Als je leven ingewikkeld wordt, zorg dan voor focus

Als je het zo belangrijk vindt, waarom maak je het dan niet belangrijk?

Gisteren vroeg iemand mij kritisch naar haar speech te kijken die ze schreef voor de begrafenis van haar vader. Ik was ontroerd dat ze mij dat vroeg. Ik hoefde niet veel te doen, want het was een prachtige speech. Ik realiseerde me dat ik ook nog een mail van haar in mijn inbox heb staan waar ik rustig voor wil zitten. Dat doe ik altijd met mail of berichtjes waarbij ik het belangrijk vindt dat ik er de tijd voor neem zodat ik met aandacht kan lezen en reageren.

Alleen… dat moment dat je echt de tijd hebt om er met aandacht naar te kijken… is vaak zo ver weg! Er zijn zoveel dingen die geregeld en gedaan moeten worden.

En ineens viel het kwartje…

Als ik het zo belangrijk vind, waarom maak ik het dan niet belangrijk?

Waarom laat ik dan andere dingen voorgaan? Taken en mensen die ik minder belangrijk vindt? Hoe kan het eigenlijk, dat je weet wat je belangrijk vindt en dat je er toch te weinig tijd aan besteedt? Zo herinner ik mij momenten dat mijn dochter Lisa nog klein was en ik haar vanuit mijn werk ophaalde bij het kinderdagverblijf. We deden samen gezellig boodschappen en bespraken de dag terwijl we naar huis reden. Het koken was ook een gezellige boel maar toch snakte ik naar quality-time met haar zonder ‘dingen er omheen die moesten’. Toch moest ik van mezelf na het eten nog zo veel: stofzuigen, opruimen, de was doen, je kent het wel. ’s Avonds als we samen in bed lagen, terwijl ik haar voorlas, dan voelde ik me verdrietig en schuldig omdat ik eigenlijk liever met haar speelde dan toe te geven aan de perfectionistische buien waar ik toen regelmatig aan leed. Helaas had ik toen ook nog geen relatie met mijn huidige vriend die de taken met mij gedeeld zou hebben.

Tijd nemen om te ontdekken wat belangrijk voor je is

Gelukkig heb ik in de loop der jaren ontdekt wie en wat voor mij belangrijk is. Ik ontdekte mijn persoonlijke (kern)waarden en drijfveren. Op basis daarvan keek ik naar mijn leven en schrapte ik zaken (en ja, ook relaties) die niet bijdroegen aan die waarden. De ruimte die vrijkwam gebruikte ik voor nieuwe activiteiten en om relaties te verdiepen met mensen waar ik van houd en waar ik graag mee omga.

Ik laat mij in mijn leven heel erg sturen door deze waarden en dat voelt geweldig! Ik heb sindsdien nog amper stress en ik ervaar veel momenten waarbij alles vanzelf lijkt te gaan.

Toch besefte ik van de week, dat ik het een beetje heb laten verslonzen. Daarom:

Het wordt weer tijd mezelf op scherp te zetten!

Om weer even bewust te worden van wat écht belangrijk is en wat niet. En om op basis daarvan de juiste prioriteiten te stellen. Het gaat hier niet alleen over tijd voor mensen en taken die je belangrijk vindt, maar ook over jezelf. Neem je voldoende tijd om voor jezelf te zorgen? Om te ontspannen? Om leuke dingen te doen? Voor je hobby’s? Het werken aan je droom?

Als jij het herkent en ook graag meer tijd wilt besteden aan mensen en dingen die echt belangrijk zijn, doen je dan met me mee?

Ik deel hieronder mijn eigen aanpak. Heb je nog tips, dan hoor ik ze graag!

1. Elke ochtend neem ik even de tijd om te bedenken wat ik die dag écht wil bereiken en doen

Dat zijn meestal 4 of 5 ‘taken’. Ik schrijf ze op en – nou komt de truc – begin mijn dag met het uitvoeren van de eerste taak op mijn lijstje. Ik open dus geen mailprogramma of iets anders dat mij af kan leiden. Doe je dat wel, dan laat je je leiden door wat op je pad komt, niet door de doelen die je jezelf gesteld hebt. Ik kan je vertellen dat het heerlijk voelt als je binnen een paar uur al je taken afgerond hebt! Je hebt alle belangrijke dingen gedaan en alles wat je nu nog doet is meegenomen. Dat voelt heel productief! Vaak zit je dan ook in een fijne flow en neem je zonder moeite, ‘dingen mee in je slipstream’.

2. Dit weekend neem ik de tijd om te kijken naar mijn relaties – besteed ik wel voldoende tijd aan de mensen waarvan ik houd?

Zie of spreek ik ze eigenlijk wel voldoende? Ik denk dan bijvoorbeeld aan het briefje dat aan de koelkast hangt: ‘Mama, Daisy en Lisa bellen om lunch te regelen’. Ik vind het fijn om samen met ze te zijn maar stel het uit omdat ik het lastig vind om te organiseren. Al die volle agenda’s met elkaar ‘synchroniseren’, help! Toch kan ik me al helemaal voorstellen hoe gezellig die middag zal zijn. Dus: morgenavond ga ik de lunch regelen! Ik ben dan al bij mijn zusje (Daisy) en vraag haar of ze me wil helpen. Win-win!

En jij? Heb jij al ideeën over hoe je tijd gaat maken voor de mensen en dingen die je echt belangrijk vindt?