vakantiefoto zee en bergen

10 tips om uitgerust en ontspannen op vakantie te gaan

Vakantie, het ultieme rustmoment. Lekker niets doen, ontspannen, een boek lezen en genieten van het prachtige uitzicht. Tenminste… dat is het idee. Ben je eenmaal op je vakantiebestemming, dan merk je dat je hoofd dat nog helemaal niet is. Je gedachten tuimelen over elkaar heen. Het uitzicht is geweldig maar echt genieten lukt niet. Je voelt onrust in je hoofd en lichaam en hebt moeite in de relaxtstand te komen.

Voor mij was dit jaren een patroon. Ik ging gehaast op vakantie, voor die tijd op mijn werk nog stressen om alles af te krijgen en over te dragen. Ik ging met een lijf vol adrenaline en veel te hoge verwachtingen op vakantie. Het duurde dagen voordat ik me over kon geven aan het vakantiegevoel en me kon ontspannen.
Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik al uitgerust op vakantie ga. Ik geniet veel meer en het positieve effect van de vakantie is velen maler groter dan jaren geleden.
Hoe je dat doet? Lees deze tips om met een uitgerust gevoel op vakantie te gaan:

1. Check je agenda en je takenlijst

Zijn deze te vol, maak ze dan leger waar dat kan. Zorg dat je minimaal 2 dagen voor je vakantie ruimte in je agenda hebt voor onverwachte dingen en tegenslagen, want dat die er zijn, is vaak wel een feit. Om te bepalen wat uit je agenda of van je takenlijst kan, kun je jezelf deze kritische vragen stellen:

  • Moet dit echt gedaan worden?
  • Moet het op dat moment gedaan worden of kan ik het ook doorschuiven?
  • Moet het door mij gedaan worden? Of kan iemand anders dit (deels) van mij overnemen?
  • Wat gebeurt er als ik dit niet (of niet nu) doe?

2. Zet je auto-reply aan

Een of twee dagen voor je vakantie kun je een autoreply aanzetten waarin je aangeeft je mail niet meer te lezen. Dat geeft alvast wat rust en zorgt er vaak voor dat er geen nieuwe dingen op je takenlijst terecht komen. Sommige collega’s zetten hun autoreply waarin ze zeggen met verlof te zijn, een paar dagen eerder aan. Ik vind dat niet fijn omdat ik dan nog wel op kantoor ben. Voelt een beetje als ‘niet de waarheid spreken’. Heb jij dat ook? Dan kun je er zoiets inzetten als: ‘Ik ben niet in de gelegenheid mijn mail te lezen.’

3. Wees kritisch met toezeggingen

Nog snel even iets tussendoor; voordat je het weet, heb je ‘ja’ gezegd en word je takenlijst alleen maar langer in plaats van korter. Wees kritisch met je toezeggingen: spreek een datum af na je vakantie (niet meteen de eerste dag;-) en zorg dat je je daar ook aan houdt. Als mensen weten dat je doet wat je belooft, vinden ze het vaak niet erg dat ze even moeten wachten. Moet de extra klus wel meteen? Kijk dan op je takenlijst of er een taak op staat, die je wel door kunt schuiven. Niet alles is urgent en niet alles hoeft nu.

4. Zorg voor voorpret

Zet alvast je koffer in de slaapkamer en leg er alvast wat spulletjes in zodat je alvast in de stemming komt. Koop vast wat tijdschriften, een nieuw boek als je graag leest en leg die ook vast in je koffer.

Heb je kinderen? Dan is het leuk een aftelkalender te maken. Hang de aftelkalender op een plek waar jullie elke dag komen.

Ook leuk: ga alvast op onderzoek uit. Vraag Google wat er te doen is in de omgeving en download die mooie foto als achtergrond voor je telefoon en computer. Nog meer in de vakantiestemming komen? Kijk dan eens op de bloggerwebsite van de Telegraaf.

5. Oefen alvast met ‘in het moment leven’

Als een kip zonder kop richting je vakantie stuiteren is niet bepaald een garantie voor een rustige, zorgeloze vakantie zonder stress. Schakel langzaam terug en maak je hoofd leger zodat je je zen-toestand al bereikt voordat je je koffer dichtklikt. Hoe? Download een medidatie-app zoals Calm  (deze gebruik ik zelf) of Headspace om elke dag een reset-momentje in te bouwen. Ik heb een soort allergie voor het woord ‘meditatie’ maar toch ben ik het gaan proberen. Ik moet eerlijk zeggen, dat deze ‘in het nu momentjes’ mij wel helpen. Het brengt rust in mijn hoofd en ik laad mezelf er even mee op. In je vakantie wil je juist genieten van het moment maar als je niet weet hoe je dat doet met dat volle hoofd, wordt het een beetje lastig…

6. Neem een paar dagen van te voren én na je vakantie vrij

Het lijkt misschien zonde van je dagen, maar het is echt een prima investering om een paar dagen voor je vakantie en na je vakantie vrij te zijn. Ga bijvoorbeeld pas op maandag of dinsdag weg, zodat je het weekend hebt om even terug te schakelen en je rustig voor te bereiden. En neem nog een dag of 2 vrij om lekker na te genieten en rustig uit te pakken. Zo houd je dat vakantiegevoel nog even vast.

7. Scherm jezelf af…

… voor je Iphone, smartphone, Ipad, tabletschermpjes. Ze lijken zo onschuldig die kleine lichtbundeltjes maar voordat je het weet, heb je je hoofd weer volgestopt met allerlei onnodige prikkels. Zo blijf je in de actiestand en je hoofd moet al die informatie verwerken. Dat is niet bepaald het recept voor een rustig hoofd. Is het nodig om op vakantie je social media te volgen? En kun je niet even zonder het nieuws? Een goed boek of lekker tijdschrift kan juist wel weer ontspannend werken.

8. Kijk plezier maken en ontspannen af

Kijk eens om je heen naar mensen die het wel kunnen. Vooral kinderen zijn een goed voorbeeld. Wat doen zij wat jij niet doet? Vaak is dat zij bezig zijn met een ding tegelijk. Ze gaan helemaal op in een activiteit en vergeten daarom even alles om zich heen. Klim ook op die wipwap of schommel en laat je eens gaan…

9. Tot slot: geef je over en geniet!

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Leuk tips maar dat gaat me echt niet lukken…

Ben jij echt een stuiterbal met een hoofd vol gedachten en lukt het je niet in de ontspanmodus te komen? Dan nodig ik je uit om eens contact met mij op te nemen. Ik kan vaak al in 1 of 2 sessie, ook online als je dat wilt (hoef je de deur niet uit) technieken met je oefenen waardoor je wel degelijk meer rust (en geluk!) gaat ervaren. Vaak zijn het hele simpele dingen die een vastgeroest patroon kunnen doorbreken. Je mag me appen of bellen op 06 – 381 080 91 of stuur een mailtje.