Opvoeden

Hoe kan het dat je kind soms zo anders lijkt dan jij?

Als ik kijk naar mezelf, dan zou ik mezelf kunnen typeren als een ‘tutje’, ‘netjes’ en soms zelfs ‘braaf’. Nou ja, dat geldt niet altijd, want als ik me moet houden aan regels die ik nutteloos vindt, dan komt de rebel in mij naar boven. Niet gek want een van mijn waarden is ‘autonomie’ en een van mijn persoonlijkheidskanten die heel primair is, is de ‘Autonome’ kant die graag zelf wil denken, niet wil volgen en een eigen koers wil bepalen en varen. Die kant heeft mijn dochter gemeen.

Als het gaat om uiterlijk, dan lijkt ze soms wel het tegenovergestelde van mij: ik heb al jaren hetzelfde kapsel, raak nog net niet van streek als ze mijn kleur oogschaduw niet meer hebben en tja, sinds een paar jaar zie je ook kleurtjes in mijn kast. Mijn dochter daarentegen lijkt kleur uitgevonden te hebben. Ze heeft totaal haar eigen stijl en volgt die ook. Dat was voor mij vroeger soms wel lastig toen ik haar terug probeerde te stoppen in het ‘degelijkheidshokje’. Dat ging dus niet. Een kant van haar ging juist in verzet. Een van mijn verstoten kanten zo bleek later. En dat is het bijna altijd!

In mijn vroegere jaren was ik fan van Cindy Lauper en wilde ik er zo uitzien: gekleurd haar, punk en aan de ene kant kort en aan de andere kant lang. Maar dat mocht ik niet, dus ik deed het niet. (Dat is dus die brave kant in mijn persoonlijkheid.)

Stiekem liet Lisa mij dus mijn verstoten kanten zien met haar kanten die dat wél deden. Superinteressant. Ik deel een eerste video over dit onderwerp. Meer hierover vind je in de online academy.

En dan een paar leuke boeken hierover:

IK (K)EN MIJN IKKEN

TANGO VAN DE IKKEN (vooral in relaties)