Sloof in je eigen huis

Doe jij alles alleen binnen het gezin?

Heb je een gezin, dan is het vaak een uitdaging midden in de drukte tijd voor jezelf te maken. De behoefte is er wel maar hoe je dat moet organiseren is de vraag. Vooral vrouwen zijn geneigd om veel verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken en te denken dat zij alles alleen moeten doen.

Het gevolg is dat alles om jou lijkt te draaien en dat zonder jou de boel in het honderd loopt. Logisch dat tijd voor jezelf net zo ver weg lijkt als mars ten opzichte van de aarde.

Om je hoofd koel te houden en wat ademruimte voor jezelf in te lassen, is het allereerst belangrijk dat je een aantal dingen los durft te laten.

Mijn gezin kan niet zonder mij

‘Ja, maar… als ik er niet ben, draagt mijn dochter kledingcombinaties waarbij ze net een clown lijkt, dan vergeet mijn man de snottebellen van onze kinderen weg te poetsen voordat ze de deur uitgaan, dan komen ze te laat op zwemles, als ie al weet hoe laat de les begint. Ik ben ook bang dat hij vergeet de tanden van de kinderen te poetsen en ze fruit te laten eten. En als ik dan thuiskom, dan lijkt het huis ontploft en dan moet ik alsnog puin gaan ruimen.’

Iemand moet het doen, anders gebeurt het niet

Oké… daar gaan we al. Het lijkt erop dat je jezelf een beetje onmisbaar hebt gemaakt. Zo lijkt het in elk geval. Doordat jij steeds alles doet, geef je je man en je kinderen niet de kans dingen te regelen. En denk nu niet: ‘Ja, maar dat kan ie niet, dat is al bewezen!’ Besef dat hier sprake is van een patroon dat ook jij in stand houdt!

Het gaat niet op mijn manier

En dan komt het volgende probleem in jouw ogen: ze doen het niet op jouw perfecte manier. En dat is ook een reden waarom je het niet uit durft te besteden. Als jij dat wel durft, dan beloven we je dat je veel meer rust in je hoofd krijgt en dat je energie toe zal nemen. Je zult niet meer het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen. Want dat is namelijk niet de echte situatie, dat is de waarheid die jij zelf gecreëerd hebt door te denken dat jij een superwoman bent die alles moet doen en dat alles op een in jouw hoofd perfecte manier moet gebeuren.

Samenwerken is goed voor je relatie en je kinderen

De drang om alles zelf te willen of te moeten doen, is enorm sterk. Toch kun je het leren taken uit te besteden en als een team samen te werken zodat jij ook energie voor jezelf overhoudt. Wist je dat als je als een team gaat samenwerken, dat je relatie ook weer veel evenwichtiger en leuker wordt? Nu zul je je ega regelmatig dingen verwijten en misschien koester je zelfs al wrok. (Gevarenzone!) Door samen verantwoordelijkheid te dragen, kom je weer op gelijke hoogte. Jij bent tenslotte zijn moeder niet maar soms zal dat wel zo voelen.

Begin vandaag nog met onderzoeken wat je niet meer alleen hoeft te doen

Er zijn verschillende methodes om meer los te laten en als een team samen te werken maar we lichten er nu maar een uit waarmee je een week gaat oefenen.

Stel jezelf elke morgen de vraag:

‘Wat moet ik echt zelf doen als ik vandaag een gekneusde teen zou krijgen waardoor ik over een half uur de deur uit moet om voor de rest van de dag in het ziekenhuis door te brengen?’ Waarschijnlijk is het antwoord: mijn kennis overdragen en vertellen wat er voor die dag op de planning staat voor mijn gezin.

Wat zou je man kunnen doen?

  • De kinderen uit bed halen
  • Ontbijt maken en met de kinderen ontbijten
  • Broodtrommeltjes en bekers vullen
  • Gymtassen klaarmaken
  • Kleding klaarleggen voor de kinderen of ze helpen bij het aankleden
  • Tanden poetsen en haren van de kinderen doen
  • Kinderen naar school brengen

Wat is er voor nodig om te zorgen dat je man dit kan doen?

Moet jij hem instrueren of is dit iets wat hij zelf ook wel kan organiseren? Waarschijnlijk hoef je hem alleen maar te vertellen waar de gymoutfits uit bestaan. Grote kans dat je man een baan heeft waarin hij goed is en dingen moet organiseren. Waarom zou hij dat dan niet binnen het gezin kunnen? Check anders ook even deze redder-slachtoffer-aanklager- driehoek.

Zijn er dingen in dit lijstje die je in ieder geval bij hem kunt neerleggen? Kunnen jullie hierin een taakverdeling maken? Helpt het jou als hij de schooltasjes vult en de gymspullen klaarlegt? Het ontbijt klaarmaakt?

De volgende opdracht is ’s avonds terugkijken op de dag en jezelf de vraag stellen:

‘Wat had ik vandaag aan mijn man kunnen overlaten? Hoe kan ik er nu voor zorgen dat hij dat morgen wel kan doen?’

Misschien wel het aller moeilijkste is om je man en je kinderen de kans te geven te laten zien dat het ook goed gebeurt op hun manier. Het hoeft niet perfect. Hoe erg is het als je dochter een keer in een slordige staart naar school gaat of je zoon met een scheve kuif?

De volgende stap is: complimenteer je man en kinderen met wat er goed ging en vertel hoe fijn het is dat hij dit doet. Hoeveel rust je dit geeft. Bedank hem oprecht. Laat het woordje ‘maar’… even voor wat het is.

Veel succes met deze eerste stap naar een energiek gezinsleven en meer tijd voor jezelf.

Wil je het wel proberen maar vind je het moeilijk in je eentje? Ik kan je hierin begeleiden op een manier die bij jou past.