vakantiefoto zee en bergen

Houd dat fijne vakantiegevoel vast

Je koffers zijn opgeruimd, de vakantiefoto’s bekeken en de kinderen gaan alweer naar school. Wat gaat de zomerperiode snel voorbij! Tenminste, dat maken we onszelf wijs. Het is tenslotte nog zomer, alleen het speciale zomergevoel ontbreekt doordat je weer in het gewone ritme zit. Hoe je dan toch een beetje zomergevoel in je normale dagen ‘stopt’, lees je hieronder.

1. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn

Gebruik je (lunch)pauze om even naar buiten te gaan. Ga lekker op een muurtje zitten in het zonnetje en laat je benen bungelen. Lees jij vooral in vakanties boeken? Neem dan eens boek mee of zet een e-book op je telefoon zodat je in de pauze even kunt lezen. Al is het maar 20 minuutjes. Als het kan, ga dan eens op de fiets naar je werk en luister onderweg naar de geluiden om je heen in plaats van de top 40 op je mobiel. In het moment leven, deed je waarschijnlijk tijdens je vakantie veel meer dan hier.

2. Herinner je de geuren van de vakantie en gebruik ze hier

Geuren zijn voor mij heel belangrijk. Ik kan een vakantieherinnering levend houden door thuis een douchegel te gebruiken die ik daar kocht en gebruikte. Heb je die niet, denk dan eens terug aan de vakantie en probeer je je de geuren te herinneren. Welke kruiden rook je daar? Was je veel op het strand of in het zwembad te vinden? Dan kun je je vast de geur van zonnebrandcrème herinneren. Zet kruidenplantjes op je aanrecht en gebruik ze bij het koken en smeer je armen in met de zonnebrandcrème die je daar gebruikte.

3. Neem de tijd om te eten en met elkaar te praten

Grote kans dat je tijdens je vakantie meer of zelfs elke dag aan tafel at. Ik zie bij veel gezinnen mensen op de bank zitten, tv aan, bordje op schoot. Jammer, want het eetmoment is een goede gelegenheid een echt gesprek met elkaar te voeren. Leg de telefoons weg, doe de tv uit en luister oprecht naar wat de ander te vertellen heeft. Hoe was zijn of haar dag? Hoe gaat het eigenlijk met je man? Breng gewoon eens een onderwerp op tafel en vraag hoe je kinderen erover denken. Wij merken regelmatig dat Luca zich hierdoor gehoord en betrokken voelt en het is zo leuk om eens te horen hoe je kind over dingen denkt. Wij doen elke dag een rondje. ‘Hoe was jouw dag? Hoe gaat het met je?’ Aaron en ik vertellen over ons werk op een manier die voor Luca begrijpelijk is en vragen hem dan ook weleens wat hij ervan vindt of hoe hij het zou doen. Laat je eens verrassen door de belevingswereld van je man, vrouw en (kind)eren! We denken te weten, zeker na een aantal jaren, wat er bij de ander leeft. Maar of dat echt zo is?

4. Creëer meer tijd

Tijd om te doen waar je zin in hebt. Dat is een van de kenmerken van een vakantie. Thuis lijkt het vaak te draaien om de woorden ‘druk’ en ‘moeten’. Ik moet nog dit en ik moet nog dat. Dit is het moment om te onderzoeken of je je huishouden slimmer kunt organiseren. Een opgeruimd huis waar alle overbodige dingen weg zijn en alles op een vaste plek ligt, kan je uuuuuren (ja, echt!) schelen. ‘Woensdag wasdag’ in plaats van elke dag een wasje, is ook zo gek nog niet. ‘Ja, maar… We hebben zoveel was, dat red ik niet met een keer wassen!’ Maar is het dan ook echt zo, dat je zo vaak moet wassen of kan het minder? Zijn de taken binnen het huishouden wel eerlijk en slim verdeeld? Maak je de juiste dingen wel belangrijk?

5. Breng de avonden door in de tuin of op je balkon

Veel mensen koesteren warme herinneringen aan de avonduren buiten. Lekker op het terras of op het balkon, wat te drinken erbij. Wat lezen, beetje kletsen. En de telefoon… helaas is dat toch wel erg belangrijk geworden bij veel mensen. Maar goed, even terug naar de vakantiegevoelvasthoud-tip: ga ’s avonds lekker buiten zitten. Gun jezelf dat. Maak het gezellig buiten en trek een trui aan of neem een dekentje mee als het koeler wordt. Aaron en ik doen dat wanneer we kunnen. En nee, we hebben heus niet de hele avond goede gesprekken. Ik verdwaalde laatst met mijn Ipad op Airbnb. Gewoon een beetje rondkijken en mezelf op de mooiste plekken in de wereld wanen. En Aaron moest eraan geloven, want hij moest steeds meekijken. 😉 Ondertussen deed ik veel wooninspiratie op en dat brengt me naar de volgende en laatste tip.

6. Verander je huis

Wat heeft dat nu met een vakantiegevoel te maken? Tijdens de vakantie is de omgeving vaak heel belangrijk. De natuur, het uitzicht maar ook als je een leuke accommodatie hebt, kan dat wat met je geluksgevoel doen. Dan heb ik het niet over luxe, maar over gezelligheid en dingen om je heen die je mooi vindt. Ik raakte zo geïnspireerd door Airbnb (en door een huisstyliste, daar vertel ik in een andere blog over) en heb mijn huis op de kop gezet. Ik ben extreem gaan opruimen (wat heeeerlijk!) en we hebben nu vooral dingen om ons heen die we echt gebruiken en waar we van houden. Ik haalde de accessoires uit de vensterbanken, van de tafels en van het aanrecht en zette op zolder wat ik wilde behouden en gaf of gooide de dingen weg die oud waren of ‘niets meer met me deden’. Ik keek naar de kleuren in ons huis en besefte dat we drie basiskleuren hadden. Ik haalde dingen weg die er helemaal niet bij pasten en verving ze door een paar nieuwe dingen. Lekker op pad voor nieuwe planten, potten en andere dingen zoals een nieuw vloerkleed. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, zeker niet als je oude dingen verkoopt op marktplaats, kleedjesmarkt of kofferbakverkoop. We lieten een vakantiefoto op hout printen bij de HEMA. Een tastbare herinnering aan onze vakantie. Gebruik het als symbool: als je die foto ziet, dan herinner je jezelf eraan dat je ook in het dagelijks leven vakantiemomentjes kunt inlassen.

En eigenlijk is het allerbelangrijkste: doe het dan ook! Gun jezelf wat vakantie in je dagelijkse momenten!

Fijne dag!