Herfstdip of genieten van de herfst

Weg met de herfstblues! 9 tips om van de herfst te genieten

De tijd van broeierige zomeravonden, bbq’s met vrienden, de deur die lekker open staat en ’s avonds eten in de tuin, glipt langzaam door onze vingers weg.

De zomer is voorbij gevlogen en veel mensen zijn helemaal niet toe aan de herfst. Want de herfst staat voor: guur, regen, koud, deuren dicht en binnen zitten. Je zou er depressief van worden en dat is dus ook precies waar veel mensen last van hebben. Een treurig gevoel. Het idee dat je opgesloten zit in je huis, waar de verwarming overuren draait.

Hoe maak je ook van de herfst een mooie tijd?

1. Beweeg mee met de natuur

Besef dat jij onderdeel van de natuur bent en dat het heel natuurlijk is dat je meebeweegt met de seizoenen. De herfst is een overgangsperiode. De natuur trekt zich terug na een periode van bloei en openheid en maakt zich op voor de winter. In feite word je als mens bijna gedwongen hetzelfde te doen. En dat is helemaal niet erg… Keer naar binnen, kijk terug naar wat je gedaan en geleerd hebt de afgelopen periode. Maak tijd voor jezelf, leg jezelf in de watten. Maak leuke, nieuwe plannen!

2. Ga iets nieuws doen!

Prikkel jezelf. Een nieuwe sport, een nieuwe cursus, opleiding of hobby. Schrijf dat boek dat je altijd al wilde schrijven. Probeer dat recept uit dat al weken op je koelkast geplakt zit. Maak die leuke dingen voor in huis. Laat je inspireren op websites zoals Pinterest, welke.nl of ga eens rondneuzen op Etsy en bedenk leuke zelfmaakprojecten. Nog belangrijker: start ermee! De herfst is dé tijd om dit soort dingen te doen. Kopje thee of chocolademelk erbij en genieten.

Of ga lekker aan de slag met je eigen ontwikkeling met een van mijn online coachprogramma’s, cursussen of methodieken.

3. Maak het gezellig in huis

We blijven met deze tip even binnen. Maak je huis gezellig. Verander je interieur, schuif met meubels of verf je muren in een andere kleur. Zet een gezellig muziekje op. Nog leuker: doe het samen! Want ‘socializen’ is niet alleen voor de zomer, toch?

4. Spreek af met familie en vriendinnen

Je bent niet alleen! De mensen met wie je in de zomer contact had, gaan ook met jou de herfst in. Trek een warme jas aan, knoop die mooie nieuwe sjaal om je nek en trotseer de storm om naar je lievelingscafé te gaan waar je familie of vrienden je opwachten met een warme chocolademelk met slagroom.

5. Ga naar buiten! Ja echt!

Een tip die voor sommige mensen onaantrekkelijk lijkt: ga naar buiten! Geef het eens een kans. Daglicht en zuurstof doen wonderen voor je humeur en met name voor je gezondheid. Soms krijg je een herfstzonnetje cadeau en vitamine D en is het extra genieten, maar ook zonder zon kunnen lange wandelingen je goed doen. Neem een thermoskan mee, kleed je warm aan en geniet van alle mooie kleuren die de herfst te bieden heeft. Heb je kinderen? Neem dan een tasje mee voor alle schatten die zij onderweg vinden. Besef eens hoe lekker de herfst eigenlijk ruikt.

6. Knutsel met kinderen

Met blosjes op hun wangen schudden de kinderen hun tasjes met herfstschatten uit. Er zijn echt honderden websites van juffen en meesters die hun herfst-knutselideeën met de wereld delen. Leef je uit! Dit is qualitytime met je kinderen! Enne… wie zegt dat je kinderen moet hebben om te kunnen knutselen?

7. Neem de tijd om gezond en lekker te koken

Lekker de tijd nemen om te koken, ook dat kan heerlijk terwijl de regen tegen de ramen tikt. Gebruik verwarmende ingrediënten zoals cayennepeper, gember, mosterd en kaneel. Kruiden en specerijen dragen bij aan een gezond immuunsysteem dus wees niet te zuinig. Nog beter: nodig een stel vrienden uit om te komen eten en geniet van de gezelligheid. Want: de herfst staat ook bekend om gezelligheid!

8. Maak tijd voor romantiek

Terwijl de wind om je huis giert, kun jij zelf voor een storm binnen zorgen. Een tropische storm welteverstaan, als je snapt wat ik bedoel. Kruip samen onder de dekens, kijk een heel seizoen van jullie lievelingsserie in één dag of maak tijd voor een goed gesprek. Hoezo is het alleen heet in de zomer?

9. Tot slot: lees over de cycli van de natuur

Ik had vroeger echt last van een herfstdip en nog steeds heb ik even moeite met de overgang maar zodra ik me verdiep in de cycli van de natuur door er bijvoorbeeld over te lezen, kan ik me helemaal overgeven aan de herfst die eraan komt. Door aandacht te hebben voor de natuur, door echt te kijken en vaak buiten te zijn, merk ik dat ik veel makkelijker mee ga in de ritmes van de seizoenen.