Wendy Borst

Je bent niet je angst, perfectionisme, twijfel of onzekerheid

Je bent niet je angst, twijfel of onzekerheid. Dat weet je natuurlijk wel maar toch maken we dat onbewust ons brein wijs. Dat doen we door zinnen te construeren zoals:

‘Ik ben onzeker.’

‘Ik ben een echte perfectionist.’

‘Ik ben gewoon heel angstig.’

‘Ik ben een twijfelkont.’

Als je zegt: ‘Ik BEN’, dan identificeer je je met een bepaalde kant van jou. Probleem daarvan is, dat je brein het seintje krijgt van jou dat het onveranderlijk is want je bent het nu eenmaal.

Het goede nieuws is: je kunt je brein al iets ‘tweaken’ door de identificatie ‘los te maken’. Dat doe je door de zinnen nét even wat anders te formuleren. Zoals:

‘In situaties die voor mij onbekend zijn of als er veel mensen zijn, merk ik dat ik me wat onzeker voel.’

‘Ik heb de neiging om dingen perfect te willen doen.’

‘Angst is een emotie die snel in mij naar boven komt als ik ergens door word getriggerd.’

‘Ik merk dat ik over veel dingen twijfel.’

Verander IK BEN naar GEDRAG, GEVOEL EN EMOTIES.

En als je écht van bepaalde gedragspatronen ‘af wilt’, oftewel: nieuwe gedragspatronen wilt ontwikkelen die je veel meer geluk, succes en positieve emoties geven, dan raad ik je aan om te onderzoeken hoe jouw persoonlijkheid eruit ziet en gevormd is. Want als je weet welke kanten je in jouw persoonlijkheid hebt zitten, dan kun je er gebruik van maken.

Door naar je angst te luisteren, ontdek je waar je voor mag zorgen zodat angst zich terug kan trekken. Door daarnaast je vertrouwen ‘erbij’ te halen, zonder dus je angst weg te willen duwen, ga je merken dat je angst zoveel minder wordt en er ook vertrouwen is. Een bevrijding kan ik je vertellen.

Door te luisteren naar de behoeften van je onzekerheid, je twijfelaar of welke kant je dan ook last van hebt, leer je hoe je hiervoor kunt zorgen. Je merkt dat het niet voor niets is, dat deze kanten naar voren komen. Ze hebben een boodschap. Een verzoek. En zodra je er naar gaat luisteren, dan gaan dingen veranderen. Pas dan.

Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is? Het is een soort formule die je elke keer kunt toepassen zodat je (weer) de regie krijgt over je leven, je emoties en jezelf. En dan ga je groeien. En als je je dan afvraagt: ‘Ja, maar waar wil ik naartoe groeien?’ Dan ga je naar het volgende onderdeel in het online programma waarin je niet alleen leert wat ik je hierboven vertelde maar ook hoe je erachter komt wat je wilt en hoe je dat dan kunt realiseren.

Weet je? Als een probleem zich eenmalig aandient, noemen we dat ook geen probleem maar een incident. Dienen ze zich vaker aan, dan is er sprake van een patroon. Doe je daar niet bewust iets mee, dan zul je merken dat je allerlei problemen ervaart door dat negatieve patroon. Onzekerheid leidt tot stagnatie, tot terugtrekken, dingen niet doen, slecht over jezelf denken. Twijfel zorgt ervoor dat je geen keuzes maakt, niet verder komt, blijft malen en piekeren en angst… Ja, angst kan je verlammen. Stagneren, saboteren. En dat is zonde. Want er iets aan doen kan leuk én leerzaam zijn.

Hoe? Dat vertel ik je hier.