Vrouw laat bekertje vallen

3 tips om minder tegen lastige situaties op te zien

Maak jij je ook weleens druk om dingen die achteraf meevielen? Van te voren passeren allerlei rampscenario’s de revue terwijl je achteraf denkt: ‘Heb ik me daar nu zo druk over gemaakt?’

Kun je je een situatie herinneren waar je heel erg tegenop zag? Bijvoorbeeld wanneer je iemand moet bellen die jou geld schuldig is. Je baalt dat je er om moet vragen en je voelt opgekropte boosheid omdat het al de zoveelste keer is. Je hebt geen zin en stelt het telefoontje een paar keer uit. Je boosheid wordt steeds erger en je kunt het geld ook goed gebruiken. Je haalt je allerlei scenario’s in je hoofd waarvan eentje de meest realistische lijkt. Jullie krijgen knallende ruzie en je raakt een goede vriendin kwijt. Dat wil je ook niet… Toch kies je er uiteindelijk voor om te bellen. Je vriendin neemt op, je wilt van wal steken maar ze zegt: ‘Ik weet waarvoor je belt. Ik vind het vreselijk dat ik je zo lang heb laten wachten op het geld. Dat was niet netjes en ik heb het net overgemaakt. Ik wil je graag vertellen waarom ik dit zo slecht heb aangepakt en ik wil je ook mijn excuses aanbieden.’ Je vriendin vertelt je in vertrouwen dat ze een zooitje van haar financiën heeft gemaakt maar dit nooit durfde te vertellen. Het wordt een waardevol gesprek en in plaats van haar elke keer geld te lenen, kun je haar helpen door haar advies te geven. Uiteindelijk een mooie uitkomst.

Je beëindigt het gesprek en gaat weer verder. Je vergeet dat je je enorm druk hebt gemaakt om dit telefoontje terwijl het uiteindelijk meeviel. En zo ga je naar de volgende ‘naderende’ situatie waarbij je weer een paar van je beren op de weg legt. Of toch niet…?

Tip 1 – Denk terug aan een situatie die goed afliep

Elke keer als je ergens tegenop ziet of je van te voren al druk maakt over dingen die misschien helemaal niet gebeuren, denk je terug aan een situatie waarin het goed afliep. Dat zal nu nog even lastig zijn. Het is namelijk heel menselijk om de dingen die goed gaan als vanzelfsprekend te zien of te vergeten en de dingen die fout liepen, op te slaan. Probeer het toch eens omdat het je nu kan helpen te relativeren. Waar was je toen zo bang voor en hoe liep het uiteindelijk af?

Tip 2 – Onderzoek waar je precies zo bang voor bent of waarom je er tegenop ziet

Lukt dat niet, stel jezelf dan de vraag: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ En: ‘Hoe erg is dat dan?’

Bijvoorbeeld: ‘Ik ben bang dat diegene mij dan niet meer aardig vindt.’

Hoe erg is dat dan? Ben jij afhankelijk van diegene? Of is dat alleen maar een gevoel? Grote kans dat je al volwassen bent en heel goed voor jezelf kan zorgen… Misschien laat je je wel veel te veel leiden door de mening van een ander.

Tip 3 – Maak een ‘het liep goed af, terwijl ik me drukmaakte’-lijstje

Houd de komende weken eens bij waarover je je druk maakt. Schrijf het op een briefje in je tas of maak een notitie in je telefoon. Maak het niet te groot en te ingewikkeld, belangrijker is dat je het consequent doet. ‘Ik maak me druk om een gesprek. Ik ben bang dat we ruzie krijgen.’ En dan komt het belangrijkste: schrijf ook elke keer de uitkomst op. ‘Het ging eigenlijk heel makkelijk. We waren het al snel eens.’ Doe het ook als het niet meeviel of een heel andere uitkomst had dan je had kunnen bedenken.

De ene keer valt het mee, de andere keer niet. Maar telkens komt het toch wel goed. Ook zul je merken, dat je van te voren allerlei dingen bedenkt, maar dat het ook heel anders kan lopen.

Als je dit een maand of twee doet, heb je een goed beeld van de dingen die écht niet goed gingen maar ook van wat wel goed ging of meeviel. Je zult zien, dat het veel vaker goed gaat dan je nu beseft. Gebruik dit lijstje als je je weer druk maakt over iets dat nog moet gebeuren.

Ben je een rasechte druktemaker en heb je iets meer nodig dan deze tips?

Dan is RET (Emotioneel Emotieve Training/Therapie) wat voor jou. Ik ben hiervoor opgeleid en kan je helpen met deze techniek. Het uitgangspunt van RET is dat niet de situatie ervoor zorgt dat je een bepaalde emotie ervaart maar je gedachten over deze situatie. Ik help jou bij het toetsen van je gedachten. Zijn ze waar? Helpen ze jou? Je zult merken dat je in een bepaald patroon zit, vaak door vastgeroeste overtuigingen en dat het heel simpel kan zijn om dit patroon te doorbreken. Je gaat je minder druk maken en je krijgt meer vertrouwen in situaties maar vooral in jezelf. Meer weten of aan de slag? Neem dan even contact met me op. App of bel me op 06 -381 080 91 of stuur een e-mail.