Deze foto doet me wat

Waarom goede voornemens niet lukken

Nog een paar dagen en dan sluiten we het jaar af. Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, kun je dan zonder nadenken opnoemen welke doelen je hebt bereikt? Welke dromen je hebt waargemaakt? Voor mij waren dat: ik wilde al jaren dolgraag een keer met mijn dochter naar Londen en een verre, mooie reis maken met Aaron, Luca en Lisa. We zijn met zijn vieren naar Curaçao geweest en in november stapte ik met Lisa op het vliegtuig naar Londen. Daarnaast had ik mezelf ten doel gesteld mijn lifecoach examen te halen met een 9 en de deuren van mijn praktijk te openen. Dat waren mijn hoofddoelen- en dromen en ze zijn gelukt!

Kun jij ook zo opnoemen welke doelen en dromen je hebt waargemaakt in het afgelopen jaar? Dan hoef je deze blog eigenlijk niet verder te lezen. Hoogstwaarschijnlijk ben jij een ster in het benoemen van je doelen en dromen en in het waarmaken ervan.

Bij heel veel mensen blijft het bij goede voornemens die ze eventjes volhouden. Dat kan natuurlijk met vanalles te maken hebben. Je gelooft niet voldoende in jezelf of in het halen van je doelen, je neemt geen of te weinig tijd om aan je doelen te werken of je hebt je doel of droom niet goed vastgesteld.

Je doel of dromen niet goed vaststellen?

Het klinkt gek maar veel mensen stellen vast wat ze niet willen. Bijvoorbeeld:

 • Ik wil niet meer over me heen laten lopen
 • Ik wil niet meer roken
 • Ik wil niet meer zoveel en ongezond eten
 • Ik wil niet meer bij dit bedrijf werken.

Het is mooi dat je al weet wat je niet meer wilt maar het zegt nog helemaal niets over wat je dan wel wilt. Bij veel mensen begint de wens om iets te veranderen in hun leven bij een last of een verlangen. Je gaat elke dag met buikpijn naar je werk en je bent er op een gegeven moment helemaal klaar mee. Dit wil je niet meer. Je onderzoekt de mogelijkheden om ontslag te nemen. Voor jou is de conclusie dat je wel graag in loondienst bent maar wel bij een bedrijf dat aansluit op jouw normen en waarden. De doelen die je dan kunt stellen zijn:

 1. Onderzoeken welke bedrijven en organisaties bij mij passen (en jij bij hen)
 2. Op de websites van die bedrijven kijken of er vacatures zijn
 3. Mijn CV bijwerken
 4. Mij inschrijven bij vacaturewebsites
 5. Mijn LinkedInprofiel bijwerken zodat ik meer in de picture kom bij bedrijven waar ik graag wil werken
 6. Solliciteren
 7. Heb ik een zetje nodig? Dan een coach benaderen die mij kan helpen.

Of je hebt een groot verlangen om te reizen. Je ziet jezelf al op een berg staan terwijl je in een prachtig dal kijkt waar de laatste zonnestralen van die dag de rivier beschijnen. Je voelt je vrij en tegelijkertijd nietig en dankbaar dat je een geheel mag zijn van deze prachtige natuur.

In het laatste geval is er een duidelijk verlangen om een bijzondere reis te maken. Je ziet het al voor je. Je kunt de zon op je huid voelen en de stilte ervaren als je je ogen dichtdoet.

Als je je bestemming weet, dan kun je uitrekenen wat je nodig hebt om daar te komen. Hoeveel geld heb je nodig? Hoeveel tijd wil je hebben voor deze reis? Wanneer wil je deze reis maken? (Dit kan te maken hebben met geld. Hoe sneller je het benodigde geld kunt verdienen of sparen, hoe sneller je misschien weg kunt.) Je kunt jezelf subdoelen stellen om die reis te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een sabbatical op mijn werk
 2. Sabbatical aanvragen
 3. Tot juni 2017 € 200,00 euro per maand sparen om in totaal € 5.000,– te hebben voor de reis
 4. Oppas voor mijn huis regelen
 5. Verzekering van mijn auto opschorten.

