Word happy in je werk

6 tips om blijer te worden in je werk

Voel jij je ongelukkig in je werk? Dan is de kans groot dat dit doorwerkt op je algehele geluksgevoel. Sterker nog: lichamelijke klachten zoals een verminderde weerstand of hoofdpijn, liggen dan op de loer. Maar ook geestelijke klachten zoals stress en depressiviteit, krijgen de kans. Je baan aan de wilgen hangen en heel hard weg rennen lijkt de enige uitweg.

Stop even met rennen en gebruik je energie om de 6 stappen in dit artikel te doorlopen. Daarna kan de wereld er ineens een stuk rooskleuriger uitzien!

Stap 1: geef antwoord op de vragen:

  1. Wie ben ik? (Wat zijn jouw unieke kenmerken en eigenschappen?)
  2. Wat wil ik (écht)? (Wat zou je doen als geld geen rol speelt?)
  3. Welke stap kan ik vandaag zetten om naar mijn ideale situatie toe te werken?

Lastig hè, om een goed antwoord op deze vragen te bedenken? Het lijken simpele vragen, maar dat zijn ze niet. Als het je lukt om hierop antwoord te geven, heb je de grootste stap al gezet. Waarom? Omdat je geformuleerd hebt wat je wél wilt in plaats van wat je wilt vermijden. Zonder dat je er erg in hebt, zet je (on)bewust stapjes naar de ideale situatie, die past bij jouw talenten en jouw missie hier op aarde. Missie op aarde? Ja, dat klinkt zweverig, maar het staat vast dat iedereen geboren wordt met eigen, unieke talenten. Hoe meer je deze talenten gebruikt, hoe gelukkiger je je voelt en hoe meer bevrediging je uit je werk haalt.
Goed, je mag door naar de volgende ronde! Voeg – voor succes – de onderstaande ingrediënten toe aan je dagelijks leven en verwonder je over de kansen die zich zullen openbaren.

Stap 2: Zoek een mentor of rolmodel

Ga op zoek naar een mentor of rolmodel. Iemand die doet wat jij zou willen doen. Bestudeer deze persoon. Wat doet hij of zij om succesvol te zijn? Wil je een stapje verder gaan? Vraag dan of deze persoon jouw mentor wil zijn en laat je inspireren door zijn of haar verhaal. Veel succesvolle mensen zijn begonnen met een mentor.

Stap 3: Zet geld opzij

Of je nu wel of geen plannen hebt om voor jezelf te beginnen: het is altijd een goed idee om een buffer op te bouwen waar je een jaar op kunt teren. Bereken wat je nodig hebt per maand om je rekeningen te betalen en om dingen te doen die je belangrijk vindt en vermenigvuldig dit bedrag met 12 (maanden). Dit bedrag is de perfecte buffer. Lukt dat niet? Kijk dan of een buffer voor 6 maanden haalbaar is. Geld achter de hand hebben, betekent vrijheid om te kiezen bijvoorbeeld als je merkt dat je echt niet meer verder wilt met deze baan maar nog niets anders hebt.

Stap 4: Zet elke dag een kleine stap

Na het beantwoorden van de vragen is het helder wie je bent en wat je graag wilt. Doe elke dag iets om te bouwen aan je droom. Stel dat je schrijfster wilt worden, begin dan bijvoorbeeld een blog of dagboek en schrijf elke dag een klein stukje. Doe dat een tijdje en zet dan een stapje ‘hoger’. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een schrijfcursus.

Stap 5: Bouw aan een stevige basis om straks makkelijk over te stappen

Veel mensen blijven in een baan hangen die niet bij ze past omdat het financiële zekerheid geeft. Natuurlijk moeten je rekeningen betaald worden. Daarom is dit punt belangrijk. Door de stapjes die je elke dag zet, ben je al begonnen aan het leggen van een solide basis. Vanuit deze basis kun je makkelijker en veiliger overstappen naar je droomsituatie. Nog even het voorbeeld van de toekomstige schrijfster: je schrijfwerk neemt grotere proporties aan. Je krijgt hier en daar een betaald klusje om teksten voor websites te schrijven. Loopt dat lekker, dan durf je het vast aan om een dag minder te gaan werken. Zo! Die basis is gelegd!

Stap 6: Sta open voor de kansen die op je pad komen

Als jij doet wat je leuk vindt, dan lijken dingen vanzelf te gaan. Je zult goed zijn in wat je doet, mensen zien dat en kansen komen op je pad. Ook dit klinkt misschien zweverig, maar zo werkt het echt! Je trekt de juiste mensen en situaties aan en voor je het weet is dat balletje wel heel hard gaan rollen, leef jij je droom en word je er nog voor betaald ook.

Merk je dat je bij het lezen van deze tips geen positieve kriebels meer krijgt? Zie je er geen heil in?

Weet je gewoon dat je wat anders moet gaan doen om weer plezier in je werk te krijgen maar weet je niet hoe? Of wil je eindelijk voor jezelf beginnen maar zie je meer beren dan kansen op je weg? Dan is lifecoaching wat voor jou. Ik begeleid jou bij het maken van een plan naar je droomdoel en met het uitvoeren daarvan. Ik coach en motiveer je. Ik help je weerstanden te onderzoeken en weg te nemen. Maak gebruik van een eerste gratis en vrijblijvende sessie om kennis te maken (dat kan ook via telefoon, e-mail, Skype of chat!)