Wendy Borst

Let op de woorden die je tegen jezelf zegt!

Woorden die we gebruiken in onze gedachten of in een gesprek met andere mensen, beïnvloeden ALLES.

We hebben ongeveer 60.000 tot 70.000 onbewuste gedachten op een dag. Dat zijn dus gedachten waar je niet bewust over nadenkt maar die wel in je hoofd of uit je mond komen. En ze hebben – hoe raar het ook klinkt – effect op hoe je brein reageert. Een deel van je brein luistert namelijk naar de woorden die je gebruikt en reageert.

Als je zegt: ‘Ik trek het niet!’ of: ‘Ik kan er niet tegen!’ dan wapent je brein zich. Die zal in de stress- en beschermingsmodus gaan.

Verander je deze zin in bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik behoefte heb aan rust’, dan reageert je brein heel anders. Het komt eerder in de oplossingsmodus dan in de probleemanalysemodus.

En dat kan een enorm verschil betekenen. In je gevoel, emoties, energie en zeker ook het resultaat! In het eerste geval zul je je gestrest voelen, een slachtoffer en trek je je terug in jezelf of krijg je een kort lontje wat je omgeving ook zal merken.

In het tweede geval zul je eerder geneigd zijn te kijken naar mogelijkheden om te voorzien in je behoefte ‘rust’.

Dit is nog maar een klein voorbeeldje maar weet dat woorden je realiteit bepalen! Hiervoor heb je iets nodig waar ik het heel vaak over heb, namelijk BEWUSTZIJN.

Luister hier de podcast

Zelf aan de slag