In het nu zijn, mindfulness

In deze video vertel ik je allereerst iets over een methode waar ik veel mee werk: Voice Dialogue. Misschien ken je het wel van het boek: Ik (k) en mijn ikken.

Mijn klanten staan (soms bijna letterlijk) op de kop van enthousiasme, ontroering en verbijstering hoe snel dit effect heeft en hoe transformerend het is. Ik kan er heel veel over vertellen (doe ik ook heus wel) maar je moet het eigenlijk ervaren. Wil je dat, boek dan gewoon eens een losse sessie.

In het tweede deel vertel ik je over een paar van mijn dominante kanten. Bijvoorbeeld:

De Pusher, Streber, Presteerder, kortom: kanten die altijd maar nuttig en BEZIG willen zijn

Deze kanten zijn actief bij:

  • werk- en schoolprestaties;
  • doelen bereiken;
  • groeien, vooruitkomen in het leven;
  • en helpen ons succes te hebben.

Mijn Pusher (zo noem ik ‘m zelf) is nooit tevreden. Die wil altijd meer doen, sneller en beter. Hij stelt eisen die voortdurend veranderen. Het doel is erkenning, gezien en gewaardeerd worden. Deze kant(en) helpt/helpen je om dingen te bereiken maar deze kanten kunnen doorslaan. (En dat doen ze bij mij!)

Je dominante kanten bestrijden is niet alleen ongelooflijk lastig en vermoeiend maar ook gaan ze daardoor juist harder werken. Wat veeeeeel simpeler is, is een tegengestelde kant inzetten. Zo ontstaat een goede balans (wat klinkt dat suffig) en je veel te hard werkende kanten transformeren in kanten die jou werkelijk dienen. Even wat voorbeelden om dat te illustreren:

Een perfectionist is een kant die doorgeslagen is, te hard werkt. Die wil ALLES perfect. Zet je daar een andere kant tegenover, dan krijgt je perfectionist minder kracht en dan wordt het bijvoorbeeld een kant van jou die zorgvuldig is en dingen met aandacht doet. Een kant die je helpt om de dingen die belangrijk voor je zijn, te doen volgens een standaard DIE GOED VOOR JOU VOELT. En dat is 9 van de 10 keer niet perfect. Trouwens: perfectie bestaat niet en perfectie staat gelijk aan STAGNATIE.

De Pusher wil dat je je doelen bereikt en hijgt soms de hele tijd in je nek. Net als je even wilt ontspannen ‘zegt’ ie dat je nog veel meer zou kunnen doen. Zet je je Ontspannen kant in, dan hef je de kracht van je Pusher op en is hij de kant die je inderdaad helpt om je doelen te bereiken maar zonder dat je uitgeput of opgebrand raakt. Zonder je ontspannen kant, is dat risico namelijk heel erg groot!

Nou, dit zijn zomaar even twee voorbeeldjes. Ik ga er vaker over podcasten en video’s over opnemen. Op mijn YouTube staan er trouwens al een aantal over dit onderwerp.

Ik laat je in de video horen hoe ik mijn Zijnskant inzet om uit ‘de vijfde versnelling’ te komen die ik op dat moment voelde. Eigenlijk doe ik aan mindfulness. Dat woord klopt eigenlijk niet. Hoofdvolheid. Het zou juist Hoofdlegerheid moeten zijn. Niet Leegheid want dat is volgens mij vooral voorbehouden aan Yogi’s.

Ik hoop dat ik je kan inspireren met deze video.

Ik wens je een fijne dag!

Mijn favoriete boeken over dit onderwerp:

Thuiskomen in jezelf (ongelooflijk wat een eye-openers!)

Ik (k) en mijn ikken (fijn om te lezen, leuk ook en zo herkenbaar)

De innerlijke criticus ontmaskerd (deze sloeg in als een bom)

Tango van de ikken (in relaties)

En deze ken je vast wel: