Moe

Moe, slecht geslapen, oververmoeid, overspannen en burn-out – Wat doet je brein?

Je zult het vast wel herkennen: je bent moe en je hebt dan niet zoveel zin om het anderen naar de zin te maken, te praten met mensen, je bent wat sneller geïrriteerd en je doet je best de dag door te komen. Alles gaat minder. Concentreren, bewegen, gezellig doen, creatief zijn… En dat is niet voor niets. Je brein schakelt over naar de energiebesparingsmodus. Net als je telefoon dat doet. Dat komt doordat je brein primair is geprogrammeerd om te overleven. Ik krijg een melding van mijn telefoon:

Dat is bij jou dus ook zo. En dat niet alleen. Als je bekend bent met de techniek die ik vaak gebruik: ‘Voice Dialogue’, dan weet je ook dat je bepaalde kanten van jezelf onderdrukt. Doe je dat teveel en krijgen die te weinig ruimte, dan zie je dat ze tevoorschijn komen als je bijvoorbeeld heel erg boos wordt (dan ontplof je als het ware) of als je moe bent. Dan komt je korte lontje tevoorschijn of je geirriteerde kant. Of misschien de kant die totaal geen zin heeft voor anderen te zorgen. Hoe dat werkt, leg ik je ook in de video uit.

Enne… als je oververmoeid, overspannen of zelfs burn-out bent, dan snap je dat je brein helemaal op de energiebesparingsmodus staat en daar niet zomaar meer vanaf gaat.

Luister hier de podcast

Boekentip over het brein

(Mijn persoonlijke favoriet: Mismatch! Dit gaat veel verder dan alleen het brein. Het boek gaat over evolutie-psychologie en hoe ons oerbrein worstelt met de wereld waarin we nu leven. Denk aan een brein dat in de basis op ‘standje schaarste en tekort’ staat terwijl we (velen van ons) leven in een wereld van overvloed.)

Tijd om er wat aan te doen?