
 • heeft hobby’s en een baan
 • besteedt tijd aan zijn vrienden maar neemt ook voldoende tijd voor mij en ons samen
 • vindt gelijkwaardigheid binnen een relatie vanzelfsprekend
 • houdt van lekker eten en reizen.

In een ideale relatie:

 • besteden we dagelijks tijd aan elkaar. We hebben aandacht voor elkaar(s) verhalen, steunen en motiveren elkaar.
 • zijn we eerlijk en open
 • helpen we elkaar om te groeien
 • doen we wekelijks iets leuks samen.

Waarom je dit doet? Om twee redenen. 1. Door op te schrijven wat je wel wilt, trek je eerder mensen aan die in dat plaatje passen. Voor nummer 2 heb ik een aparte alinea nodig.

2. Loop je lijstje eens door en kijk eens of je jezelf kunt geven wat er staat. Ja, echt! Heel vaak verlang je van de ander wat je jezelf eigenlijk niet (genoeg) kunt geven. Daar heb je dat gat weer waar ik het over had. We nemen even wat dingen van het lijstje in het voorbeeld:

Praat gemakkelijk (ook over zijn gevoelens)
In hoeverre doe jij dit zelf? Geef jij aan wat je nodig hebt? Wat je wilt (van de ander)?

Heeft respect voor mij
Als je dat van de ander vraagt, in hoeverre heb jij dan respect voor jezelf? Als anderen in het verleden geen of te weinig respect voor je hebben gehad, wat heb jij dan toegelaten om dit te laten gebeuren?

Wil mij zoals ik ben
Accepteer jij jezelf volledig? Weet jij wie je bent? Waar je voor staat? Wat jou authentiek maakt? Een stapje verder: vergeef jij jezelf?

Motiveert en steunt mij
Lukt het jou al om jezelf te motiveren? Om steun en hulp te zoeken van anderen (dus buiten een man of vrouw om)?

Zo kun je je hele lijst doornemen om te kijken of jij jezelf al wel kunt geven wat jij van de ander verwacht. En als je nog een stap verder kunt gaan…. Wat kun jij de ander daarin al geven? Wat maakt jou zo’n leuke partner?

Ik weet het, het is best lastig om dit te doen.

Het is gewoon echt waar: als je het voor elkaar krijgt om happy te zijn met jezelf en je leven zonder partner, dan zal een toekomstige man of vrouw jouw leven niet compleet maken, maar je leven aanvullen. De meeste mensen zijn dan ook minder onzeker in een relatie dan mensen die het gevoel hebben de ander nodig te hebben om gelukkig te zijn.