zelfsabotage

Wat houdt je tegen? Wat geloof je over jezelf? Wat vind je jezelf waard?

Zelfsabotage is een veelvoorkomend fenomeen. We houden onszelf tegen, blokkeren onze vooruitgang en saboteren ons eigen succes op allerlei manieren. Dit kan zich uiten in uitstelgedrag, perfectionisme, faalangst, succesangst, twijfel, van alles doen maar niet hetgeen nodig is, negatieve zelfpraat en nog veel meer. Maar waarom doen we dit?

Volgens Gary Hendricks, auteur van het boek The Big Leap, komt het omdat we bang zijn om buiten onze “comfortzone” te stappen. We hebben een innerlijk plafond gecreëerd, een onbewust limiet van wat we denken dat we kunnen bereiken. Dit plafond wordt gevormd door onze overtuigingen, ervaringen en waarden.

Wanneer we op het punt staan om dit plafond te doorbreken, komt er angst omhoog. We zijn bang voor het onbekende, voor falen, voor afwijzing. En dus saboteren we onszelf onbewust om binnen onze comfortzone te blijven.

Ze zeggen niet voor niets: ‘Zolang je het onbewuste niet bewust maakt, regeert het onbewuste.’ Jezelf bewust maken van on(der)bewuste patronen en mechanismen die voorkomen dat je ‘verder komt’, is de stap en volgens Gary ‘The Big Leap’.

Kortom, wil je echt stappen zetten en veranderingen aanbrengen in je leven maar lukt dat tot nu toen nog niet goed? Doe dan De Drempel om erachter te komen wat je tegenhoudt, waarom en natuurlijk hoe je die innerlijke drempel weghaalt.

Leuke aanvulling en logisch vervolg is scripten.

Luister hier de podcast of bekijk de korte video