Heb jij weleens last van negatieve emoties?

Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat je nee zegt. Zo ja: app me dan even. Ik ben reuze benieuwd naar je tips en trucs.

Even zonder gekheid. Emoties hebben een functie. Ook negatieve emoties. Sterker nog: juist negatieve emoties. We hebben ze bijvoorbeeld nodig om te groeien. En negatieve emoties kunnen de motor zijn van verandering.

En toch leren we als mens om ze weg te duwen. Te onderdrukken, ervoor weg te rennen of er zo snel mogelijk van af te willen.

En natuurlijk wil je dat. Want we willen ons allemaal goed voelen.

De pest alleen is dat als je negatieve emoties gaat zitten verdringen of je gaat ervoor vluchten of probeert met man en macht om je beter te voelen, dat het vaak averechts werkt.

Wat wél werkt is luisteren naar je emoties. En dat niet alleen: werken met je emoties. Want elke emotie heeft een kwaliteit. Sterker nog; wel meer dan één!

Bijvoorbeeld:

Angst

Alertheid, voorzichtigheid, behoedzaamheid. Dankzij angst leven we. Als angst op je schoot klimt – als metafoor bij Voice Dialogue – dan kan het je verlammen. Het vreet je bijna op.

Boosheid en woede

Kracht, adrenaline, stuurkracht, regie, gezag afdwingen, grenzen stellen.

Stress

Scherpte, levendigheid, nieuwsgierig.

Verdriet

Helend, loslaten, schoonmaken, ruimte creëren voor iets nieuws.

Geblokkeerd

Verdieping, stilstaan, reflecteren, informatie ontvangen die nodig is.

Meer in het boek van Marinus Knoope of mijn laatste podcast

Marinus Knoope schrijft over de functies van emoties in zijn boek ‘de Ontknooping’. Ik vertel erover in mijn nieuwste podcast.

Je vindt ‘m op:

Fijne dag!