Rust in je hoofd

Rust in je hoofd – 3 tips die maar 5 minuten kosten

Je wilt rust in je hoofd en je bent waarschijnlijk al druk genoeg. Daarom kom ik meteen to the point met 3 tips die je meteen wat rust in je hoofd geven.

Tip 1. Zet de meldingen op je telefoon, tablet of Ipad uit

Sinds ik op mijn telefoon de notificaties, oftewel de meldingen uit heb gezet, ervaar ik echt veel meer rust! Je laat je er toch door afleiden en je wilt niet weten hoeveel prikkels je zonder die meldingen al te verwerken krijgt! Daarnaast geven de meldingen je het gevoel dat je weer iets ‘moet’. Of erger nog: dat je steeds maar achterloopt. Ik heb naast de meldingen, ook de labels met het aantal nieuwe berichten uitgezet. Ik heb ook geen Facebook en Twitter op mijn telefoon staan en mijn mailapp heb ik wegstopt in een mapje in mijn tweede scherm. Ik moet dus bewust een aantal stappen zetten om mijn mail op te halen. Dat geeft mij de gelegenheid mezelf af te vragen of het nodig is om mijn mail te lezen. En vooral: is het nodig om twintig (of meer!) keer per dag je mail te checken? Dat brengt mij op tip 2. PS: weet je niet hoe je de meldingen op je telefoon uit kunt zetten of wil je voor bepaalde mensen wel meldingen binnen laten komen? Mail me dan even, dan help ik je daarbij. 

Tip 2. Draai het om

Herken je het volgende? Je bent aan het werk en er verschijnt een envelopje onderin je scherm. Zonder na te denken, heb je je inbox geopend om te kijken wat voor mail je binnen hebt gekregen. Weg focus! Je leest de mail en mogelijk ga je erop reageren, maar… Je was toch ergens anders mee bezig? Killing voor je productiviteit en rust in je hoofd krijg je er ook niet van. Laat je inbox voor jou werken en niet andersom. Begin je dag niet met het openen van je mailbox, maar begin met het opschrijven van de taken en doelen die je deze dag wilt doen en behalen. Plan het lezen van je mail. Drie keer per dag 10 minuten bijvoorbeeld. Daarna zet je je mailprogramma weer uit. Ja, echt! Dat helpt. Je werkt toch om jouw doelen te behalen en niet om de hele dag andere mensen te helpen met het behalen van hun doelen? In veel mailtjes zitten verzoeken die anderen verder helpen maar jou afleiden van wat je eigenlijk wilde doen.

Als je je snel door je binnenkomende mail laat afleiden, dan is de kans groot dat je je doelen voor die dag niet scherp geformuleerd hebt. “Als je niet weet waar je heen gaat, maakt het ook niet uit welke weg je neemt.” Je hebt dan geen focus om iets te behalen of te doen die dag en dan sta je meer open voor dingen die tussendoor komen. Start je dag dus met het opschrijven van de dingen die je die dag écht wilt doen. Houd je lijstje kort: 3 tot 5 dingen. Heb je het af? Dan voel je voldoening en alles wat je er dan nog bij kunt doen, voelt als een bonus.

Tip 3. Plan pauzes in

Voor veel mensen en ook voor mij werkt het heel goed om een taak of doel af te bakenen. Dat wil zeggen, dat ik met volle aandacht werk aan een taak. Ik laat me door niets afleiden en dan kom ik vaak in een flow. Niet nadenken, gewoon beginnen. Als ik klaar ben, plan ik heel bewust een minipauze in. Dat voelt soms zelfs als een beloning. Zo’n pauze houdt bijvoorbeeld in:

  • Opruimen en archiveren van aantekeningen, mails en documenten die bij deze klus hoorden
  • Ik haal een kopje thee
  • Ik poets mijn tanden (doe ik meestal ergens in de vroege middag, even letterlijk opfrissen)
  • Ik ga even plassen (ja, klinkt misschien stom maar ook dat is even een break)
  • Ik rek me even uit
  • En als het een grote klus was, dan loop ik even van mijn bureau of maak ik gebruik van deze 2-minuten meditatie.

Zo begin ik opgeruimd en fris aan de volgende klus.

Ik hoop dat deze tips jou ook helpen. Fijne (werk)dag!

Geldt dit voor jou? ‘Mijn hoofd is zo vol, die krijg ik echt niet meer leeg met deze tips.’

Heb je er weleens aan gedacht om één of twee losse coachgesprekken te boeken? Zelfs als je het gevoel hebt, dat je richting overspannenheid gaat, kun je door één coachgesprek al ontdekken wat jij nodig hebt om rust te ervaren maar vooral: hoe je dat dan doet. Nieuwsgierig? Mail me dan met je probleem en we kijken samen of ik wat voor je kan betekenen.