Recept: Cypriotische schoenzolen

Het leek ons leuk, ook even zelf te koken in ons Cypriotische keukentje. Daarbij wilden we graag het recept met jullie delen.

Cypriotische slippers/schoenzolen met griekse salade

Benodigdheden

Krop sla
1 paprika
2 komkommers
balsamicodressing
zonnebloemolie
fetakaas
2 megalappen biefstuk, je kunt hiervoor ook je slippers gebruiken, het verschil is na bereiding nauwelijks merkbaar
verse basilicum

Bereidingswijze
Doe, om wat ruimte te maken, de afwas voordat je gaat beginnen met koken. Bij gebrek aan een afwasborstel of doekje, gebruik je je vingers. Spoel de afwas goed af, want de theedoek kun je niet meer gebruiken, deze doet inmiddels zijn werk als vaatdoek. Kun je niet goed tegen alcohol? Neem dan niet zoals de kokkin in dit verhaal een glaasje rose tijdens het koken. De keuken kan dan enigszins wiebelig overkomen.

Sla wassen zonder vergiet gaat als volgt: maak de bladeren los en werp deze in een diepe pan met water. Spoel de bladeren af en wapper ze droog. Indien ook een snijplank ontbreekt, gebruik je hiervoor een bord. Snij de bladeren en doe deze in de diepste pan die je kunt vinden, als een slabak niet tot de inventaris behoort. Was de paprika en de komkommers en snijd deze met de fetakaas in kleine stukjes en werp deze eveneens in de diepe pan. Mix de zonnebloemolie en de balsamicodressing door de groenten. Maai af en toe met je armen om een verdwaalde mug te verwerpen.

Gebruik de tosti-roaster waarop je een afbeelding ziet staan van vlees en kip, voor het grillen van het vlees. Maak het ding schoon met een snoetepoetser en wat olie. Snij met een boterhammes, deze zijn soms scherper dan het vleesmes, een kwart van de biefstuk in reepjes. Plet deze met het grillapparaat en laat deze op een bord afkoelen. Daarna gooi je ze door de salade. Vet de bakplaat in met wat olie en laat dit heet worden. Leg de overige biefstukken op de grillplaat en gebruik je spierkracht om de biefstuk te pletten. Even volhouden nu. Haal minimaal 6x het vlees van de bakplaat om al het vocht weg te nemen met een stuk toiletpapier omdat je anders de biefstuk aan het koken bent. Verwonder je ondertussen niet dat het vlees er niet zo uit ziet als bij het plaatselijke steakhouse. Na een minuut of 15 en een paar lamme armen, leg je de biefstukken op het bord. Hoor je een ‘bonk’ schrik dan niet. Zo klinken cypriotische slippers, oftewel: gebakken schoenzolen. Tast toe!

Wees blij dat je partner je inspanningen waardeert en niet het resultaat. Complimenten waren er wel voor de salade.

Zondag- en maandagavond hebben we besloten gewoon weer lekker uit eten te gaan.