Ontdek je bioritme voor meer energie

Sinds een week ben ik bezig met het in kaart brengen van mijn bioritme. Wanneer zijn mijn piekmomenten en wanneer raak ik even in een dipje? Op welke momenten van dag ben ik het meest geconcentreerd en op welke tijdstippen kan ik beter iets fysieks doen in plaats van mijn hersenen aan het werk zetten? Als je dit weet, kun je je dag indelen op basis van je persoonlijke bioritme. Zo haal je niet alleen het meeste uit je dag maar ook uit jezelf. Natuurlijk gaat die vlieger niet altijd op omdat je ook samen met andere mensen aan iets werkt, maar je kunt wel proberen zoveel mogelijk je taken in te delen aan de hand van je verschillende energieniveaus.

The Walking Dead of het zonnetje in huis?

Ik ben een echt ochtendmens. Geef mij ’s morgens een goede latte macchiato en een stevige denkklus en ik floreer. Doe ditzelfde om 22.00 uur ’s avonds en ik kijk iets minder blij. Als het nodig is, zet ik de knop om en duik ik in de materie en dan komt het goed. Alleen slaap ik daarna niet meer want ik kan niet meer omschakelen naar een rusttoestand. Mijn hoofd lijkt dan een soort ideeën- en gedachtenfabriek die de hele nacht open is. Ik kan dan ook niet garanderen dat ik mij de ochtend na zo’n nacht een optimaal ochtendmens voel. Vermoedelijk doe ik er dan goed aan te kijken of er audities zijn voor ‘The Walking Dead’.

Hormoonmixjes

Als ik iets doe, doe ik het graag goed. Zo ook met het uitvinden van mijn ideale energiemanagementsysteempje. Ik zoek dan ook niet alleen mijn dagelijkse bioritme uit, maar ook mijn maandelijkse ritme. Voor mannen zal dit wat gelijkmatiger zijn want die lopen doorgaans niet zo te stoeien met hun hormonen. Vrouwen daarentegen hebben te maken met dalende en stijgende oestrogeen- en progesterongehaltes. En die hormoonmixjes hebben wel degelijk invloed op je gesteldheid. Zo zijn er van die fijne periodes dat je overloopt van de energie en expressief en creatief bent. Je lijkt er iedereen mee aan te steken en je voelt je geweldig!

Pindakaas en Red Bull

Helaas pindakaas zijn er ook weleens dagen dat je erbij zit alsof zelfs Red Bull je niet meer kan redden en je voor je omgeving een iets minder expressieve uitstraling hebt. Dat zijn de momenten waarop ik helemaal mijn ei kwijt kan in het bedenken van plannen, orde op zaken stel, administratieve zaken afhandel en een scherp ook heb voor het verbeteren van processen. Dat soort zaken. Het helpt om te weten dat je zo in elkaar zit en dat je voorkeursmomenten hebt voor bepaalde activiteiten en taken. Forceren is vaak geen probleem: de automatische piloot doet het doorgaans geweldig, maar waarom zou je dat doen als je weet dat je over een paar uur deze klus veel sneller en geconcentreerder kunt doen?

Tekenen voor het goeie doel

Het hoeft niet veel tijd te kosten om je bioritme in kaart te brengen. Pak elke dag een vel papier, zet de datum erboven en teken een ‘grafiekje’ (zie afbeelding hieronder). Ik schrijf er vaak ook bij met welke zaken ik in de flow terecht kwam en welke dingen moeizamer gingen of wanneer ik ‘even gaar was’. Ik kende mijn piek- en dipmomenten al aardig en daarom kan ik het makkelijk in zo’n grafiekje zetten. Doe je het voor het eerst, dan is het handig om in een lijstje de tijdstippen te noteren waarop je energie hebt en wanneer juist niet en waaraan je dat dan merkt. Dan doe je dat op een wat meer detailniveau dan ik doe.

Hulpmiddelen

Meer lezen?

Ik vond een leuk artikel voor je: ‘Vroege vogels succesvoller dan nachtuilen?‘ Artikel van Intermediair over de invloed van je bioritme op je carrière.