Hoofd fohnen

Ruim je hoofd op! 5 tips

In je hoofd huizen regelmatig heel lelijke gedachten. Gedachten die niets bijdragen, sterker nog: gedachten die vernietigend zijn. Voor jezelf maar ook voor een ander. Ze zijn lelijk, zorgen voor rommel en maken je al helemaal niet blij. Tijd om je hoofd op te ruimen. Hoe? Dat vertel ik je in onderstaande tips.

1. Neem een week lang je lelijke gedachten onder de loep

Begin vandaag. Lelijke gedachten ontstaan vaak als je moppert en klaagt en slecht over jezelf of anderen denkt. Word je bewust van gedachten zoals: ‘Dat kan ik toch niet.’ ‘Jee, wat heeft die een rare neus!’ ‘Waarom moet mij dat weer overkomen?’ ‘Hij houdt vast niet meer van me.’ ‘Dat deed ze vast expres!’ ‘Hij snapte me ook nooit.’ ‘Ik ben dik en lelijk.’

2. Buig lelijke gedachten om

Klinkt lastig, maar is het niet als je er maar even de tijd voor neemt. Probeer het maar eens. ‘Dat deed ze vast expres!’ Deze gedachte kun je in ieder geval eerst ter discussie stellen. ‘Weet ik wel zeker dat ze dat expres deed? Waarom zou ze dat expres willen doen?’ Buig de gedachten om: ‘Oeps! Ze botst tegen me aan. Gebeurt mij ook weleens.’ En: ‘Hij houdt vast niet meer van me.’ Is dat écht zo of voel je je misschien gewoon een beetje onzeker of tekortgedaan? Deze gedachte kun je bijvoorbeeld ombuigen naar: ‘Hij heeft minder aandacht voor me omdat hij heel druk is. Daarom houdt hij niet minder van mij. Misschien kan ik hem ergens bij helpen of een complimentje geven.’

3. Houd op met oordelen over jezelf en een ander

Stop met jezelf en anderen te veroordelen. Je wordt er een zuurpruim van en je omgeving zit er ook heus niet op te wachten. Steeds maar kritiek geven zegt meer over jezelf dan over de ander. Vaak is het een gevoel van ontevredenheid wat je aan het uiten bent. Slecht oordelen over jezelf voegt al helemaal niets toe! Helpt het om te denken: ‘Ik ben dik en lelijk’? Maak daar eens van: ‘Ik ben niet tevreden over mijn gewicht, ik ga dit stap voor stap verbeteren. Toch ben ik nu al goed zoals ik ben. Ik word geen beter mens als er kilo’s af zijn. Ik ga me er wél beter door voelen.’ En lelijk? Met wie vergelijk je je dan? Vraag eens aan de mensen die dicht bij je staan wat zij zo mooi aan je vinden en prent deze complimenten in je hoofd. Focus je aandacht ook eens wat meer op andere dingen dan alleen je uiterlijk. Doe meer waar je goed in bent, bijvoorbeeld.

4. Ervaar wat mooiere gedachten met je doen

Observeren en ombuigen. Als je dat een week hebt gedaan, zul je al merken dat je je lichter en vrolijker voelt. Negatief denken plaatst je in de slachtofferrol. Vanuit die rol overkomt alles je en heb je het gevoel geen invloed en controle te hebben.

5. Steek anderen aan

Heeft het jou geholpen? Inspireer dan je omgeving en help ze lelijke gedachten te herkennen en om te buigen.

Zitten jouw lelijke, negatieve gedachten vastgeroest in je hoofd en krijg je het niet (goed) voor elkaar om ze uit de weg te ruimen of te vervangen door constructieve en positieve gedachten? Kom dan een keer met mij RET-en.

RET-en? RET staat voor: rationeel emotieve training. Het is een methode waarbij het uitgangspunt is: niet de situatie zelf maar je gedachten over de situatie zorgen voor bepaalde emoties. Veel van deze gedachten zijn irrationeel, niet realistisch en al helemaal niet helpend. Angsten, depressies, vermoeidheid, paniekaanvallen, doemdenken, frustraties, noem maar op. Deze emoties ontstaan dus niet door een situatie maar door de gedachten die daarbij oppoppen. Met de RET methode daag ik je uit om je gedachten kritisch te onderzoeken. Dit doe je met behulp van een schema waarvan je ook een aantal versies mee naar huis krijgt om te oefenen. Je zult zien dat veel van je gedachten niet realistisch zijn en jou helemaal niet helpen. Ik leer je ook hoe je in plaats daarvan rationele gedachten kunt bedenken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, gaat er een wereld voor je open! Interesse? App of bel me op 06 -381 080 91 of mail me voor meer informatie.