Wendy Borst

Piekeren of veel gedachten in je hoofd? 3 tips voor een leger hoofd

Iedereen doet de hele dag prikkels op. Heel veel mensen kunnen daar prima mee omgaan. Ze zien en ervaren dingen maar laten het daarna los. Mensen die van nature wat gevoeliger zijn of zelfs hooggevoelig, creatief of (vrije) denkers, hebben daar vaak meer moeite mee. Zij zien en ervaren niet alleen dingen, maar doen er in hun hoofd ook vanalles mee. Ze koppelen er acties of ideeën aan. Dat zorgt voor losse eindjes en dat niet alleen. Tel de gemiddeld 50.000 gedachten die je per dag hebt erbij op en dan snap je dat de hoofden van die mensen regelmatig heel erg vollopen. Heb jij dat ook? Lees dan deze 3 tips of kijk dan de video: Is het te druk in je hoofd?

1. Maak regelmatig een dump van je hoofd

Een dump van je hoofd maken kan op veel manieren. Opschrijven, typen maar wat snel gaat en je ook in de auto kunt doen is Siri opdracht geven een notitie voor je te maken. Siri is de stembedieningsoptie in Apple apparaten zoals je Iphone. Google is bezig een stembedieningsapp te ontwikkelen voor Android.

Ik doe dat zo: ik druk de middenknop een paar seconden in en zeg: ‘Maak notitie’. Siri zegt: ‘Wat moet er in de notitie komen te staan?’

Ik begin tegen het ding te praten, gewoon wat er in mijn hoofd zit, zonder na te denken over een logische volgorde of wat dan ook. Ik gooi het er gewoon uit. Dat kan ook met de dicteerfunctie maar het voordeel van notities is, dat je het kunt scannen en dat kan met gesproken tekst niet.

Bij mij werkt het alsof ik mijn hoofd aan het dumpen ben. Het ligt vast. Ik kan erbij. Ik hoef er even niet meer over na te denken. Als het tijd is voor datgene wat ik gedumpt hebt, dan weet ik waar het staat.

(Detail: Siri is nog niet zo heel erg goed in stemherkenning en in de notitie staat niet letterlijk wat je zegt, maar je komt echt een heel eind.’

2. Onderbreek je brein, want het brein wil het liefst dag en nacht doorgaan met gedachten produceren

Je doet dus de hele dag prikkels op. En dat niet alleen: omdat je zo creatief bent in je denken en handelen, doe je ook veel ideeën op. Zie, lees of hoor je iets, dan zorgt jouw associatieve brein ervoor dat er allerlei nieuwe informatie aan toegevoegd wordt. Je brein maakt dan allerlei sprongetjes van de ene trigger naar de ander en slaat intussen allerlei ‘moetjes’ in je hoofd op als losse eindjes. Zinnen die je dan vaak denkt of zegt zijn: ‘Dat moet ik nog een keer doen’, ‘Dat moet ik even onthouden’, ‘Dat moet ik niet vergeten.’ Een snelle methode om het te doorbreken is een aantal vragen stellen. Een daarvan kan al voldoende zijn om je brein te onderbreken.

Hier komen ze:

  • ‘Moet ik dit nu doen?’

Stel deze vraag op verschillende manieren en elke keer met de klemtoon op een ander woord.

  • Moet ik dit nu doen?
  • Moet ik dit nu doen?
  • Moet ik ditnu doen?
  • Moet ik dit nudoen?

Andere vragen:

  • Wat gebeurt er als ik het niet doe? En hoe erg is dat dan?
  • Hoe belangrijk is dit eigenlijk?
  • Voltrekt er zich een ramp ofzo als ik dit niet doe? Of als ik het pas over een tijdje doe?

3. Neem elke dag een filtermomentje

Sommige mensen met een vol hoofd, hebben heel veel baat bij meditatiemomentjes. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van de apps Calm en Headspace. Bij de app Calm zitten ook minimeditaties van bijvoorbeeld 2 minuten. Je kunt het zien als een resetmomentje en toepassen als je in een drukke periode zit waarin er veel in je hoofd omgaat of als je moe bent of (keuze)stress ervaar.

Wat ook kan werken, is het instellen van filtermomentjes. In elk geval 1 per dag. Dat doe je zo:

Stap 1:
Als er iets in je hoofd opkomt, een vraag, to-do, idee, twijfel, angst, vage gedachten etc. dan schrijf je dat op (of je gebruikt Siri). Gewoon een losse krabbel. Niet te moeilijk maken.

Stap 2:
Zeg tegen jezelf: ‘Ik kijk hier later na’. Of: ‘Ik kom hier later op terug’. Dat klinkt misschien gek om dat tegen jezelf te zeggen, maar je stelt je brein als het ware gerust dat je het opgeschreven hebt en dat het dus vastligt. Hoeft dat brein niet in rondjes te blijven ‘draaien’.

Als je een planner bent: plan dan minimaal 1 filtermomentje in je dag. Ben je geen planner, las dan een filtermomentje in nadat je 10 dingen opgeschreven hebt.

Tot slot: kijk naar de dingen die je opgeschreven hebt en stel jezelf goede vragen zoals:

  1. Is dit echt belangrijk?
  2. Draagt dit bij aan mijn/onze doelen?
  3. Draagt dit bij aan de dingen die ik belangrijk vind?
  4. Maakt dit echt verschil?
  5. Hoeveel tijd en energie kost het om dit te doen en wat levert het op?
  6. Wat is de impact/het verschil als ik het wel doe? Wat als ik het niet doe?
  7. Gebruik eventueel de zin uit het vorige punt: moet ik dit nu doen?
  8. Wat gebeurt er als ik het niet doe? En hoe erg is dat dan?

Apps om je hoofd even te resetten

Blijft jouw hoofd een soort gedachtenfabriek die dag en nacht doorgaat?

Soms ligt een oorzaak van gedachten die maar blijven komen of piekeren, iets dieper en kom je er zelf niet goed bij. Het kan ook zijn dat je al vanalles hebt geprobeerd maar je krijgt je hoofd niet stiller. Dan is het misschien tijd om eens te kijken of coaching jou hierbij kan helpen.