Inval appartementencomplex Tochni (Cyprus)

TOCHNI – 9 september 2011

De politie van Tochni, provincie Larnaka heeft op vrijdagavond een inval gedaan in het appartementencomplex Mirto nadat diverse bewoners geklaagd hadden over stankoverlast en mogelijke spionage. Woensdagavond kwam het eerste telefoontje van een plaatselijke inwoner die meldde dat er een man van ongeveer 30 tot 35 jaar, rondliep in de buurt met diverse spionageapparatuur. ‘De man liep met een klein apparaatje en een laptop door de buurt. Op verschillende plekken bleef hij stil staan en hield hij het kleine apparaatje in de lucht. Zijn gelaatstrekken waren ernstig. Niet iets dat je ziet op gezichten van bijvoorbeeld toeristen, die kijken vrijwel altijd vrolijk en ontspannen. Deze man was anders. Hij hield zich vooral schuil bij huizen en achter de muurtjes van tuinen.’ Aldus een verontrustte buurtbewoner.

Donderdag- en vrijdagavond kwamen er meerdere telefoontje binnen bij de politie waarin mensen aangaven een verdachte man te hebben gesignaleerd. Ook werd er melding gemaakt van een handlanger in de vorm van een kleine, blonde vrouw die obsessief aan haar armen en benen krabte. De politie besloot onderzoek te doen en besloot door het gevaarlijke uiterlijk van de man, lang en donker en de mogelijke dreiging van een gevaarlijk, besmettelijk virus (de vrouw bleek onophoudelijk krabben en wrijven over armen en benen) een SWAT-team in te schakelen.

Toen het SWAT-team vrijdagavond het appartement van de verdachten binnendrong, troffen de SWAT-leden de lichamen van 26 miniterreurmuggen aan en de onbeweeglijke lichamen van de 2 verdachten. De verdachten werden overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis waar zij behandeld werden voor een overdosis anti-muggenmiddelen. Bij nader verhoor, gaven zij aan de gebruiksaanwijzing van de middelen niet gelezen te hebben en op eigen houtje een anti-mug strategie ingezet te hebben, welke dus niet alleen schadelijk bleek voor muggen, maar ook voor mensen. Onderzocht wordt of de verdachten een chemische terreuraanval aan het voorbereiden waren met behulp van de anti-muggenmiddelen. Na een oproep voor tips in het landelijke dagblad, kwamen ook veel andere reacties binnen over het stel, waarbij enkele over asociaal weggebruik zoals spookrijden en het voeren van zwerfkatten in restaurants waarin het uitdrukkelijk verboden was dit te doen.

De politie heeft de apparatuur van de verdachten in beslag genomen en onderzoekt of deze mogelijk verband houden met spionagepraktijken.

***********************************************
TOCHNI – 10 september 2011
De plaatselijke politie van Tochni heeft, in samenwerking met de FBI, de motieven van het van spionage en andere duistere zaken verdachte stel, onderzocht. Conclusie van dit onderzoek is, dat er geen belastende bewijzen gevonden zijn. Het stel verklaarde op zoek te zijn geweest naar internetverbinding voor hun laptop en I-pod om uitstapjes voor hun vakantie te plannen. De FBI kon dit bevestigen doordat zij zoektermen in de laptop vonden zoals: ‘turtle beach Cyprus’, ‘beaches Cyprus’, ‘kleine muggen Cyprus’, ‘wandelroutes Troodos gebergte’ en ‘Lord Kitchener Cyprus’.

Het vermeende gevaarlijke, besmettelijke virus waaraan de vrouw volgens inwoners van Tochni zou lijden, bleken de gevolgen te zijn van een muggenfamilie die uit eten is geweest op het lichaam van de vrouw. Agenten besloten bij 120 bulten het tellen te staken. De rode plek bij haar wenkbrauw bleek een bult te zijn doordat zij haar telefoon van het nachtkastje wilde pakken en daarbij haar oog stoot aan de punt van het kastje. Volgens de vrouw belemmerde de klamboe het zicht op de hoek van het kastje. Ook de man vertoonde rode plekken op zijn lichaam. In dit geval gaat het om rode vingertoppen. Dit zou volgens de man komen, doordat hij een pan wilde redden toen deze van het aanrecht ‘kukelde’. ‘Maar dat weerhoudt me natuurlijk niet om spelletjes te doen op de I-pod’ lichtte de man toe met een grote glimlach op zijn gezicht.

Wel heeft het stel een boete gekregen voor het illegaal gebruik maken van het balkon van een appartement dat niet door hen gehuurd werd. De argumenten: ‘maar er was niemand in dat appartement, we vielen niemand lastig en we hebben het netjes achtergelaten’, mochten niet baten. Het is een unicum dat er een boete uitgeschreven wordt door de politie van Cyprus. Ruim 12 jaar geleden werd voor het laatst een soortgelijke boete uitgeschreven. Het criminaliteitscijfer over de afgelopen 50 jaar, het laagste van Europa is door dit incident gestegen van 3 naar 4. Aangezien niemand wist wat die boete in zou moeten houden, is er gestemd. Het stel moest 10 baantjes heen en weer zwemmen in het zwembad dat wél bij hun appartement hoorde.