pie

Voelen dat je leeft, hoe stook je je innerlijke vuurtje weer op?

Eén sprankje kan alles doen ontstaan.

Eén klein vonkje in je hart waar het nu misschien wat koud, donker en eenzaam voelt.

Eén sprankje hoop terwijl angst en ongeloof sterk aanwezig zijn.

Je hebt maar één klein vonkje nodig om je hart, jezelf, je leven, je relatie of je werk in vuur en vlam te zetten.

En dat is soms alleen maar wat we nodig hebben. Een sprankje. Een vonkje. Een beetje hoop. Een glinstering.

Geloof het sprankje.
Vertrouw erop.
Zie het.
Voed het.
Voel het.

Als we even van het ‘poëtische’ overstappen op de dagelijkse praktijk (die ook best poëtisch kan zijn), dan heb ik twee voorbeelden van wat een klein vonkje kan doen.

Ik zat vanmorgen in de eetkamer te werken en verloor mijzelf in wat ik aan het doen was. Over vuurtjes gesproken… maar die in de woonkamer was langzaam aan het doven. Het werd killer en ik besefte dat ik de open haard vergeten was bij te vullen. Ik deed de deur open en ik zag een piepklein oranje deeltje. Ik dacht: ‘Dat gaat nooit meer aan’. Maar dat was niet zo. Licht hout, zuurstof en een beetje geduld was alles wat het nodig had.

Het andere voorbeeld gaat ook over een vonkje. En een container. Van buren een paar huizen verderop. Zij hadden het as van de open haard buiten bewaard totdat het afgekoeld was zodat ze het daarna in de container konden gooien.

En toch was er iets, diep van binnen wat smeulde…

En zo stonden er de volgende dag drie gesmolten containers aan de weg. Gelukkig niet het bos in de hens gevlogen.

Wat ik hiermee wil zeggen… er is hoop. Er smeult wellicht iets binnen in jou. Je mist iets. Je weet: ‘er is meer’. Je verlangt naar levensenergie, iets om voor je bed uit te springen, zingeving, geluk, positieve opwinding, passie, plezier…

Maar wat dan? Wat is de zuurstof en de brandstof om het vlammetje op te stoken? Om te leven, om te zijn, om te voelen en te genieten?

Ik heb veel mooie gesprekken over zingeving. Over persoonlijke waarden, ontdekken wie je werkelijk bent, zonder conditioneringen en verwachtingen van buitenaf en vooral: wat je écht wilt. Wat maakt je nou echt gelukkig? Wat maakt dat je terugkijkt op een fijne of geweldige dag?

Ik maakte er afgelopen maandag een podcast van. Dexter, onze hond heeft ook een bijdrage geleverd aan de podcast. Dat hoor je vanaf de eerste minuut.

Wakker je eigen innerlijke vuurtje weer aan.

Luister hier de podcast