Vrouw laat bekertje vallen

7 tips voor rust in drukke tijden

Soms lijkt het leven op een kabbelend beekje. Je voelt rust en hebt oog voor alles en iedereen om je heen. Genieten. Deze momenten komen vaak voor in een welverdiende vakantie waarin je even gas terugneemt. Je neemt je voor om ook meer rust in te bouwen in het dagelijkse leven. Van dat mooie voornemen komt vaak niets terecht. Voordat je het weet, zit je in de allerhoogste versnelling en lijkt terugschakelen geen optie meer. Of toch wel?

De volgende tips helpen je rust te vinden in drukke tijden. Niet om stil te staan, maar om meer  het gevoel van flow te ervaren in plaats van ‘haast, haast, haast’.

Tip 1: erken het probleem

Herken de signalen dat je iets te snel door je leven raast. Signalen zoals: achter de feiten aanlopen, vergeetachtigheid, dingen niet kunnen doen zoals je ze wilt doen, gevoel dat belangrijke dingen of mensen steeds moeten wachten of een gevoel van druk, benauwdheid en irritatie.

Tip 2: creëer overzicht

De drukte vindt plaats in je hoofd. Losse eindjes, teveel prikkels en informatie; je herkent het vast. Er zijn een paar simpele dingen om meer rust te ervaren. Eén daarvan is het creëren van overzicht. Dit doe je door dingen te ordenen, op te schrijven wat er speelt en wat de volgorde van belangrijkheid in openstaande acties is. Opruimen en ordenen zijn ook activiteiten waarbij je al snel een instant ‘rust-effect’ ervaart. Weet je niet hoe? Boek een losse coachsessie en we gaan samen aan de slag.

Tip 3: ruim op voor letterlijk meer rust en ruimte (ja; ook in je hoofd!)

Geen tijd? Je kunt vast wel een kwartiertje vrijmaken om bijvoorbeeld je bureau op te ruimen. Of je mailbox. Hoe? Dat kan heel snel en praktisch:

  • Elimineer mail die er niet toe doet! Wees kritisch. Je hoeft écht niet alles te lezen. Dat geeft ruimte en rust in je inbox én in je hoofd. Meld je af voor nieuwsbrieven die je toch niet leest
  • Beoordeel je inkomende mail: is deze persoonlijk aan mij gericht en moet ik er wat mee? Kun je deze actie binnen 3 minuten oppakken? Is het bijvoorbeeld het geven van een antwoord dat je zo kunt opschrijven? Meteen doen. Weg ermee. Kost het meer tijd en is die tijd er nu niet? Zet ‘m weer op ongelezen en plan later een half uurtje voor dit soort mailtjes. Is deze mail niet persoonlijk aan mij gericht en puur ter info? Lees het dan door en archiveer deze alleen als het nodig is. Laat ‘m in elk geval niet liggen. Je hoeft er immers niets mee, het is puur ter info.

Tip 4: stilte: ultieme rustgever

Het boeiende is, dat je in drukke tijden vaak afleiding zoekt in geluid, soms zelfs herrie. De radio, de TV, zolang er maar geluid om je heen is. Het past bij het ritme waar je op dat moment in zit, maar het helpt je niet te ontstressen. Stilte wel. Pure stilte en als je daar zenuwachtig van wordt (wat een teken is dat je even gas terug moet nemen) dan is er ook een tussenstapje. Rustige muziek, Feng Shui bijvoorbeeld, klassieke muziek, natuurgeluiden of ga eens naar www.calm.com. Ultiem is het 2 minuten zen-momentje. Een stem die je door een mini-meditatie leidt.

Tip 5: vertraag! Onmiddellijk rustgevend effect

Schakel terug. Kauw langzaam, type (overdreven!) langzaam en met aandacht, doe dit bijvoorbeeld eens bij het typen van je whatsappjes. Neem kleine slokjes, adem langzaam, loop langzaam. Doe alsof je in een film zit die vertraagd afgespeeld wordt. Door dit te doen, schakelt je lichaam (en je hoofd!) terug in een lagere versnelling. Dit betekent niet dat je meer tijd kwijt bent aan dingen; juist niet. Door dingen langzamer en met aandacht te doen, maak je minder fouten, ben je meer geconcentreerd en krijg je uiteindelijk meer af op een dag.

Tip 6: drink minder koffie

Een kopje koffie drinken om de dag mee te beginnen, om de ochtend te vieren; ja! Dat is prima. Een of twee kopjes koffie per dag is zelfs goed voor je gezondheid. Drink je er meer, dan verandert de energie die het je geeft in een soort hieper-de-pieper-toestand. Niet echt bevorderlijk voor innerlijke rust. Geniet dus lekker van je kopjes koffie maar schakel daarna over naar bijvoorbeeld een flinke kop groene, witte of kruidenthee, een groentesmoothie of gewoon een glas water.

7. Tot slot: zorg goed voor jezelf! Maar dan nu echt!

In drukke tijden ben je sneller geneigd te kiezen voor snelle snacks en ongezond eten om dit dan haastig naar binnen te proppen terwijl je je mail leest, whatsappjes stuurt en luistert naar de TV die op de achtergrond aanstaat. Wil je echt een quick-win op rustgevend gebied? Zet dan die TV uit, leg je telefoon aan de kant en dwing jezelf te kiezen voor gezonde ingrediënten. Geef jezelf die vijf tot tien minuten extra om een kiwi te eten, een mango te schillen of een gezonde smoothie te maken. Kost het écht zoveel meer tijd? Door bewust en goed voor jezelf te zorgen, heb je ook meer de neiging bewust en gezond met je tijd om te gaan. Echt, zo werkt het gewoon. Kortom: dwing jezelf korte pauzes te nemen, op tijd naar bed te gaan en gezond te koken. Je hebt het nu meer dan ooit nodig.

Heb je moeite met vertragen en blijft het een chaos in je hoofd? Lukt het je niet gezond te leven maar zou je dit wel willen? Boek dan eens een losse coachsessie waarbij ik je ga helpen tot oplossingen te komen om ervoor te zorgen dat jij je weer veel beter gaat voelen.