Je weet wat nodig is om de reis te maken en je kunt meteen al aan de slag. Door het zetten van deze kleine stapjes die te overzien zijn, bouw je heel constructief aan je droom en kom je met elke stap een stuk dichterbij.

Wil je dat je goede voornemens voor het nieuwe jaar lukken? Begin dan met stap 1 en dat is fantaseren over wat je dan wel wilt. Waarom fantaseren? Omdat je het dan voor je kunt zien en kunt voelen. Dat is zoveel krachtiger dan alleen het opschrijven van je doelen. Duik het internet op en verzamel plaatjes waarbij je positieve kriebels krijgt in je buik. Plaatjes van die mooie reis bijvoorbeeld. Maak bijvoorbeeld een bureaubladachtergrond van de plaatjes zodat je ze elke dag ziet.

Stap 2 is: schrijf je doelen op in de wel-vorm. Dat betekent dat je opschrijft wat je dan wel wilt. We nemen de voorbeelden uit de eerste alinea:

Ik wil niet meer over me heen laten lopen wordt:
Als iemand mij vraagt iets te doen en ik vind het lastig om ‘nee’ te zeggen, dan zeg ik: ‘Ik denk er even over na en ik kom er op terug.’ Ik geef mezelf ruimte om te bedenken hoe ik het verzoek af ga wijzen. (Voor tips hoef je alleen maar even te Googlen.)
Ik vraag duidelijk wat ik wil in plaats van hints te geven.

Ik wil niet meer roken wordt:
Als ik een sigaret op wil steken, dan pak ik het briefje uit mijn portemonnee waarin mijn verklaring staat waarom ik gezonder wil leven. In die verklaring staat dan bijvoorbeeld dat je alles eraan wilt doen om je kinderen een gezonde vader of moeder te geven. Of dat je wilt voorkomen dat je een gerimpelde huid krijgt en gele tanden. Schrijf in de verklaring precies op wat het je gaat opleveren als je niet meer zou roken. Reken bijvoorbeeld ook eens uit wat het je per maand op gaat leveren aan geld als je niet meer zou roken.

Ik wil niet meer zoveel en ongezond eten wordt:
Ik eet gezond en bewust. Ik voel me daardoor fitter, ik ben slanker en mijn huid is mooier. Ook hiervoor kun je een verklaring opschrijven waarin je opschrijft wat het je gaat opleveren als je gezonder en bewuster eet. (Ongezond en te veel) eten is nauw verbonden met emoties en is vaak, net als roken, een vastgeroeste gewoonte die opkomt bij moeilijke momenten. Overweeg eens om je hierbij te laten helpen door een coach, psycholoog of dietist.

Ik wil niet meer bij dit bedrijf werken. Deze hebben we al omgebogen naar een wel-vorm.

Natuurlijk ben je er nog niet met het stellen van je doelen, maar als je je doelen opstelt in de wel-vorm en al helemaal voor je ziet hoe je leven eruit ziet als je deze behaalt, dan is de kans dat het lukt, vele malen groter.

Wist je dat veel mensen zich laten coachen of sparren met mensen die ze motiveren, uitdagen en vooral goede vragen stellen? Kijk eens in je omgeving of er mensen zijn die doen wat jij zou willen of waarbij dingen vaak lijken te lukken. Misschien kunnen zij jou verder helpen. Wil je graag gecoacht worden om je doelen te behalen en je dromen uit te laten komen? Maak dan een afspraak voor een losse sessie waarin ik meteen met je aan de slag ga zodat jij je goede voornemens echt uit kunt laten komen.

Hoe je dat doet? Stuur me een e-mail, sms of whatsapp op 06 – 381 080 91 of bel gewoon even.